Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kurkuma liječi

  • Ponedjeljak, 23 Prosinac 2013 12:50
  • Pročitano 4079 puta

Kurkuma u prahu se već stoljećima koristi za liječenje mnogih bolesti. Njen aktivni sastojak kurkumin, suzbija upalne reakcije, ima protudijabetičko djelovanje, smanjuje kolesterol i na još mnogo načina pomaže našem tijelu.

Piše: Slaven Eterović

Nedavno istraživanje sa Sveučilišta Ludwig Maximilians u Munchenu, pokazuje kako kurkumin može spriječiti stvaranje metastaza. Tim pod vodstvom dr. Beatrice Bachmeier, proučavao je način djelovanja prirodnih produkata koji koče stvaranje metastaza. Jedan takav sastojak je upravo kurkuma, biljka koja se već tisućama godina koristi u medicinske svrhe.

Dr. BachmeierBachmeierino istraživanje usmjereno na kurkumin, polifenol odgovoran za karakterističnu boju curryja, govori o njegovoj pogodnosti za primarnu prevenciju raka i suzbijanje metastaza u slučajevima gdje je formirani tumor već prisutan (sekundarna prevencija).

Kurkumin statistički značajno smanjuje stvaranje plućnih metastaza uznapredovanog raka dojke. Također, novom studijom željela se istražiti učinkovitost kurkumina u sprječavanju metastaza kod raka prostate i utvrditi mehanizam djelovanja te tvari.

Znanstvenici su ispitali molekularne procese koji su abnormalno regulirani u stanicama prostate zahvaćene rakom. Rak dojke i prostate često se povezuje s latentnim ili kroničnim upalnim reakcijama, a u oba je slučaja ustanovljeno kako tumorske stanice proizvode proupalne imunomodulatore, uključujući citokin CXCL1i CXCL2.

Kurkumin napose smanjuje izražavanje ta dva proteina te smanjuje pojave metastaza. Bachmeier navodi kako zahvaljujući djelovanju kurkumina, tumorske stanice sintetiziraju manje količine citokina koji inače potiču stvaranje metastaza.

Zaključak istraživanja glasi kako kurkuma ima važnu ulogu u primarnoj prevenciji, prije nastanka potpuno razvijenog tumora(osobito raka dojke i prostate) ili u sekundarnoj prevenciji što znači da može spriječiti pojavu metastaza.

Kurkuma-lijeciKurkuma je pored iznimnog antikancerogenog svojstva, prirodni metabolizator masti i sredstvo za snižavanje kolesterola; prirodni čistač krvi, iscjelitelj rana i protuupalno, antiseptično te antibiotsko sredstvo.

Kao što vidimo, kurkuma je mnogo više od običnog začina kojeg svi koristimo u pripremi jela. Sada su nam poznate sve njene zdravstvene koristi i blagodati u prevenciji i liječenju raznih bolesti!

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(5 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream