Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Ginseng - korijen života

  • Nedjelja, 27 Studeni 2016 13:56
  • Pročitano 885 puta

Ginseng je spororastuća, višegodišnja biljka porijeklom iz planinskih šuma sjeveroistočne Kine, Koreje i dalekoistočnih predjela Ruske federacije. Zbog neumjerene berbe u Rusiji i Kini, ginseng je vrlo rijedak te ima zaštićeni status pa dolazi samo iz uzgojenih vrsta.

Naziv ove biljke potječe od kineske riječi gin seng - "čovjek korijen" jer podsjeća na ljudsko tijelo. Naziv roda Panax dolazi od grčkih riječi pan - sve i akos - liječi, pa upućuje na njeno svojstvo lijeka za sve. Kinezi ga zato smatraju najljekovitijom biljkom na Zemlji i zovu ga "korijen života".


Djelovanje i primjena

korijen životaTerapeutske primjene ginsenga zabilježene su u kineskoj zbirci ljekovitih pripravaka napisanoj prije 2000 godina. U azijskoj medicini koristi se kao tonik za obnavljanje životne energije (qi). Kako primjerice kofein dovodi do dehidracije organizma i izazivanja ovisnosti, prednost ginsenga je u tome što potiče imunološki sustav, cijeli metabolizam i rad jetre. A njegovi učinci ne pogađaju samo pojedine organe već tijelo kao cjelinu.

Objavljene su mnoge studije o njegovom djelovanju na organizam. Primjećeno je da ljudi koji konzumiraju ginseng imaju smanjen rizik za razvoj većine karcinoma. Također, blagotvorno utječe na hormone (povećava potentnost i spolnu želju), snižava kolesterol, potpomaže širenje krvnih žila te djeluje kao antidepresiv. Znanstveno je dokazano njegovo stimulativno djelovanje na središnji živčani sustav, poboljšanje mentalnog djelovanja i pamćenja te smanjene stresa. 

Ginseng je adaptogen - sredstvo koje olakšava prilagodbu organizma na nepovoljne uvjete i promjene u okolini uključujući i stres. Zbog toga se osobito preporuča u vrijeme sezonskih umora (proljeće i jesen), meteoropatima, ljudima sklonim stresu i napetosti na poslu, školi itd. Pomaže učenicima i studentima u bolje pamćenju i lakšem svladavanju gradiva prilikom učenja.Ograničenja u primjeni i doziranje

doziranje ginsengaNe preporuča se dugotrajna upotreba. Najviše do 3 mjeseca, a nakon pauze od mjesec dana može se nastaviti s konzumacijom. Pošto može sniziti šećer u krvi, potreban je oprez kod dijabetičara koji su na inzulinu ili tabletama zbog moguće hipoglikemije. Kod prekomjernog uzimanja mogu se pojaviti nesanica, nervoza, glavobolja te povišen krvni tlak. Također se ne preporuča kombinirati ginseng s antidepresivima, stimulansima (velikim količinama kofeina) te nekim antibioticima.

Vrlo rijetko se može nabaviti sušeni korijen pa uglavnom dolazi u obliku kapsula ili tableta. Obavezno provjerite dobavljača i kvalitetu proizvoda zbog lažnih i nekvalitetnih proizvoda na tržištu. Konzumacija će, naravno, pokazati samu kvalitetu ginsenga, no bolje je spriječiti unos lošeg proizvoda! Preporučena dnevna doza je 1-2 grama korijena u prahu do 3 mjeseca, a kod ekstrakata ovisi o koncentraciji (npr. ekstrakt standardiziran na 4% ukupnih ginsenozida - 100 mg 2 puta dnevno).

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream