Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Batat - slatki i zdravi krumpir

  • Subota, 24 Lipanj 2017 14:31
  • Pročitano 491 puta

Batat je višegodišnja povrtna kultura tropskog i suptropskog klimatskog područja, široko raširena, a pripada botaničkoj porodici slakova. Potječe iz tropskog područja Južne Amerike, a ljudi ga upotrebljavaju već najmanje pet tisuća godina. Masovno se uzgaja i konzumira u Americi, Africi i Aziji, te odnedavna i u Europi.

U Hrvatskoj je batat donedavno bio gotovo posve nepoznat, a nakon što su na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu provedena opsežna istraživanja, počeo se uzgajati i u Hrvatskoj kao jednogodišnja kultura. U našim se uvjetima uzgaja isključivo iz presadnica na otvorenom, u vrijeme kada prestane opasnost od kasnih proljetnih mrazeva.

Mnogo je sorti batata, ali najčešće se rabe sorte narančaste boje kore i bijelog mesa te bijele kore i mesa. Od njega se mogu pripremati ukusna slana i slatka jela, uključujući fine pite i kolače :)


Ljekovitost batata

zdravlje batataBatat može ispuniti veliki dio naših svakodnevnih potreba u prehrani jer sadrži mnoštvo ugljikohidrata, vitamina (A, C, E, B6) i minerala (kalcij, magnezij, mangan, kalij, željezo). Opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima koji su bitni i za dobro funkcioniranje mozga. Kao namirnica od osobite je važnosti za sportaše, dijetalce i dijabetičare – daje energiju, a ne podiže drastično razinu glukoze u krvi. 

Sadrži mnogo škroba i vrlo malo masti, što je važno ljudima koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena: 200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule! A samo 140 g batata osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E koji je izuzetno važan jer štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila.

Vrlo je korisna hrana za dijabetičare zbog niskog glikemijskog indeksa, koji osigurava sporiju apsorpciju glukoze te naglo dizanje i pad razine šećera u krvi. Zato se i smatra idealnom hranom za dijabetičare, puno boljim izborom od običnog krumpira koji ima visok glikemijski indeks. Može se koristiti za pripremu zdravih kolača bez šećera jer je izuzetno sladak sam o sebi.

Također, veliki je izvor dijetalnih vlakana, nužnih za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od polipa i raka debelog crijeva te sličnih bolesti. Pospješuje peristaltiku i redovno pražnjenje crijeva.

Priprema jela s batatom

jela s batatomBatat je bogatog i zanimljivog okusa, privlačne narančaste ili bijele boje. U kulinarstvu se koriste mladi listovi i vršci biljke (kao varivo, salata ili poput špinata) te sekundarna zadebljanja korijena koja se često pogrešno nazivaju gomoljima. Prije upotrebe za jelo korijen i lišće potrebno je termički obraditi.

Batat se može jesti kuhan ili pečen. Bolje ga je kuhati na pari nego u vodi, a zbog čuvanja okusa i arome kuhati ga treba 30-40 minuta. Ne treba ga soliti jer je zbog obilja minerala doslovno slastan. Može se peći i kuhati kao krumpir (kao pommes frites ili pire) te pripremati kao samostalno jelo ili prilog.

Pogodan je i za preipremu raznih slastica (pudinzi, štrudle, pite), okruglica i kruha. Ako ste dijabetičar, predlažemo pripremu pita bez dodanog šećera i integralnog brašna. Njegov puni i slatki okus ne zahtjeva dodatak šećera i umjetnih sladila.

Preporuka je da batat (bez obzira na pripremu) koristite najmanje 2-3 puta tjedno i to oko 200 g. U tom slučaju ćete osjetiti sve njegove zdravstvene dobrobiti na svom organizmu. Dobar tek :)

(izvor: belosa)

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream