Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Zdrava prehrana za dijabetičare i one koji to ne žele postati

  • Četvrtak, 24 Listopad 2013 20:28
  • Pročitano 3036 puta

Nakon što Vam se dijagnosticira dijabetes, a najbolje i prije nego li se to desi, možete i dalje uživati u velikom izboru hrane, pod uvjetom da se zdravo hranite. To Vam se isprva može učiniti teško, ali valja imati na umu da su izbor hrane i Vaše prehrambene navike važne radi nadziranja Vašeg dijabetesa i dugoročnog zdravlja.

Ovaj Vam informacijski letak može poslužiti kao prvi koristan korak u usvajanju znanja o zdravoj prehrani ako bolujete od dijabetesa. Također biste trebali zatražiti uputnicu registriranom nutricionistu kako biste dobili informacije koje su vezane specifično uz Vaš slučaj.


Zdrava prehrana u deset koraka

zdrava prehranaJedite tri obroka dnevno. Nastojte ne preskakivati obroke i svakoga dana pravite dovoljan vremenski razmak između doručka, ručka i večere. To će Vam pomoći da nadzirete ne samo apetit nego i razinu glukoze u krvi.

Vodite računa da svaki Vaš obrok sadrži hranu bogatu škrobom, tj. ugljikohidratima, kao što su kruh, tjestenina, čapati, krumpir, batata, rezanci, riža i žitarice. Količina ugljikohidrata koju unosite u tijelo je važna radi nadziranja razine glukoze u krvi. Nastojte ponajprije jesti hranu koja se sporo apsorbira (tj. ima niži glikemijski indeks) jer takva hrana neće znatno poremetiti razinu glukoze u Vašoj krvi. Preporučujemo sljedeću hranu: tjesteninu, basmati rižu ili rižu koja se brzo kuha, integralne kruhove kao što su granary, crni raženi kruh (pumpernickel) i obični raženi kruh, mladi krumpir, slatki krumpir i batata, zobenu kašu, All-Bran i prirodni müsli. Škrobasta hrana koja je bogata vlaknima  će Vam također pomoći da održavate zdravlje probavnog sustava i spriječite probleme kao što su tvrda stolica (opstipacija).

Smanjite unos masnoća, osobito zasićenih masnoća, zbog toga što hrana siromašna masnoćama poboljšava Vaše zdravlje. Koristite nezasićene masnoće ili ulja, poglavito jednostruko nezasićene masnoće (npr. maslinovo ili repičino ulje), zbog toga što su one bolje za Vaše srce. Budući da su masnoće najkaloričnija hrana, što ih manje jedete to ćete više i smršavjeti (ukoliko je to potrebno).

U nastavku Vam dajemo nekoliko savjeta o tomu kako možete smanjiti unos masnoća u tijelo:
• Konzumirajte zasićene masnoće u manjim količinama tako što ćete jesti manje maslaca, margarina i sira.
• Jedite krto meso i ribu kao alternativu visokomasnim mesima.
• Birajte mliječne proizvode s manje masnoća, kao što su obrano i djelomično obrano mlijeko, niskomasni ili dijetetski jogurti te sirevi i namazi sa smanjenim postotkom masnoća.
• Roštiljajte, parite i pecite u pećnici umjesto prženja ili kuhanja u ulju ili drugim masnoćama.
•  Čuvajte se kremastih umaka i dresinga i zamijenite ih umacima koji se temelje na rajčicama.

Jedite više voća i povrća. Nastojte jesti barem pet porcija voća i povrća dnevno da biste u tijelo mogli unositi dovoljno vitamina, minerala i vlakana i da biste prehranu uravnotežili inače. Jednu porciju voća ili povrća čine, primjerice, jedna banana ili jabuka, pregršt grožđa, jedna jušna žlica sušenog voća, mala čaša voćnog soka ili voćnog smoothieja, tri vrhom pune jušne žlice povrća ili zdjela salate.

U prehranu uvrstite više graha i leća kao što su obični grah, bob, slanutak ili crvena i zelena leća. Oni u manjoj mjeri remete razinu glukoze u krvi i mogu Vam pomoći da nadzirete masnoće u krvi. Dodajte ih varivima, kastrolama i juhama, ili čak salatama.

Nastojte jesti barem dvije porcije plave ribe tjedno. Preporučujemo npr. skušu, sardine, lososa i srdele. Plava riba sadrži višestruko nezasićenu masnoću koju zovemo omega 3 i koja nas štiti od srčanih bolesti.

Ograničite konzumaciju šećera i hrane bogate šećerom. To ne znači, međutim, da iz prehrane potpuno morate izbaciti šećer. Šećer možete jesti skupa s drugom hranom i rabiti ga za pečenje ukoliko upražnjavate zdravu ishranu. Jedan od jednostavnih načina da smanjite udio šećera u prehrani je da, umjesto pića bogatih šećerom, pijete pića ili sokove koji nemaju šećera ili nemaju dodanog šećera ili, pak, dijetetska gazirana pića/sokove.

Smanjite sol na 6 grama ili manje dnevno. Budete li konzumirali više soli, možete dobiti povišen krvni tlak koji može izazvati moždani udar ili srčane bolesti. Ograničite količinu prerađene hrane koju jedete (zbog toga što ona obično sadrži puno soli) i pokušajte hranu začinjavati aromatičnim travama i začinima umjesto solju.

Alkohol konzumirajte samo u ograničenim količinama. To podrazumijeva najviše dvije jedinice alkohola dnevno za žene ili tri jedinice dnevno za muškarce. Primjera radi, jedna mjerica žestokog pića u pivnici (25ml) sadrži oko jednu jedinicu, dok 250 ml svijetlog, tamnog ili gorkog piva ili jabučnice odgovara jednoj do jednoj i pol jedinici. Budući da sadržaj alkohola u pićima već godinama raste, prosječno piće sad može sadržavati više jedinica alkohola nego što mislite. Tako, primjerice, mala čaša vina (175ml) može sadržavati čak dvije jedinice alkohola. Pazite i na to da alkohol sadrži prazne kalorije, stoga razmotrite daljnje smanjenje konzumacije ukoliko nastojite smršavjeti. Nikad ne pijte natašte jer alkohol može povećati vjerojatnost glikemije (preniske razine glukoze u krvi) ako ga konzumirate skupa s lijekovima protiv dijabetesa.

Ne kupujte dijetetsku hranu ili pića. Dijabetičari od njih nemaju nikakve koristi. Dijetetski proizvodi, osim toga, remete razinu glukoze u krvi, sadrže jednake količine masnoća i kalorija kao i standardni proizvodi kojima pariraju, te mogu imati laksativno djelovanje i biti skupi.

Preporuka:  Svaka osoba s dijabetesom nakon dijagnoze neka pokuša naći registriranog  nutricionistu i potom je potrebno odlaziti na redovite preglede i konzultacije.

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream