Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Karnozin - gorivo za stanice

 • Ponedjeljak, 05 Rujan 2016 13:08
 • Pročitano 4392 puta

Karnozin je po svom sastavu jednostavni protein prirodno prisutan u ljudskom organizmu. Njegove najveće koncentracije su u mozgu, srcu i mišićnim tkivima. Promatrajući njegov kemijski sastav, karnozin je dipeptid odnosno protein kojeg čine dvije aminokiseline (Beta-alanin i L-histidin).

Karnozin svojim djelovanjem značajno doprinosi normalnom funkcioniranju stanice te ima poseban anti-age učinak na sve stanice našeg organizma. To znači da starim ili oštećenim stanicama vraća normalnu funkciju te produžuje njihov vijek i kakvoću. 

Zbog svog izuzetnog djelovanja na organizam postao je vrlo zanimljiv znanstvenicima cijelog svijeta. U Rusiji se koristi više od 100 godina, a sve veći interes za njega pokazuju i zapadne države kao broj 1 anti-age preparat. Sve veća potreba današnjice za zdravljem i pomlađivanjem, stavlja ga na vodeće mjesto dodataka prehrani koje tijelu daje zdravlje, snagu i vidljivo mlađi izgled.Djelovanje i svojstva karnozina

Svojstva karnozinaKarnozin efikasno djeluje protiv procesa koji dovode do pogoršanja stanja ili promjene strukture stanice. Time sprječava nastanak i razvoj raznih bolesti. Njegov zapanjujući učinak najviše se primijeti kod autoimunih bolesti poput dijabetesa tipa I, autizma, bolesti starenja - Alzheimer, demenca, Parkinsonova bolest i dr.

Neki od tih procesa nastaju uslijed djelovanja slobodnih radikala koje karnozin kao iznimno jak antioksidans, eliminira. Također djeluje inhibitorno na proces glikacije (vezivanje glukoze na bjelančevine) što sprječava nastanak komplikacija uslijed dijabetesa, štetnih posljedica poput katarakta, ateroskleroze, smanjenja bubrežne funkcije i sl.

Slično utječe i prevenira karbonilaciju (vezivanje karbonilnih skupina sa bjelančevinama) što dovodi do poremećaja strukture bjelančevina i postepeno do njihovog potpunog uništenja. Jednako je važna i sposobnost kelacije (sposobnost izbacivanja teških metala iz tijela poput bakra, cinka, željeza, ali i toksičnih poput arsena, olova, žive, kadmija i nikla).

Zbog svog djelovanja u mozgu, karnozin je poznat po neuropeptidnim svojstvima što znači da štiti živčane stanice te ima funkciju u prijenosu živčanih impulsa (neurotransmiter). Kao takav poboljšava kognitivne funkcije i pamćenje te sprječava nastanak Alzheimera i demence.


Liječnik Michael Kučera i karnozin

Dr. KučeraMeđunarodno priznati liječnik Dr. Kučera specijaliziran je u mitohondrijalnoj i anti-aging medicini. Jedini je češki liječnik koji je radio u NASA-i na pripremi astronauta za misiju na Mars. Dr. Kučer je vodeći svjetski stručnjak na polju mitohondrijalne medicine, posvećen poboljšanju i obnavljanju snaga zdravlja i cjelovitog izlječenja organizma.

Dr. Kučera u svom dijelu Karnozin - Pregled istraživanja (2006) opisuje kako karnozin utječe na naše tijelo. Poslije određenog vremena, svakom motoru potrebna je zamjena ulja jer radom motora nastaje otpadni materijal. Akumuliranjem tog materijala uništava se unutrašnja površina motora što rezultira gubitkom snage motora te na kraju i njegovim potpunim prestankom rada.

Slično se događa i u našem organizmu koji mora odstraniti uništene dijelove stanica te ostale štetne produkte tijela koji usporavaju njegov rast, vitalnost i normalno funkcioniranje. Karnozin zbog toga predstavlja glavni faktor u održavanju normalne građe i funkcije proteina te prevencije nastanka raznih komplikacija.

 

Kako karnozin djeluje?

KarnomanJednostavno obnavljanjem normalnog upravljanja staničnih ciklusa. Za bolje razumijevanje kako karnozin djeluje, možemo zamisliti sljedeće: svakom “motoru” potrebna je redovna promjena ulja, jer tijekom svog rada, različite mikroskopske (ali i veće) čestice uzrokuju pojavu abrazije. Ulje sadrži deterdžente koji rastvaraju čestice. Kada se deterdžent potroši, količina otpadnih čestica se povećava, oštećuju unutrašnju glatku površinu, motor gubi moć, sve do totalnog prestanka rada. Tijelu je, također, potrebna efikasna metoda uklanjanja metaboličkog otpada, a to su uglavnom ostaci uništenih struktura proteina. Ovo “proteinsko blato” ako se ne ukloni, nagomilava se u stanici te uzrokuje usporavanje životnog ciklusa funkcioniranja stanice, sve do potpunog zaustavljanja. Ovo, također, može poremetiti efektivnu diobu stanica i, vjerojatno još značajnije, dozvoliti potencijalnu reprodukciju ovih abnormalnih stanica. Ovo vodi ka povećanju kromosomske nestabilnosti koja rezultira degenerativnim promjenama ili malignim tumorima. Drugi mogući ishod je razvoj stanica koje stare, kada “istrošena” stanica prestane sa diobom. Karbonilacija proteina postaje osnovni uzrok umiranja stanica. Karnozin predstavlja osnovni faktor za održivost i očuvanje zdravih netaknutih proteina, njihove funkcionalnosti i rano zamjenjivanje.

Posljednjih godina se povećava interes i pažnja usmjerena ka svojstvima karnozina, koji se smatra dodatkom vijeka i postaje osnovni medicinski preparat namijenjen ljudima svih uzrasta, posebno onima s 40 godina i više. Studije o karnozinu se provode u USA, Australiji, UK, Japanu, Skandinaviji, Rusiji i Kini. Preporučuju ga specijalisti kao važan nutritivni dodatak u odlaganju procesa starenja. Karnozin su proučavali mnogi važni znanstvenici (Bruce Ames i njegov tim s Berkley UCLA, jedan od najvećih eksperata na polju molekularne biologije).Najvažnije osobine Karnozina:

 • Siguran, prirodno se nalazi u ljudskom tijelu i hrani,
 • Protuupalni i antikancerogen učinak,
 • Univerzalni antioksidans i čistač aldehida,
 • Upija toksične nusprodukte hidroksilnih radikala, superoksida i peroksila,
 • Zaštitnik kromosoma (DNK) od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima,
 • Sprečava peroksidaciju lipida,
 • Značajno inhibira procese glikacije (na prirodan način),
 • Inhibira stvaranje AGEs-a, štiti proteine od oštećenja izazvanih AGEs-om,
 • Sprječava formiranje cross-links proteina,
 • Pruža multifunkcionalnu zaštitu proteina i fosfolipida,
 • Štiti proteine od štete nastale karbonilacijom,
 • Inhibira procese oštećenja zdravih proteina od strane njihovih denaturiranih oblika,
 • Pomaže u recikliranju oštećenih proteina štiteći proteazome,
 • Pomaže očuvanje normalnog oporavka proteina,
 • Ima značajan pozitivan učinak kod autističnih poremećaja,
 • Štiti moždane stanice od oštećenja,
 • Štiti moždane proteine,
 • Djeluje kao neurotransmiter,
 • Pomlađuje ostarjele kultivirane ljudske stanice,
 • Produžava životni vijek,
 • Štiti od toksičnog utjecaja teških metala, kelira cink i bakar (pozitivni učinci kod Alzheimerove bolesti),
 • Sprečava formiranje cross-links beta-amiloida kod Alzheimerove bolesti.

Kako karnozin radiU prirodi, glavni izvor karnozina je crveno meso. Uglavnom se apsorbira u gornjem probavnom traktu (u jejunumu), a onda iz krvi direktno stiže do mišića, srca, mozga i drugih organa. Ljudska plazma ne sadrži mjerljivu količinu karnozina, pa se laboratorijska analiza krvi ne može koristiti kao dokaz njegovog mogućeg deficita. Međutim, sadržaj karnozina u plazmi se povećava uslijed povreda mišića, a onda se njegova količina može koristiti kao detektor ovih povreda.

Karnozin Extra je visoko učinkovit protein protiv starenja koji posjeduje moćne antioksidantne i neurotransmiterske osobine, a ponaša se i kao hvatač slobodnih radikala. Karnozin inhibira formiranje karbonilnih grupa, čime se smanjuje stvaranje nefunkcionalnih proteina. Karnozin povećava maksimalnu sposobnost dioba stanica, štiti od oksidacije DNK, blokira glikozilaciju i smanjuje završne produkte glikacije (AGE), a djeluje i kao stabilizator stanične membrane i intracelularni pufer.

Karnozin se sintetizira u organizmu iz amino kiselina, alanina i histidina pomoću enzima karnozin-sintetaze. Ova reakcija se općenito odvija u mozgu i mišićima. Druga grupa enzima, koja se naziva dipeptidaze grade karnozin u krvi i drugim tkivima.

Karnozin ima posebnu osobinu koja omogućava regulaciju staničnih i enzimskih procesa kada su „neispravni“: kada su previše aktivni, karnozin ih potiskuje. Kada nisu dovoljno aktivni, aktivira ih. Na primjer, karnozin pokazuje svojstva anti-trombocitne agregacije (razblaživanje krvi, kako bi se spriječila tromboza) kod pacijenata sa povećanim zgrušavanjem krvi i obratno, povećava sposobnost agregacije trombocita kod ljudi sa povećanim krvarenjima.

Za više informacija o karnozinu posjetite stranice karnopedia.com.

Ocijeni sadržaj
(13 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream