Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Slavenski bogumili

  • Ponedjeljak, 21 Listopad 2013 18:41
  • Pročitano 2757 puta

O bogumilima se gotovo ništa ne zna. Ako se i uspije nešto o njima pročitati, u pravilu, to  je pristran pogled, zasnovan na arhivima inkvizicije ili na površnom mišljenju diletanata. Na veliko čuđenje, u biti hrvatskog naroda skrivena je stranica povijesti njegove domovine. Nečija je ne-dobra ruka zlonamjerno izbrisala iz svitaka ljetopise sjećanja na veliki pokret bogumila.

Sredinom Srednjeg vijeka, taj pokret je postao raširen i masovan, tako da se cijela Hrvatska praktički pretvorila u Kraljevstvo dobrih ljudi, kako su u narodu nazivali bogumile. Poznato je da je inkvizicija, preplašivši se popularnosti i masovnosti tog prekrasnog pokreta, podvrgnula bogumile žestokoj diskreditaciji i falsifikaciji.

Istaknuti mislilac suvremenosti, pisac i mistik, blaženi Ioann, na nov način osmišljava pokret bogumila. On doslovno iz pepela uskršava povijest koja govori o tim čudesnim ljudima koji su ostavili nezaboravan trag u povijesti čovječanstva, poklonivši svijetu istinske duhovne vrijednosti, unikatnu kulturnu baštinu, nečuveni socijalni poredak.

Tajna blaženog Ioanna je u tome da je on pomazanik, Desnica Božja prebiva na njemu. Svima je poznato, ako Svevišnji ne dotakne tvoje čelo, uzaludni su tvoji podvizi i besplodan je tvoj put. Premudrost je uzdignula blaženog Ioanna kao nositelja duhovne riznice slavenskih bogumila. Uzaludnim su se pokazali pokušaji zlobnika - izbrisati iz stranica povijesti sjećanje o tom velikom pokretu. Srčano sjećanje ne može biti podvrgnuto niti genocidu ni inkviziciji, ni totalitarnom režimu.

Slavenski bogumili su prvi kršćani, učenici i sljedbenici Andrije Prvopozvanog, druge tradicije, ne rimo- bizantske. Kao temelj vjere stavljaju ljubav. S jednakim štovanjem odnose se prema Bogu i prema čovjeku. Utvrđuju da čovjek nije stvoren "iz praha i gline", već da je rođen od Posljednje kaplje ljubavi Oca. Ljudska duša je božanstvo nebeskog podrijetla, koja je potpala pod privremeni utjecaj kneza ovoga svijeta. Bez obzira na zablude i iskustvo grijeha, bogumili uče da u čovjeku treba progledavati upravo na to božanstvo.

Prema učenju slavenskih bogumila, knez ovoga svijeta je tvorac palog-tjelesnog, koji se hrani kroz svoje religiozne institucije namećući sebe kao osobnog boga i tvorca. I u mnogome je uspio. Temelj njegove religije je strah. Strah od suda i nužnost kazne duboko je traumatizirala čovjeka.  U tradiciji slavenskih bogumila, Svevišnji nema nikakvog doticaja sa svjetskim zlom: ni izravno, ni posredno. Prema njihovom učenju, Otac je beskrajno dobar i milosrdan, nikoga ne sudi i ne kažnjava za grijeh. Zlo, strah, grijeh, bolest i sve nesreće dolaze od kneza ovoga svijeta. Jedinstvenost njihove duhovnosti je u tome da oni uče jednako ljubiti čovjeka kao i Boga. Tvrde da je ljubav koju ljudi imaju za Boga potrebno prenijeti i na čovjeka. I gledati čovjeka posebnim pogledom – okom srca, okom ljubavi, izvan zla i grijeha. Smatraju uvredljivim izjednačavati čovjeka s njegovom grijehovnošću. Imaju duhovne ključeve kako osloboditi u čovjeku božanski potencijal. Asketika i revnost  imaju jedan cilj: neizrecivo podobrenje čovjeka, uzrastanje u ljubavi.

Poznati mislilac i mistik blaženi Ioann – nasljednik je i produžetak duhovne tradicije slavenskih bogumila. Stran skolastici obredne vjere, ispovjeda vjeru kao neprekidno otkrivenje, ozarenje uma i srca. Prodor, ekstatika i neprekidno traženje – nepromjenjiv je uvjet duhovnog puta. Opjevati djevičanstvo kao ideal i ključ povratka ka životu u ljubavi. Uči o nužnosti uspinjanja po stubama duhovne ljestvice i o naporima unutarnjeg preobraženja. Živjeti u drugoj dimenziji, prebivati u drugoj realnosti. Posvećen u tajne nevidljivog svijeta, ima dar utjecati na sudbine i udjele čovječanstva. Njegova ne-ovosvjetovnost i goruće srce osvajaju i upućuju slijediti. Najvažnije za njega je preozarenje Duha. Nadahnjuje tisuće učenika da nadvladaju ljušture filistara i uzdignu se umom u više sfere. Prvo što upada u oči je nevjerojatna dobrota i ljubav koja zrači iz njegovog lica, pogleda, iz cijelog bića pomazanika. Utvrđuje da se vrijeme ispunilo i zavjesa koja je mnogo stoljeća zaklanjala sunce Boga Ljubavi je sada rastrgnuta: otvorilo se novo nebo i postalo je moguće hodati na zemlji kao na nebesima, u tijelu svjetla. Sveti silaze s neba i  žive među smrtnicima.

Tristo pedeset knjiga blaženog Ioanna su duhovna bisernica za cijelo čovječanstvo. "Sati noćnih blaženstava", "Evanđelje  Serafita", "Bračna odaja" - zlatna su riznica slavenskog bogumilstva.

Njihova fantastična dobrota i odnos prema čovjeku prepun je neizrecive ljubavi i štovanja. U trenutku osvajaju srca koja traže. Ne treba nam zaboraviti da su baš katarska i bogumilska duhovnost poslužile kao izvor europske demokracije. Budućnost - utvrđuje blaženi Ioann - u slavenskim je bogumilima. Oni će vratiti čovjeku izgubljenu veličinu, razotkrit će u njemu arhetip beskonačne dobrote i ljubavi.

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream