Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Cimet je lijek

  • Četvrtak, 21 Studeni 2013 18:28
  • Pročitano 4139 puta

Cimet je česti dodatak prazničnim jelima i pićima poput savijače od jabuke i kuhanog vina. Cimet se također može koristiti za snižavanje šećera u krvi, liječenje prehlade i slabokrvnost. Ovaj vrijedni začin koristi se u kineskoj, ayurvedskoj i drugim komplementarnim medicinama, a dobiva se iz kore drveta koje raste na Šri Lanci. Ulje iz kore drveta sadrži aktivni sastojak cinamonaldehid koji pozitivno utječe na živčani sustav smirujući ga.


Ljekovita uporaba cimeta

Cimet se može upotrijebiti za liječenje srčanih bolesti te za smanjenje kolesterola. Mnoga istraživanja o korištenju cimeta pokazuju da značajno utječe na smanjenje razine šećera u krvi. Cimet djeluje kao antimikotik i može liječiti gljivične infekcije. Također može liječiti i Helikobakter pilori te infekcije koje on prouzročuje, a koje dovode do čireva. Cimet se također može koristiti kao dodatak vodi za grgljanje u liječenju upale grla.

Cimet se stoljećima koristiti u kineskoj i ajurvedskoj medicini, Egiptu i Rimu. U tradicionalnoj kineskoj medicini cimet se koristi već više od 5000 godina za liječenje prehlada, problema probava i mučnine te bolne menstruacije. Cimet se također može koristiti za poticanje cirkulacije kod onih koji imaju kronično hladne noge, a topao gornji dio tijela, stanje poznato u kineskoj medicini kao Kwai.

Egipćani su ga koristili za balzamiranje mumija i konzerviranje mesa. Stari Rimljani su ga koristili protiv kašlja i prehlade, a također su ga palili kako bi pročistili zrak. Također su ga koristili kao ponudu u svetištima. Plinije Stariji u prvom stoljeću pisao je da je cimet bio 15 puta vredniji od srebra. U indijskoj ajurvedskoj medicini, cimet se koristi za liječenje dijabetesa, probavnih smetnji i tretiranje onih s kapha poremećajem. Cimet je sastojak koji se stavlja u čaj i kao takav pomaže probavu voća i mliječnih proizvoda.


Upozorenje

Trudnice bi trebale izbjegavati korištenje cimeta jer on može uzrokovati razrjeđivanje krvi što nije dobro tijekom trudnoće. Tako je preporučeno savjetovati se s liječnikom ukoliko uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi ili za dijabetes, a želite dodati cimet svojoj prehrani.

Ocijeni sadržaj
(7 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream