Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Blagodati ricinusovog ulja

  • Srijeda, 30 Listopad 2013 18:03
  • Pročitano 3573 puta

Ulje ricinusa dobiva se od biljke ricinus koja se smatra jednom od najotrovnijih biljaka svijeta. Međutim, ulje te biljke je u više aspekata vrlo ljekovito i primjenjivo u kozmetičke, prehrambene i zdravstvene svrhe. Ricinusovo ulje sadrži visok postotak vrlo rijetke ricinoleične kiseline koja je djelotvorna protiv gljivica, bakterija, virusa i parazita. Ista kiselina je djelotvorna u hidrataciji kože i kose, a potiče proizvodnju kolagena i elastina time umanjujući bore.

Utječe na rast trepavica i kose, sprječava njeno opadanje čime je među najboljim sredstvima za njegu i oporavak kose. Ricinusovo ulje potiče rast kose čak i na mjestima na kojima prije nije rasla. Pored toga, redovitom upotrebom, ricinusovo ulje može popraviti oštećenja kose izazvana raznim kemikalijama (boje za kosu) te učiniti vašu kosu, a i kožu, mekom i podatnom.


Za kosu, kožu i dobru probavu

za kosu i kožuNajbolje je koristiti hladno prešano ricinusovo ulje, zlatno žute boje koje sadrži blag miris biljke koji se upotrebom gubi. Takvo ulje je najefikasnije protiv bora i tamnih mrlja na koži.

Što se tiče same primjene na kosu, najbolje ga je nanijeti na sam korijen i vlasište u manjim količinama jer je veoma gusto i masno. Ostavimo da djeluje oko dva sata, a potom temeljito isperemo šamponom. Ukoliko služi protiv ispadanja kose, tj. za poticanje njenog rasta, postupak ponavljamo jednom tjedno. Također, ricinusovo ulje možemo pomiješati s maslinovim i kao takvo koristiti kao masku za lice ili pripravak za kosu.

Osim spomenutih kozmetičkih vrijednosti, ricinusovo ulje se koristi kod slabe cirkulacije, zatvora, tumora dojke, bronhitisa i prehlade, autoimunih bolesti i artritisa. Primjena je najčešće lokalna u obliku obloga, mazanja, utrljavanja, osim kod zatvora kada se pije najviše žlica ricinusovog ulja prije spavanja. Zbog neugodnog okusa, možemo ga pomiješati sokom, a terapiju ne smijemo provoditi više od tjedan dana. Kao što vidimo, brojne su koristi ovoga ljekovitog ulja, a lako je dostupno i povoljno!

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream