Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Proteini iz konoplje za izgradnju i zdravlje organizma

  • Srijeda, 13 Kolovoz 2014 10:05
  • Pročitano 10194 puta

Proteini iz konoplje su relativno novi proizvod na tržištu.

Bez da ulazimo u detalje oko „psihoaktivnih“ strana nekih vrsta konoplje, vrijeme je da naučimo više o tome što konoplja može značiti sa nutricionističkog stanovišta.


Nutricionistička vrijednost konopljinih proteina

bogatstvo konopljeSvi znamo da je konoplja jedna od najuniverzalnijih biljki na svijetu – koristi se u svim segmentima života: od odjeće, pogonskog goriva, čak do autodijelova (svi modeli Mercedesa / Chryslera koriste u vratima vozila kompozitne panele od konoplje jer su čvrsti i praktički nepoderivi).

No, za naše potrebe, koncentrirat ćemo se samo na nutricionističko-proteinsku komponentu. S obzirom da su biljnog porijekla, iznenađujuće je koliko su proteini iz konoplje sadržajno bogati i cjeloviti.

Proteini iz konoplje sadržavaju svih 20 poznatih aminokiselina uključujući i 10 esencijalnih amino kiselina (8 za odrasle + 2 dodatne koja se smatraju esencijalnim za djecu i starije osobe), koje naše tijelo ne može samo proizvesti. Proteine općenito smatramo „kompletnim“ kada sadrže svih 10 aminokiselina u dovoljnoj količini i omjeru da zadovolji potrebe ljudskog tijela.

Konoplja ima još jednu iznenađujuću karakteristiku – količine sadržanih masnih kiselina gotovo su u savršenom međusobnom omjeru (Omega 3 i Omega 6 esencijalne masne kiseline tzv. EFAs) u odnosu na sastav i potrebe ljudskog tijela.

Bogata vlaknima

konoplja je bogata vlaknimaJoš jedna od velikih prednosti konopljinog proteina je visok udio netopivih vlakana u proteinskom prahu. Vlakna osiguravaju stabilan šećer u krvi (idealno za skidanje tjelesne masnoće), da i ne spominjemo pomoć kod redovite probave.

Veoma rijetko se govori o zdravlju crijevnog trakta. Ali to je EKSTREMNO važna tema, jer čist crijevni trakt osigurava kvalitetnu apsorpciju nutritijenata iz hrane koju jedete. Što bolja apsorpcija, to bolje ukupno zdravlje organizma. 

Na tabeli sastojaka može se vidjeti koliko vlakana ima u konopljinom proteinu....SVI prisutni ugljikohidrati su u formi vlakana, što protein čini izvanrednim kod dijeta baziranih na redukciji ugljikohidrata.

Također, pod „dobrom kvalitetom“ proteina podrazumijeva se odlična bio-iskoristivost u smislu probavljanja i iskoristivosti u tijelu. Primjerice za bodybuildere  kod dizanja utega to znači da se proteini koje konzumiraju dobro apsorbiraju i da ih tijelo kvalitetno iskoristi. 

Konopljin protein se pokazao u tom smislu odličnim. Kao cjelovita hrana sadrži sve enzime potrebne za optimalnu probavu. Ujedno, nema nikakvog gubitka u mišićnoj masi ili usporenog rasta mišićnog tkiva, zato je izvrsna hrana za bodybuildere i one koji to žele postati, a vegetarijanci su!

Konopljin Protein

Ostale blagodati konzumacije konopljinih proteina

shake od konopljeAko ste ikada popili veliki protein shake (od sirutke ili mliječnog proteina), sigurno vam je dobro poznat osjećaj nadutosti koji se uskoro pojavi u trbuhu. Ovo se NE DOGAĐA kada popijete konopljin protein. Što god bio razlog za to, proteini iz konoplje ne uzrokuju nikakvu nadutost u trbuhu i crijevima.

Također, svi koji koriste uobičajene proteine sigurno su se susreli s nuspojavom da im se u ustima pojavi miris po pokvarenom mlijeku što je u svakom slučaju nepoželjna stvar. Međutim, konopljin protein ne ostavlja neugodan miris nakon konzumacije.


Bogat okus

mmm...konopljaS obzirom da nema nikakvih dodataka, što vidite – to dobijete. To je protein iz biljke i ako ga uzimate samoga, ima biljni okus. Ako ste se naučili na prezaslađene proteinske prahove, ovo će vam biti poprilično iznenađenje i zdrava promjena.

No, mnogim ljudima je ovaj biljni okus vrlo pozitivan jer od preslatkih proteinskih napitaka, možete osjećati laganu mučninu. Ovaj prirodni napitak lako priraste nepcu jer ima blago orašast okus konoplje te ga se može piti bez problema samo sa vodom. Možete probati i razne varijante, primjerice sa sokom ili jogurtom i biti će vam zadovoljavajućeg okusa.

Konačni zaključak: Ako volite prirodne okuse  ili ćete se tek uvjeriti u njihove blagodati, uživat ćete u potpunosti! Još k tome, dobiti ćete sve potrebne aminokiseline bez kojih naše tijelo ne može funkcionirati!

Ocijeni sadržaj
(16 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream