Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Karnozin - gorivo za stanice

  • Ponedjeljak, 05 Rujan 2016 13:08
  • Pročitano 3262 puta

Karnozin je po svom sastavu jednostavni protein prirodno prisutan u ljudskom organizmu. Njegove najveće koncentracije su u mozgu, srcu i mišićnim tkivima. Promatrajući njegov kemijski sastav, karnozin je dipeptid odnosno protein kojeg čine dvije aminokiseline (Beta-alanin i L-histidin).

Karnozin svojim djelovanjem značajno doprinosi normalnom funkcioniranju stanice te ima poseban anti-age učinak na sve stanice našeg organizma. To znači da starim ili oštećenim stanicama vraća normalnu funkciju te produžuje njihov vijek i kakvoću. 

Zbog svog izuzetnog djelovanja na organizam postao je vrlo zanimljiv znanstvenicima cijelog svijeta. U Rusiji se koristi više od 100 godina, a sve veći interes za njega pokazuju i zapadne države kao broj 1 anti-age preparat. Sve veća potreba današnjice za zdravljem i pomlađivanjem, stavlja ga na vodeće mjesto dodataka prehrani koje tijelu daje zdravlje, snagu i vidljivo mlađi izgled.Djelovanje i svojstva karnozina

Svojstva karnozinaKarnozin efikasno djeluje protiv procesa koji dovode do pogoršanja stanja ili promjene strukture stanice. Time sprječava nastanak i razvoj raznih bolesti. Njegov zapanjujući učinak najviše se primijeti kod autoimunih bolesti poput dijabetesa tipa I, autizma, bolesti starenja - Alzheimer, demenca, Parkinsonova bolest i dr.

Neki od tih procesa nastaju uslijed djelovanja slobodnih radikala koje karnozin kao iznimno jak antioksidans, eliminira. Također djeluje inhibitorno na proces glikacije (vezivanje glukoze na bjelančevine) što sprječava nastanak komplikacija uslijed dijabetesa, štetnih posljedica poput katarakta, ateroskleroze, smanjenja bubrežne funkcije i sl.

Slično utječe i prevenira karbonilaciju (vezivanje karbonilnih skupina sa bjelančevinama) što dovodi do poremećaja strukture bjelančevina i postepeno do njihovog potpunog uništenja. Jednako je važna i sposobnost kelacije (sposobnost izbacivanja teških metala iz tijela poput bakra, cinka, željeza, ali i toksičnih poput arsena, olova, žive, kadmija i nikla).

Zbog svog djelovanja u mozgu, karnozin je poznat po neuropeptidnim svojstvima što znači da štiti živčane stanice te ima funkciju u prijenosu živčanih impulsa (neurotransmiter). Kao takav poboljšava kognitivne funkcije i pamćenje te sprječava nastanak Alzheimera i demence.


Liječnik Michael Kučera i karnozin

Dr. KučeraMeđunarodno priznati liječnik Dr. Kučera specijaliziran je u mitohondrijalnoj i anti-aging medicini. Jedini je češki liječnik koji je radio u NASA-i na pripremi astronauta za misiju na Mars. Dr. Kučer je vodeći svjetski stručnjak na polju mitohondrijalne medicine, posvećen poboljšanju i obnavljanju snaga zdravlja i cjelovitog izlječenja organizma.

Dr. Kučera u svom dijelu Karnozin - Pregled istraživanja (2006) opisuje kako karnozin utječe na naše tijelo. Poslije određenog vremena, svakom motoru potrebna je zamjena ulja jer radom motora nastaje otpadni materijal. Akumuliranjem tog materijala uništava se unutrašnja površina motora što rezultira gubitkom snage motora te na kraju i njegovim potpunim prestankom rada.

Slično se događa i u našem organizmu koji mora odstraniti uništene dijelove stanica te ostale štetne produkte tijela koji usporavaju njegov rast, vitalnost i normalno funkcioniranje. Karnozin zbog toga predstavlja glavni faktor u održavanju normalne građe i funkcije proteina te prevencije nastanka raznih komplikacija.

Ocijeni sadržaj
(11 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream