Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Matična mliječ - kraljevska hrana

 • Srijeda, 21 Prosinac 2016 10:11
 • Pročitano 775 puta

Matičnu mliječ proizvode mlade pčele radilice (stare pet do petnaest dana) koje ne lete. One od sakupljenog materijala, cvjetnog nektara i vode, radom svojih žlijezda, proizvode mliječ. To je gusta, neprozirna masa bijele do blijedožućkaste boje karakteristične arome te oštrog kiselo-slatkastog okusa.

Mliječ je najvrijedniji proizvod pčela koji ima preko 150 biološki aktivnih sastojaka. Oduvijek je dosta skup proizvod zbog čega je i dobio naziv kraljevski gel. No, osim zbog cijene, naziv je zaslužio svojim izuzetnim djelovanjem na organizam. Kada konzumiramo matičnu mliječ, odmah osjetimo kako je izuzetno kvalitetna hrana i idealna namirnica za naše zdravlje. Sadrži sve što je potrebno za rast, razvoj i normalno funkcioniranje organizma.


Sastav mliječi

sastav mliječiMliječ je bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima i različitim organskim kiselinama. Bjelančevine mliječi sadrže većinu aminokiselina, a među njima i svih osam esencijalnih. Mliječ sadrži i različite vitamine (C, B1 - tiamin, B6 - piridoksin, B5 - nikotinsku kiselinu, B8 - pantotensku kiselinu, biotin, Bc - folnu kiselinu, inozitol, kao i vitamine A, E i K u manjim količinama).

Glukoza i fruktoza su glavni predstavnici šećera mliječi. Riječ je o reduciranim šećerima koje stanica direktno može primiti i koristi kao energetski materijal ne trošeći inzulin. Mliječ je i jedna od rijetkih prirodnih namirnica koja sadrži čist acetilkolin, neurotransmiter koji omogućava prijenos impulsa živčanim putevima. Dokazano je i da sadrži kolin - razgradni produkt acetilkolina. Mineralni sastav mliječi je vrlo bogat i zanimljiv. Možemo reći da su prisutni svi važni mikro i makro elementi: kalij, natrij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, sumpor, kobalt, cink, bizmut, bakar, pa čak i zlato.Zdravstveni učinak matične mliječi

matična mliječU najstarijim pisanim spomenicima od prije 3 000-5 000 godina spominje se veliki značaj matične mliječi te njene biološke i nutricionističke vrijednosti. Tisućljetno iskustvo u upotrebi mliječi je potvrdilo da je to supstanca na granici između hrane i lijeka što su tvrdili još starogrčki ljekari. Razlog tome je što matična mliječ ima višestruke dobrobiti:

 • Pojačava i stimulira razvoj snage imunološkog sustava.
 • Zahvaljujući prisustvu brojnih supstanci pozitivno utječe na sustav žlijezdi.
 • Stimulira razvoj kod slabe djece, nedonoščadi ili hipotrofične djece.
 • Korisna je kod arterioskleroze i ateroskleroze.
 • pomlađuje stanice, osiguravajući supstance koje im nedostaju.
 • Pojačava tonus i otpornost kože.
 • Ubrzava zarastanje kostiju.
 • Ubrzava zacijeljivanje rana, upaljenih čireva, znatno smanjuje bol.
 • Povećava broj crvenih krvnih zrnaca i imunih stanica.
 • Može imati izvjestan antikancerogeni učinak.

S obzirom da matična mliječ nastaje iz mješavine cvjetnog peluda, meda i sekreta žlijezda slinovnica pčela, osobe koje pate od peludne alergije trebaju ga oprezno koristiti. Ukoliko se uoče bilo kakve promjene koje upućuju na alergiju, odmah treba prestati s uzimanjem preparata. Preporučuje se uzimanje matične mliječi s medom jer je tako mnogo djelotvornija. Treba ju držati na hladnom mjestu pošto se na toplom vrlo brzo razgrađuje.

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream