Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Sve blagodati crnog kima

  • Utorak, 27 Veljača 2018 14:13
  • Pročitano 794 puta

Sjeme crnog kima pronađeno je još davno u grobnicama egipatskih faraona. Egipćani ga nazivaju tapnen, stari Rimljani cuminum, a stari Grci kyminon. Spominje se i u Bibliji kao ljekoviti začin.

Crni kim u je današnje vrijeme ponovo otkrila moderna znanost pa se samo u posljednjih 40-ak godina objavljuje oko 400 studija na temu crnog kima i njegovih aktivnih tvari. Takve znanstvene studije nanovo dokazuju njegovu djelotvornost za široki sprektar bolesti - astmu, alergije, kronični umor, autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa i psorijaze, povišene masnoće u krvi, šećernu bolest (dijabetes), hemoroide, proširene vene, visok krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, neurodermitis, kašalj, upale pluća, sinusa, oslabljen imunitet, bolove u zglobovima i mišićima, gastritis, bolove u trbuhu prouzrokovane „nervoznim crijevima”, tumore itd…

Izraženo je i povoljno djelovanje ulja crnog kima na kožu (hrani i njeguje kožu te pomaže pri regeneraraciji ostećenih stanica), nokte čini sjajnijim i jačim, jača korjen kose i djelotvoran je protiv peruti.


Kako djeluje crni kim

crni kimOdgovor leži u idealnom kemijskom sastavu njegovih sjemenki koje sadrže preko 100 biološki aktivnih tvari koje se međusobno nadopunjuju i potpomažu u ljekovitom djelovanju što dovodi do funkcionalne sinergije, odnosno pojačanog djelovanja.

U te aktivne tvari spadaju između ostalog omega-3 nezasićene masne kiseline, vitamini B1, B2 i B6, vitamin C, vitamin E, gorka supstanca nigellin, timokinon, saponin melantanin, beta - sitosterin i mnoge druge. Mnogi, pogotovo naši stari reći će: “Ulje crnog kima liječi sve osim smrti”!

Ulje crnog kima pomaže organizmu pri vraćanju ravnoteže imunološkog sustava kao i besprijekornom radu metabolizma. Iz tog razloga je preporučeno njegovo redovno i svakodnevno korištenje, ne samo u akutnim i kroničnim stanjima, nego i kao svakodnevna preventiva, za sprječavanje mnogih bolesti.

Za imunitet

za imunitetDosadašnja ispitivanja ulja crnog kima pokazala su da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, već ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkog sustava. Ulje crnog kima je imunomodulator jer regulira funkcije cijelog tijela; jedan od načina na koji to čini je stimulacijom rasta limfocita T i B.

Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po sljedećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje. Kod navedenih simptoma, ulje crnog kima uzimajte 2 puta na dan, jušne žlice 15-30 minuta, prije jela.

Za prevenciju, tj. kao pripremu organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (na primjer prije sezone gripe), dovoljno je uzimati 1 jušnu žlicu (ili 2 čajne žlice – ujutro i navečer) najbolje prije jela, 15-30 minuta. Ulje se treba uzimati najmanje tijekom dva mjeseca kako bi se dostiglo potpuno djelovanje na organizam.


Kod tumora

kod tumoraVeliki dio istraživanja u svijetu posvećen je djelovanju ulja crnog kima na tumorske stanice. Pokazalo se kako crni kim može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovom djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoobrane.

Prvo značajnije ispitivanje djelovanja ulja crnog kima na prevenciju od tumora izveli su znanstvenici u Južnoj Karolini. Donesen je zaključak da će zdrav imuološki sustav koji stvara crni kim prepoznati i uništiti kancerogene stanice prije nego što tumor ugrozi čovjeka.

Znanstvenici na „Kimmel Cancer Center” u Philadelphiji ustanovili su i da timokinon, jedan od sastojaka crnog kima, zaustavlja rast tumorskih stanica kod karcinoma gušterače te ih uništava pojačavajući proces apoptoze (programirane smrti stanica). U tom smislu, timokinon kao kemopreventivno i kemoprotektivno sredstvo može pomoći pacijentima koji su podvrgnuti kemoterapiji. Ulje crnog kima također znatno smanjuje štetni učinak zračenja kod radiološke terapije.

Tijekom zračenja dolazi do oslobađanja kisikovih slobodnih radikala koji oštećuju stanice, a posljedice mogu biti: oštećenje kože, edemi, ožiljci, fibroze itd. Studije su pokazale da će uzimanje ulja crnog kima pomoći u prevenciji tih posljedica.

Uzima li se 2 – 3 puta na dan po jušna žlica ulja crnog kima najbolje 15-30 minuta pre jela, olakšati će se i umanjiti neželjeni učinci kemoterapije, a tijelo će biti potaknuto da jača vlastitu sposobnost samoobrane. Važno je znati da do potpunog djelovanja ulja crnog kima dolazi tek nakon 4-12 tjedana redovnog konzumiranja.

O gotovo ‘čarobnom’ djelovanju ulja od sjemenki crnog kima, može se pronaći velik broj svjedočanstava ljudi, koji su sa svakodnevnim korištenjem ovog ulja, ozdravili svoje tijelo od svih bolesti i napasti :)

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream