Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Sezona zdravog sunčanja i kupanja

  • Srijeda, 08 Srpanj 2015 14:30
  • Pročitano 747 puta

Stigli su nam ljetni dani! Počinje sezona picigina, izležavanja na plaži, pijuckanja osvježavajućeg pića uz muziku iz obližnjeg kafića. Mediteranska klima, vjetar, sunce, aromatično raslinje i prisutnost eteričnih ulja, natrij - klorida, florida i joda…

Piše: Goran Mizdrak, Divine Energy Park

Sve to puni čovjeku baterije i oslobađa ga od svakodnevnog stresa. Stoga možemo reći da je ljeto idealno godišnje doba za spajanje ugodnog s korisnim.


Morska voda

morska vodaGrčki filozof Platon tvrdio je kako „more ispire sve tegobe“. Dnevno ronjenje i plivanje dobar je način da vaše tijelo dobije slanu detoksikacijsku hidroterapiju. Morska voda sadržava sve ljekovite minerale i elemente u tragovima te obzirom da ima istu pH kao zdrava krv, kvalitetna je i gotovo besplatan izvor mineralnih hranjivih tvari. Svakodnevnim boravkom na moru tijelo dobiva rijetke elemente u tragovima koje općenito nedostaju svakodnevnoj suvremenoj prehrani.

Oligoelementi (elementi u tragovima) i minerali kao magnezij, mangan, kobalt prodiru u organizam iz mora te jačaju prirodni imunitet. Morska voda ima i veliko elektromagnetsko polje tako da prirodno puni i obnavlja ljudski energetski sustav. Koliko je morska voda nezamjenjiva govori i podatak da ju je nemoguće umjetno proizvesti. More nam pomaže u liječenju bolova u leđima, živčane napetosti, stresa, problema sa cirkulacijom, sportskih ozljeda, problema s kožom, išijasa itd...

Sunčeva svjetlost

sunčeva svjetlostVećinu našeg života provodimo u stanu, uredu i drugim zatvorenim prostorima, izloženi umjetnoj rasvjeti. Takvim načinom života, ljudska koža koja predstavlja naš najveći osjetilni organ, ne dobiva potrebnu količinu svjetlosti. Koža ima mehaničku ulogu zaštite tijela, regulira tjelesnu temperaturu, pruža imunološku zaštitu, štiti od UV zračenja i predstavlja dišni organ. Sva živa bića na ovom planetu ovisna su o sunčevoj svjetlosti, pa tako i čovjek.

Pri dovoljnoj količini sunčeve svjetlosti, naši tjelesni sustavi funkcioniraju optimalno. Međutim, prilikom prevelike izloženosti sunčevom svjetlu postižemo negativan učinak. Prekomjerna izloženost ultraljubičastom zračenju može izazvati oštećenje kože, promjene na koži, pa čak i nastanak malignog tkiva. S druge strane, nedostatna količina sunčeve svjetlosti povezuje se s visokim krvnim tlakom, depresijom, padom imuniteta, rakom prostate, dojke, debelog crijeva i debljinom.

Još jedna bitna činjenica vezana uz pomanjkanje sunčeve svjetlosti je nedostatak vitamina D u organizmu, kojeg u nedostatnoj količini možemo dobiti putem prehrane. Nedostatak ovog vitamina uzrokovat će poremećaje kostiju, zubi, te slabost mišića. Smatra se kako je za aktivaciju dostatne količine vitamina D kod djece dovoljno izlaganje suncu od oko 15 do 20 minuta, a kod odrasle osobe 30-ak minuta. Što nam je put svjetlija, aktivacija je brža. Melanin, odnosno kožni pigment upija ultraljubičaste zrake te na taj način sprečava njihovo daljnje prodiranje u organizam.

Pravilna zaštita na godišnjem odmoru

zaštita od suncaKako bi zaštitili osjetljivu kožu i organizam od pretjeranog ultraljubičastog zračenja na što prirodniji način, navodimo par savjeta: 

  • Nastojte što manje vremena provesti u takozvanom pasivnom sunčanju te vrijeme na plaži provedite što aktivnije (šetnja, odbojka ), uz povremene ulaske u more. Vaše tijelo će mnogo bolje i prirodnije apsorbirati sunčevu svijetlost ako je u pokretu. 
  • Izbjegavajte boravak na plaži od 11h do 17h, kada je sunce najjače.
  • Da bi zaštitili osjetljivu kožu, možete utrljati maslinovo ili kantarionovo ulje. Ove dvije vrste ulja također pomažu u slučaju prekomjernog izlaganja suncu.

Sunce je izvor života na ovom planetu. Oprezan i razuman boravak na suncu nosi u sebi brojne blagodati. Zašto ne bismo iskoristili ovaj besplatan i svima dostupan način da se osjećamo zdravije i sretnije?

Ocijeni sadržaj
(0 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream