Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Istina o fluoru: kako je otrov postao koristan za zube II.dio

  • Nedjelja, 09 Ožujak 2014 18:38
  • Pročitano 3698 puta

Znajući da će se prilikom izrade atomske bombe koristiti ogromne količine fluora koji će neminovno dospjeti do civila u širem području, još 1943. god. vojni vrh je planirao naučno istraživanje kojim bi ispitao in vivo kako djeluju male količine fluora na ljudski organizam.

Piše: Ivona Živković

Pročitajte i prvi dio članka.

Čitav projekt je javnosti predstavljen kao naučno ispitivanje o korisnom djelovanju fluora u funkciji zaštite zuba od karijesa. Ovo je predstavljeno kao najnovije naučno otkriće i kao zamorci su poslužili stanovnici Newburgh-a kojima je u vodovod stavljen fluor.


Zdravi zubi kojih nema

Eileen WelsomeIstraživanje je provedeno u periodu od 1945. do 1955. god. uz odobrenje i nadzor državnog odjela za zdravlje u New Yorku. Da se iza ovog državnog projekta nalazi vojska i da su svi vodeći istraživači i naučnici vezani za projekt izrade atomske bombe, nitko nije znao. Bila je to državna tajna.

Glavni naučni istraživač iz sjene bio je Harold. K. Hodge, a analize krvi i tkiva su vršene u zloglasnom Rochester Sveučilištu u čijoj je Strong Memorial bolnici,  obavljeno i ispitivanje djelovanja radioaktivnog plutonija, tako što je ova toksična supstanca ubrizgavana pacijentima bez njihovog znanja.

Kada je afera razotkrivena zahvaljujući Eileen Welsome koja je dobila i Pulitzerovu nagradu, preživjeli su 1995. godine dobili sudski spor i odštetu. U prikrivenoj operaciji "Program F" sakupljane su sve analize tkiva i krvi građana Newburgh-a.

Glavno pitanje u istraživanju je bilo da li fluorid unesen u organizam u malim dozama ima određene štetne ili korisne efekte na tkivo, zube, mozak. To je upravo bilo ono što je zainteresiralo vojne glavešine u slučaju dugotrajnog Hladnog rata.


Prikrivanje istine

RochesterMinistarstvo obrane je već imalo naučno istraživanje o djelovanju flora na centralni živčani sustav i ono je rađeno upravo za vrijeme rada na Projektu Manhattan 1944. godine. Obavljeno je baš u pouzdanom Rochester Sveučilištu gdje je šef toksikologije bio Harold. K. Hodge koji je bio i rukovoditelj istraživanja.

Ove nalaze je Komisija za atomsku energiju odmah cenzurirala, zbog "nacionalne sigurnosti". Umjesto pravih rezultata, 1948. godine u časopisu Američkog Stomatološkog Udruženja objavljena je falsificirana verzija istraživanja. Tako su u rad unesene izmijene koje nikako nisu mogle dovesti u pitanje program izrade atomske bombe.

Kada su novinari i istraživači Griffith i Bryson nakon 50 godina došli u posjed originalne tj. tajne verzije ovog naučnog istraživanja i usporedili ga s onim što je objavljeno u stomatološkom časopisu, vidjeli su tragikomične izmjene:

1. Tajna verzija je zabilježila da većina radnika u tvornici koja je punila bombe fluorom uopće nije imala zube. Publicirana verzija je tvrdila da su imali izraženije zubne šupljine.

2. Tajna verzija kaže da su radnici morali nositi gumene čizme jer im je dim fluora razgrađivao čavle u cipelama. Javna verzija ovo uopće nije spomenula.

3. Tajna verzija je utvrdila da je upravo fluor bio glavni uzročnik njihovog gubitka zubiju. U javnoj verziji "radnici su bili neobično zdravi i po procjeni doktora i zubara".

Memorandum "Projekta Manhattan" koji je desetljećima bio državna tajna navodi sljedeće: "... uranijum heksafluorid može imati prilično izraženo djelovanje na centralni živčani sustav... Izgleda vjerojatnije da je F komponenta (oznaka za fluorid) prije nego T komponenta (oznaka za uranij) glavni uzročni faktor".


Trovanje ljudi zbog nacionalne sigurnosti

oprez! toksično!Mnogi dokumenti i dalje nedostaju, primjerice, transkript jednog od tajnih, naučnih skupova za vrijeme Drugog svjetskog rata o "metabolizmu fluora", ne postoji u američkoj državnoj arhivi. Po riječima arhiviste vjerojatno je još strogo povjerljiv.

Nedostaje i sedam strana iz bilježnice "Du Pont proces" iz 1947. koja je u sastavu dokumentacije Rochester bomb project. Po riječima arhiviste, to je prilično neuobičajeno.

Zbog toga ako vas dijete pita što je to fluorid iz zubne paste, možete slobodno odgovoriti:

"To je samo jedan toksični produkt aluminija i kemijski element u industriji. Jedan je od glavnih sastojaka raznih želea te otpadna materija u izradi pesticida, fungicida, anestetika, fluoriranih lijekova, fluorirane vode, atomske bombe...Dakle, draga djeco, slobodno fluoridom možete prati zubiće i piti u vodi. Nema veze što je toksičan. Tako se to radi i na Zapadu, zaboga“!

Ocijeni sadržaj
(4 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream