Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kraj kuhanju

  • Utorak, 04 Veljača 2014 11:09
  • Pročitano 2133 puta

Konačno ste odlučili napraviti jedan od najvažnijih koraka u svom životu, prestali ste jesti kuhanu hranu. Sad počinje prava životna avantura. Ne samo da ćete morati morati “plivati uzvodno”, nego  ćete se naslušati poruka kako ste napravili pogrešnu odluku...

Piše: mr.sc. Darko Jurić (Art of Raw)

Ali, pošto je odluka došla iz vašeg centra koji vas vodi i koji je besprijekorno čist i odlučan, ostati ćete ustrajni na svom putu zvan “Moj život”. Jer taj život nitko ne može živjeti za vas nego vi sami.


Pozitivno stanje unutarnje snage i čistoće

VrlinaJedna od najvažnijih stvari koju spoznate hraneći se sirovom hranom je da ona sa sobom nosi pozitivno stanje unutarnje snage i čistoće. Samo vi možete odlučiti što unijeti u tijelo i uskoro će vam ono samo početi govoriti što mu treba.

Ne morate se brinuti da li ste 100% na sirovome.  Što više sirovih, neprocesiranih i organskih namirnica konzumirate, bolje ćete se osjećati. Ako ponekad podlegnete izazovima pa pojedete nešto što nije sirovo, nemojte se osjećati krivima.

Ako ste već neko vrijeme na sirovom tijelo će se lakše nositi s posljedicama unesene kuhane hrane. Samo svjesno ponovo zakoračite na svoj put te se počastite vašom najomiljenijom sirovom poslasticom.

Okružite se osobama koje slično razmišljaju, koje organiziraju druženja uz sirove delicije, podijelite svoje omiljene recepte s istomišljenicima i onima koji možda razmišljaju o ovom putu. Ne oklijevajte zatražiti podršku od drugih jer ovo ipak nije lak put bez uspona i padova.


Iluzija sjećanja

Doručak :)Naša osjetila su konstantno bombardirana subliminalnim sjećanjima na hranu koja nas podsjeća na djetinstvo, bebrižnost, zaštićenost. Ali to je samo iluzija, jedna porozna fasada koja propušta poruke potrošačkog društva kojem je u interesu samo da se što više konzumira.

Ugasite televizore, radio programe, zatvorite novine i časopise koji nas obasiplju porukama koje nemaju veze s prehranom ni načinom kako živjeti život koji nas veseli i upotpunjuje.

Promatrajte ljude u supermarketima i primjetite u što gledaju dok šetaju uz police napunjene  artiklima koji nemaju života niti sliče na namirnicu koju reklamiraju. Oni ne kupuju ono što je unutar pakiranja, već samo ideju i sliku na etiketi.

To je zastrašujuće! Ovog se sjetite kad dođete u iskušenje.


Svjesna odluka je početak

avokado-mango-brokula, mmmmmNapravite svjesnu odluku te se odlučite za nekuhanu poslasticu koja zadovoljava vaše istinske potrebe. Jednom kada izgubite okus za kuhano, bit ćete oduševljeni koliko sirova hrana može biti ukusna i hranjiva te dovoljna u malim količinama da se osjećate sitima. Stvari poput mikro salata, grožđa, cherry rajčica, baby tikvica, voća i sl. neka postanu vaš snack.

Nemojte se plašiti eksperimentiranja s hranom. Jesti sirovo znači biti kreativan i slaviti spontanost u životu.  Uživajte u hrani i istražite neiscrpne varijacije organski uzgojenog voća i povrća, sjemenki i orašastih plodova.

Pokušajte kupovati namirnice lokalno i sezonski, podržavajući tako lokalne uzgajivače i tržnice. Kreirajte osobna jela ili postojeće, standardne recepte, preobrazite u sirove, što će hraniti vaš unutarnji poriv za kreativnošću.


Naše tijelo – naš guru

Rezanci od mrkve ;)Nema pravila! Nema gurua! Ovaj način nas trenira da se oslanjamo na sebe i da preuzmemo odgovornost za svoje akcije. Promatrajmo kako određena namirnica utječe na nas, na naše tijelo, naše misli, naše osjećaje.

Na ovaj način ne dozvoljavamo da sve negativnosti i predrasude uguše naše namjere i porive, od entuzijazma do radosti.  Na ovaj način pomažemo ne samo sebi, nego i okolini u kojoj živimo. 


Osobna ekologija

Osobna ekologijaDakle konzumiranjem nekuhanih, lokalno, organski uzgojenih namirnica drastično smanjujemo potrošnju energije. Eliminira se pakirni otpad koji završava na smeću koje guši naš prirodni ambijent.

Podrži sebe u avanturi sirovojelstva s dnevnom praksom plesa, jogginga, Tai Chia, Yoge i pokušajte provesti što više vremena okruženi prirodom, daleko od gradskog, zagađenog ambijenta.

Važno je da se nahranite svježim zrakom, da se izložite vjetru koji hrani vašu kožu, suncu koje prodire kroz vaše pore, dodiru koji iscjeljuje, jer poslije svega ovo su najvažniji nutrijenti za život.

Uvijek imajte povjerenja u svoju intuiciju koja jedino može biti dostupna ako smo nahranjeni svim elementima spomenutim do sada i ako nismo zakrčeni toksinima na svim razinama našeg funkcioniranja od fizičkog do duhovnog.

Ocijeni sadržaj
(9 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream