Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Mnoge dobrobiti Aloe vere

  • Petak, 06 Studeni 2015 08:16
  • Pročitano 1120 puta

Aloe vera se koristila kao lijek u drevnom Egiptu još prije 6 000 godina gdje je bila poznata kao “biljka besmrtnosti.”

Koristila se i prije 5 000 godina u Indiji, a povijesni izvori ukazuju na to da se koristila i u drevnoj Kini za liječenje opekotina, rana i za smanjenje temperature. Legende kažu da je Aleksandar Veliki, na savjet Aristotela, osvojio Sokotru (arhipelag u Indijskom oceanu) kako bi osigurao opskrbu Aloe vere za tretiranje ranjenih vojnika. Kleopatra ju je svakodnevno koristila za tretmane kože.

Aloe vera sadrži više od 240 prehrambenih i ljekovitih sastojaka. Među njima su vitamini (C, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folna kiselina), minerali (magnezij, mangan, cink, bakar, krom, kalcij, kalij i željezo), antioksidansi, aminokiseline, enzimi, antrakinine, lignine, saponini, steroli…


Antibakterijska i antifungalna svojstva

protiv gljivica i bakterijaGel Aloe vere sadrži moćne antioksidanse koji spadaju u veliku porodicu tvari poznatu kao polifenoli. Ovi polifenoli, zajedno s nekoliko drugih spojeva u Aloe veri, mogu pomoći pri sprječavanju rasta nekih štetnih bakterija koje mogu izazvati infekcije kod ljudi. U znanstvenim eksperimentima je utvrđeno da Aloe vera zaustavlja rast nekoliko vrsta štetnih bakterija i da se gel može primijeniti izravno na zaraženu kožu i na post-kirurške rane kako bi se ubrzalo vrijeme oporavka.

Također je učinkovita protiv herpesa, konjunktivitisa i vaginalnih infekcija. Ekstrakti Aloe vere također ometaju rast gljivica koje uzrokuju gljivične kožne infekcije (tinea), perut i druge kožne infekcije uzrokovane gljivicama. Antifungalna svojstva djeluju i kada se Aloe vera doda u akvarij kako bi ubila gljivice od kojih oboljevaju ribe.


Zacjeljivanje opekotina i dentalna higijena

odlična za kožuOdavno je poznato da se Aloe Vera koristi kao lijek za rane, a posebno opekotine. Istraživanja pokazuju da je učinkovita za tretman opeklina prvog i drugog stupnja, a u SAD-u je odobrena za ove tretmane još 1959. godine. Četiri različite eksperimentalne studije su utvrdile kako Aloe vera može skratiti vrijeme ozdravljenja od opeklina za oko 9 dana u odnosu na konvencionalne lijekove.

Aloe vera sadrži aktivne sastojke koji mogu umanjiti bol i upalu te koji potiču rast i obnavljanje kože. Također je učinkovita i kao hidratantno sredstvo. Ovu biljku je najbolje koristiti za tretiranje manjih opeklina i iritacija kože. Klasična znanost ne preporučuje tretiranje otvorenih rana.

Karijes i bolesti desni su vrlo česti zdravstveni problemi, a jedan od najboljih načina za spriječavanje istih je da se smanji nakupljanje plaka (bakterijskog biofilma) na zubima. U jednoj studiji je dokazano da je ispiranje usta 100% čistim sokom od Aloe vere jednako učinkovito u smanjenju zubnog plaka kao i tekućine za ispiranje usne šupljine koje sadrže klorheksidine.

Aloe vera se bori protiv plaka tako što ubija bakterije koje ga proizvode. U studiji provedenoj 2009. godine istraživači su usporedili gel Aloe vere sa dvije popularne zubne paste i otkrili da je jednako učinkovita u borbi protiv bakterija. S obzirom da je gel Aloe vere manje abrazivan, mogao bi biti izvrsna alternativa za ljude koji imaju osjetljive zube i desni. Istraživanja su pokazala da Aloe vera može ubrzati i zacjeljivanje čireva u ustima, no ipak nije pokazala bolje rezultate od konvencionalnih lijekova.

Protiv konstipacije i za smanjenje šećera u krvi

za smanjenje šećera u krviAloe vera se često koristi za liječenje zatvora stolice. Ali za razliku od većine tretmana, ne koristi se gel, već lateks – ljepljivi žuti talog koji se može naći samo ispod kože lista. Spojevi odgovorni za tu svrhu se nazivaju aloini, a njihov laksativni učinak je dobro poznat. Međutim, neka su se sigurnosna pitanja podigla oko česte upotrebe. Iz tog razloga, lateks od aloe vere u nekim državama više nije sastavni dio lijekova. Suprotno popularnom mišljenju, Aloe vera se nije pokazala učinkovitom protiv drugih probavnih poremećaja, kao što su sindrom iritabilnog crijeva i upalnih bolesti crijeva.

Aloe vera se ponekad koristi kao tradicionalni lijek za dijabetes. U narodnoj medicini se tvrdi da poboljša osjetljivost na inzulin i poboljša reguliranje šećera u krvi. Nekoliko studija provedenih na dijabetičarima tipa 2 je pokazalo obećavajuće rezultate kod konzumiranja ekstrakta Aloe vere. No, kvaliteta tih studija nije zadovoljavajuća, tako da je prerano zvanično preporučiti Aloe veru za tu svrhu. Savjetuje se da osobe koje već koriste lijekove za smanjenje šećera budu oprezne sa Aloe verom, jer preliminarne studije sugerirajuu da ona može dodatno sniziti razinu šećera u krvi.

(izvor: pixelizam.com)

Ocijeni sadržaj
(0 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream