Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Dobrobiti aromaterapije

  • Utorak, 01 Travanj 2014 16:53
  • Pročitano 1918 puta

Nedostatak kisika, sunčevog svijetla i stres može uvelike utjecati na našu koncentraciju i raspoloženje tijekom dana. Mirisi imaju psihološki utjecaj na raspoloženje osobe, a danas uključuju primjenu sve poznatije aromaterapije i esencijalnih eteričnih ulja.

Piše: Goran Mizdrak, Divne Energy Park

Zbog njihovih karakteristika da djeluju antibiotično, antiseptičko, antibakterijski, antivirusno, protuupalno, stimulirajuće, tonizirajuće, sedativno, analgetično, kozmetičko i dermatološko primjenjuju se u gotovo svim granama od kućanstva, kozmetike, u poslovnim prostorima itd.


Začetnik aromaterapije

Rene Maurice GattefossePojam aromaterapija prvi je uveo francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse, 1920 godine. Nakon eksplozije kemikalija u laboratoriju, na njegovoj ruci nastala je opekotina. Uronio je ruku u prvu posudu na koju je naišao.

U posudi se nalazilo lavandino ulje i na njegovo opće iznenađenje, rana je brzo zacijelila, te nakon zacjeljenja nije bio vidljiv nikakav ožiljak. Nakon ovog događaja zainteresiralo ga je djelovanje eteričnih ulja što nas dovodi do pojma moderne aromaterapije.

Ovo je ujedno i razlog zbog kojeg se ovaj francuski kemičar smatra začetnikom aromaterapije.   

Povijest

drevno egipatsko znanjeBiljni ekstrakti su se stoljećima koristili za liječenje – bilo u obliku tamjana u vjerskim obredima, u mirisima, balzamima i pomastima. Iz zapisa i slika drevnih civilizacija Egipta, Kine i Perzije vidljivo je da su eterična ulja koristili njihovi svećenici, liječnici i iscjelitelji.

Na primjer, u drevnom Egiptu, za balzamiranje mumija koristila su se eterična ulja cimeta, bora, cedra i mira. Navodno, kada je 1922. godine otkrivena Tutankamonova grobnica, unutar nje je pronađeno i nekoliko alabasternih posuda zapečaćenih voskom.

Kada su posude otvorene unutar njih nalazila su se još uvijek nepokvarena esencijalna eterična ulja. Sjetimo se starih Rimljana, kao gorljivih pobornika masaža i kupki sa aromatičnim biljem, te Grka sa vijencima od mirisnog bilja oko glave.

U srednjovjekovnoj Europi  postojao je običaj da se mirišljave biljke poput timijana, kamilice i lavande razbacaju po podu prostorije. Kada bi se biljke počele gasiti stvarale bi jak miris. Iz ovoga možemo zaključiti da su drevni narodi također poznavali terapeutska svojstva mirisnih biljki, te da su u njihovom svakodnevnom životu ove biljke imale široku primjenu.                                                                                              


Aromaterapija danas

masaža uljimaAromaterapija danas slovi kao jedno od najpopularnijih područja suvremene holistične medicine. Podrazumijeva upotrebu eteričnih ulja sa terapeutskim efektom. Eterična ulja su koncentrirani biljni ekstrakti koji se ovisno o vrsti ulja koriste za masaže, kupke, inhalaciju ili pak osvježavanje prostorija.

Istraživanja su pokazala da pomažu pri liječenju određenih bolesti, kao i kod olakšanja određenih stanja. Obično se dobivaju destilacijom biljki , lišća i korijenja ili jednostavnim umakanjem cvijeća u mast. Smatra se da je znanje o destilaciji mirisnog bilja došlo iz arapskih zemalja od vitezova koji su se vraćali iz križarskih ratova.

Upotreba  eteričnih ulja svakim danom sve više dolazi do izražaja u svakodnevnom životu. Njihova vrijednost je velika upravo zbog toga jer je potrebna velika količina bilja da bi se dobila jedna manja količina eteričnog ulja, pa tako na primjer za 1 dl eteričnog ulja, potrebno je 460 g ružinih latica, 600 kg narančina cvijeta ili 350.000 cvjetova jasmina.

Također je i sam proces odvajanja mirisa iz biljke vrlo složen, primjenom metode destilacije vodenom parom. Stoga su i mnoge drevne civilizacije smatrale mirise dobivene iz raznih aromatičnih bilja njenom „dušom“ te ih iznimno cijenile. Danas se u aromaterapiji koristi oko 250 vrsta eteričnih ulja.


Velika terapeutska vrijednost eteričnih ulja

vrijednost eteričnih uljaEterična ulja su bezopasna, ali vrlo moćna sredstva, koja s obzirom da dolaze kao koncentrirani vitlani ekstrakti aromatičnih bilja imaju veliko terapeutsko djelovanje na naša raspoloženja. Djelotvorna su kod različitih psihičkih tegoba, potiču izlučivanje tvari iz organima i jačaju imunitet.

Lako su hlapiva, a upravo toplina najviše uzrokuje isparavanje eteričnih ulja u atmosferu, pa se za njihovu primjenu često koriste aroma lampe, koje su ujedno i pogodne za jednostavno korištenje i postizanje ugodne atmosfere u radnim prostorima.

U aroma lampu stavite lučicu, u gornji dio ulijete vodu, nakapate par kapljica vašeg omiljenog eteričnog ulja i kako lučica gori, miris se širi prostorom i osvježava ga. Bitno je samo znati da se ne pretjeruje s količinom eteričnog ulja, te u početku uvijek kapajte samo par kapi, kako njihova prekomjerna količina ne b izazvala suprotno djelovanje.

Za osvježavanje prostora možete koristiti i raspršivače, te samo u bočicu s raspršivačem od 100 ml stavite 5 ml alkohola, oko 30 – 50 kapi eteričnog ulja prema izboru (možete i kombinirati više et.ulja), te ostatak bočice napunite destiliranom vodom. Prije upotrebe uvijek dobro protresite bočicu i pošpricajte po prostoru.


Stvorite ugodnu radnu atmosferu

ugodna azmosfera na posluOvisno o efektima koje želimo izazvati, upotrijebit ćemo određene vrste ulja. Tako ako želimo postići bolju kreativnost, budnost i bistrinu uma, koristit ćemo stimulirajuća ulja. Obično su to ulja iz porodice eukaliptusa. Pored njih, tu su još i ulja limuna, đumbira i ružmarina.

Želimo li izazvati umirujući efekt, odabrat ćemo ulja kamilice, naranče, lavande, mandarine ili sandala.

Eterična ulja se tako mogu koristiti kao „boost“ za podizanje energije, umjesto kofeinskih napitaka. Ulja za ovu namjenu su ona sa citričnim ljuto gorkim mirisom. Eterično ulje limuna je veoma djelotvorno pri povećanju produktivnosti rada u uredu.

Pretjerivanje sa bilo kojom vrstom ulja moglo bi imati štetne posljedice. Ulje se može nakapati na određeni dio tijela, primjerice vrat. Na taj način, miomiris će vas pratiti kroz cijeli dan, gdje god da krenete, a na taj ćete način donijeti osvježenje i drugim ljudima, te vjerojatno doprinijeti njihovom dojmu o vama samima. U slučaju iznenadnog emotivnog šoka ili stresa, preporučuje se na dlan nakapati ulje timijana i duboko udahnuti. 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream