Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Sve slave sirovog!

  • Srijeda, 26 Kolovoz 2015 11:35
  • Pročitano 1528 puta

Ubrzan tempo i nerijetko, stresna svakodnevica, dovodi do toga da ispašta naš organizam. Naše najvrijednije bogatstvo koje često uzimamo suviše olako, a zove se zdravlje. Naravno, znamo ga cijeniti tek kada se razbolimo, ali zašto bismo se uopće razboljeli? Ukoliko zamijenimo naše nezdrave navike u obliku konzervirane hrane, slatkiša i sve one mrtve hrane u vrećici s gomilom e-ova sa zdravim navikama, na pravom smo putu kvalitetnijeg i pozitivnijeg života.

Piše: Ana-Marija Milaković

No, što sve podrazumijevaju te zdrave navike? Osim toga da uvijek odvojimo vremena za sebe, svoje bližnje, opuštanje i sve ono u čemu najviše uživamo, prehrana je ključan i neizbježan faktor. A zdrava prehrana se uvijek svodi na ekološki uzgojenu hranu koja nam najviše koristi kada je u sirovom obliku.


Mnogo više od reklame

sirovo je in...U posljednje vrijeme smo bombardirani s trendom sirove prehrane koja se svugdje sve više propagira. Svaki časopis, tv emisija s poznatim masterchefovima nam propovijedaju o slavama sirove hrane, pripremajući razne bakanalije koje jako privlačno izgledaju. Tu su i razni blenderi, sokovnici, dehidratori i ostali uređaji koji nam omogućuju pripremu takvih delicija. No, pored te iznimne popularnosti i dobre prodaje, sirova prehrana stvarno jest karta naše dugovječnosti i dobrog zdravlja pa i izgleda.

Svu slavu žive hrane koja je u sebi sačuvala sve nutrijente i čistu pranu, najviše osjeti naš organizam bez obzira što mi mislili o tome i koliko se ne slažemo s modernim trendovima. Jedini pravi sudac u ovom slučaju je naše vlastito tijelo, naše raspoloženje i vitalnost koju osjećamo kada počnemo jesti više sirovih namirnica.Tijelo ne mari za reklame već za dobar osjećaj i zdravlje kao njegovu posljedicu.


"Zdrava" odluka

odluka je našaPostoji mnogo literature i svjedočanstva o liječenju sirovom prehranom. Victoria Boutenko je možda jedna od poznatijih pionirki na tom području koja je izliječila sebe i svoju obitelj isključivo sirovom hranom. Mnogi su ljudi izliječili i najteže bolesti poput raznih karcinoma dijetom na sirovim sokovima. Bezbroj je takvih primjera svugdje oko nas..

No, nigdje ne piše da baš svatko od nas MORA prijeći isključivo na sirovo. Ono što svatko od nas mora učiniti jest osluškivati vlastiti organizam i znati prepoznati signale svoga tijela. Ukoliko prepoznate da je sirova prehrana vama dostatna i zadovoljavajuća, pozdravite se sa pećnicom i štednjakom! No, ako se mučite i odričete raznih kuhanih i pečenih obroka samo zbog mentalne odluke i trenda, izazvati ćete u svome tijelu kontraefekt.

Radije zastupite više sirovog u svakodnevicu i zamijenite nezdrava grickanja s čašom, dobrog smoothija ili soka. Lakše je kada napravimo kompromis. Jedino u slučaju težih oboljenja, preporučam konzultirati se sa stručnjacima i osobama koje su se izliječile sirovom hranom. Osobe s puno iskustva na tom području su najkompetentnije. No odluka i odabir je isključivo vaš...


Prednosti sirove hrane

prednosti sirovog za tijeloOsim što sam spomenula kako sirova hrana može postati jedinim načinom prehrane, povećana konzumacija sirovih namirnica donosi mnoge dobrobiti našem tijelu i duhu. Nitko nije imun na te blagodati bez obzira što možda radije volimo pojesti fini hamburger, pizzu ili kolač. A i to sve postoji u svom sirovom obliku! Potrebno je samo malo volje, vremena i inspiracije da zamijenimo dobro poznate preparacije s njihovom sirovom inačicom. A zdravlje je svima uvijek dovoljna inspiracija!

Dakle, što sve zapravo dobivamo sa konzumacijom sirove hrane:

• Više nutrijenata odnosno hranjivih sastojaka (vitamina, minerala, vlakana itd.).
• Više energije i elana jer se sirova hrana brže i lakše probavlja.
• Bolju kondiciju i stas jer nam pomaže u regulaciji tjelesne težine, odnosno lakše mršavimo.
• Bolji ten i kožu jer je ona pokazatelj unutarnjeg stanja organizma.
• Bolje stanje svih unutarnjih organa (jetra, crijeva, želudac, žlijezde s unutarnjim lučenjem, itd.).
• Iscjeljenje od manjih ili većih tegoba i bolesti (za to je potrebna ustrajnost i disciplina).
• Bolje i vedrije raspoloženje te novi životni entuzijazam.
• Više vremena s obzirom da za pripremu sirove hrane treba puno manje vremena provesti u kuhinji.
• Nova kulinarska iskustva koja često znaju biti jako zabavna i prerasti iz hobija u novo zanimanje...

Ovo su samo neke osnovne prednosti sirove prehrane, a na vama je da ih proširite te osjetite sve dobrobiti na vlastitoj koži.


Moje osobno iskustvo

obožavam smoothi...Kao dijabetičar, jako pazim što jedem i kako pripremam svoju hranu. Bez sirovog, osobito bez raznovrsnih smoothija i sokova ne mogu više zamisliti svoj dan! Da ne spominjem koliko se bolje i zdravije osjećam poslije bogatih salata sa sirovim umacima, sirovih kolača bez brašna i šećera i ostalih preparacija koje mi ne dižu šećer, a hrane me i energiziraju!

To sam ja, no smatram da bi se svi složili kako je voćni ili povrtno/voćni smoothi odlična zamjena kupovnim slasticama. Još kada točno znate koje namirnice koristite, da se ne trujete raznim e-ovima i konzervansima, tim bolje! Sve je stvar navike i odluke. Kada jednom počnete blendati svoju hranu, osjetiti ćete ujedno i veliku potrebu za zdravim stvarima. Meni se javlja svojevrsna, pozitivna ovisnost jer mi fali kada ne pojedem ili ne popijem svoj hranjivi eliksir.

Za svoje pripravke koristim osobni blender Extractor 1000 jer mi je najpraktičniji i brzo se čisti, a ima dovoljnu snagu da usitni i najžilavije zelene listove kelja i brokule. U njemu radim smoothije, umake, kašice, smjesu za sirove kolače, uglavnom se igram. To je i smisao hrane - uživanje, kreativnost i zdravlje! Kako kaže i dobro nam poznata poslovica: “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana!”

Ocijeni sadržaj
(5 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream