Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Jedinstvena zlatna tekućina

  • Ponedjeljak, 07 Prosinac 2015 15:18
  • Pročitano 844 puta

Da se ne može proizvesti industrijskim putem govori činjenica koliko je med jedinstven. Ova jedinstvena zlatna tekućina ukusna je i mnogo zdravija alternativa bijelom šećeru. Zahvaljujući svome iznimnom sastavu, med se od davnina smatrao svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za liječenje širokog spektra tegoba. Nevjerojatni nalazi posuda s još jestivim medom, starim preko 3000 godina, pronađeni su u grobnici faraona Tutankamona u Egiptu.

Piše: Divine Energy Park

Za vrijeme ratova Grci i Rimljani su koristili med kao sredstvo za jačanje te liječenje i brže zacjeljivanje rana. Med se koristio i u religiozne svrhe kod štovanja bogova, za balzamiranje preminulih, a dugo u povijesti upotrebljavao ga je isključivo bogati sloj društva jer je bio skup.


Vrste i sastav meda

Vrste medaZa dobivanje ove zlatne guste tekućine zaslužne su pčele koje procesom pretvorbe slatkog cvjetnog nektara proizvode med raznih boja, okusa, mirisa, sastava. Ovisno da li slatke sokove kupe sa nektara li medljike, razlikujemo cvjetni ili šumski med. Cvjetni med, nastao iz nektara medonosnih cvjetova može biti bagremov, lipov, kestenov, lavandin itd. Šumski med, nastao iz medljike (medne rose) koju izlučuju razne vrste lisnih uši, može biti također puno vrsta - borov, jelov, hrastov, vrbin, bukvin itd. Ovaj pak med sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnoga, ali je lošije kvalitete.

Med je mješavina niza organskih kiselina, aminokiselina, enzima, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina i minerala u manjim količinama (pretežno vitamini B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, te minerali natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, jod, bakar, krom i selen) i drugih vrijednih sastojaka. Šećeri sadržani u medu su fruktoza (oko 41%), glukoza (34%) te saharoza (1-2%). Ova namirnica izniman je izvor energije jer predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu te je stoga pogodna za sportaše, a ujedno je i zdrava alternativa bijelom šećeru!

Apikultura

radišna pčelaApikultura dolazi od latinske riječi apis što označava pčelu pa se tako ova grana poljoprivrede bavi uzgojem pčela i pčelinjih proizvoda. Držanje pčela za proizvodnju meda datira iz 2400 g. pr. Kr. Drevni narodi su duboko shvaćali ulogu pčele u prirodi. Spominjanje pčela seže još u davna vremena neolitika kada su naši preci na zidovima pećina, između ostalih životinja, crtali i pčele. Tu su još i faraoni te rimski vladari na čijim su grobnicama redovito bile naslikane pčele.

Tu sitnu posvećenu životinju, iznimne inteligencije, štovali su mnogi narodi i vjerojatno odatle potječe izreka da „ pčele umiru, a ne ugibaju“. Pretpostavlja se da pčele žive na planeti Zemlji oko 110 milijuna godina, a danas raspoznajemo oko 20 000 vrsta. Osim što igra ulogu glavnog oprašivača, pčelu možemo nazvati i čudom prirode, a njenom načinu života i inteligenciji se možemo samo diviti.

Dobitnik Nobelove nagrade Karl Von Frisch otkrio je da pčele posjeduju memoriju za vrijeme i prostor te da tu sposobnost koriste prilikom izgradnje nove košnice. Pri tome je bitno naglasiti da kod građenja košnice, proizvodnje meda ili bilo koje druge aktivnosti, pčelinja zajednica savršeno funkcionira kao jedna cjelina. Nema nesuglasica ili svađa. Primjer savršene obitelji.

Kada lete u mraku, pčele su mogućnosti lokalizirati točno odredište cvijeta, nektara, peludi te svih ostalih bitnih informacija. U divljini razlikuju oko 130 različitih mirisa, a točnost pogađanja je 98%, nakon samo 10 minuta dresure bez obzira na ometajuće mirise u blizini kao što su motorno ulje, losioni itd.

Vrste ljekovitog meda

liječenje medomLiječenje medom naziva se apiterapija, a popis njegovih ljekovitih djelovanja dugačak je. Najpoznatije ljekovito svojstvo meda jest olakšavanje simptoma gripe i prehlade, odnosno bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis, upala grla te sinusa. Izvrstan je za rane jer djeluje kao antiseptik, smanjuje bol, a također i izvlači otrove od ugriza ili uboda. Na opeklinu možete što je moguće prije nanijeti čisti med, što će spriječiti stvaranje mjehura i omogućiti zacjeljenje kože bez ožiljka. Pri kožnim problemima, kao što su ispucana koža, osipi, svrbež, te razne kožne nečistoće pomažu oblozi od meda.

Med je od velike pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa te čira na želucu, a polaganje obloga od meda preporučuje se kod svih vrsta upala. Također, med može pomoći u podizanju razine željeza i sniženju razine masnoća u krvi kao i čišćenju cijelog organizma. Poznato je i njegovo blagotvorno djelovanje kod problema s očima, mrene, konjuktivitisa itd.

Različite vrste meda često ciljano djeluju na pojedine tegobe. Tako primjerice kaduljin i lipov med olakšavaju tegobe dišnih organa i prehladu, no med od lipe nije preporučljiv srčanim bolesnicima. Med od lavande koristi se protiv nadutosti i grčeva, regulira rad srca, pomaže kod čira na želucu, pospješuje mokrenje, a djeluje i protiv napetosti ili migrena. Tamni med kestena potiče cirkulaciju, regulira rad želuca, crijeva te jetre i žuči, preporuča se kod anemije, uklanja umor i jača mišiće kao i imunitet organizma. Bagremov med koristi se kod problema krvožilnog sustava, kod zatvora, a kako djeluje umirujuće, pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti. Livadni (cvjetni) med preporuča se osobito kod alergija i za jačanje imuniteta.

Dobro zatvoren, med ima neograničen rok trajanja. Pri tome ga treba čuvati pri temperaturama između 17 - 19°C. u čistim, suhim i tamnim prostorijama, ali nikako metalnim posudama jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala. Dapače i dok ga uzimate, nemojte koristiti metalnu žličicu, već radiju plastičnu, drvenu ili porculansku. Ono što je još bitno je da iznad temperature od 41 °C med gubi ljekovita svojstva, stoga kada se dodaje toplom napitku treba pripaziti da nije prevruć. Inače najviše ljekovitih svojstava iz meda ćete unesti u organizam upravo i na način da ga rastopite u toploj tekućini ili ga eventualno ostavite 2-3 min pod jezikom da vam se rastopi u ustima.

Ocijeni sadržaj
(4 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream