Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Blaženi kikiriki

  • Srijeda, 30 Listopad 2013 20:01
  • Pročitano 5707 puta

Jeste li znali da kikiriki pripada porodici mahunarki i da potječe iz Južne Amerike, Meksika te Srednje Amerike? Povijest kikirikija seže u vrijeme starih Inka prije 3500 godina kada je bio upotrebljavan za izradu posuda i kao hrana. U 15. stoljeću su Španjolski osvajači prenijeli kikiriki po cijelom svijetu, a u Sjevernu Ameriku je stigao tek u 18. stoljeću.

U današnje vrijeme je jedna od najdražih "grickalica" uz film ili knjigu, bilo da je slani ili u kombinaciji s čokoladom ili suhim voćem. No, kikiriki je mnogo više od brzog zalogaja zbog svojih nutritivnih i ljekovitih svojstava.


Idealna namirnica!

blaženi kikirikiNaime, kikiriki sadrži brojne vitamine i minerale uključujući vitamine E, B kompleks vitamina(1,2,3,6), kalcij, magnezij, željezo, cink, mangan, te najvažniji koenzim Q10 i resveratrol koji nam produžuje i pomlađuje život. Zbog navedenih sastojaka, kikiriki poboljšava pamćenje i sluh, utječe na spolnu potenciju, daje sjaj kosi i umiruje živčani sustav.

Znanstvenici također smatraju kako konzumacijom kikirikija ili njegova maslaca možemo smanjiti postotak oboljenja od kardiovaskularnih bolesti te dijabetesa. Između ostalog, to je zahvaljujući njegovim antioksidativnim svojstvima, te velikom sadržaju fitonutrijenata i dijetalnih vlakana. Zanimljiva je činjenica kako, usprkos uvriježenom mišljenju da kikiriki deblja, osobe koje ga konzumiraju imaju male šanse za dobivanjem na težini.

Jedenjem kikirikija stvara se osjećaj sitosti, a u svoje tijelo smo njegovom konzumacijom unijeli mnogo hranjivih sastojaka, bjelančevina i vitamina. Možemo ga pomiješati s ostalim orašidima ili suhim voćem, što je pored ukusnog, veoma zasitan i cjelovit obrok.

Još jednu vrijednu činjenicu valja napomenuti. Prženi ili pečeni slani kikiriki, kao i maslac od kikirikija su također hranjivi i zdravi, jer se pečenjem ne gube njegova nutritivna svojstva. Ono što je nezdravo je višak soli ili nezdravo ulje za pečenje. Najbolje je upotrijebiti hladno prešano ulje za prženje ili ga jednostavno ispeći u pećnici bez ulja. Jednako je ukusan, a nema nezdravih dodataka!

Jedina loša strana kikirikija je ta što izaziva alergijske reakcije kod pojedinaca, a mogu biti i smrtonosne. No, već pri najmanjoj konzumaciji ćemo znati pripadamo li toj skupini. Ukoliko je izazvana alergijska reakcija, kikiriki nije za nas! Morati ćemo se zadovoljiti drugim orašastim plodovima! Za one koji ga smiju jesti, a to je velika većina ljudi, dobar tek!

Ocijeni sadržaj
(6 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream