Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kolumna Nade Rocco - Nadin Izbor

 

Kurkuma - kraljica začina

  • Utorak, 25 Veljača 2014 19:08
  • Pročitano 4003 puta

Danas sam se odlučila odazvati na poziv Peđe Bajovića koji me pozvao da dođem pogledati njegovu stand - up komediju „ O jugonostalgiji i jugofobiji“ na vidikovcu Zagreb Eye u sklopu 1 Man Show serijala: „ Najbolje od najboljih“.

Piše: Nada Rocco

o ne nisam valjdaIzlazim na svoj večernji provod- sama. Svi su već, naime, imali neke obaveze, dogovore, dogovorene izlaske. Nije mi teško. Već sam se navikla izlaziti sama i u kino i u kazalište i na koncerte i na izložbe, a i u kafiće, kad ne bih imala s kim. Ali to mi uopće ne predstavlja nikakav problem.

Sasvim se dobro i ugodno osjećam u svom društvu. Problem se dogodi jedino ako izađeš iz kuće, dođeš do tramvaja, uđeš i onda shvatiš da si zaboravio svog najvažnijeg pratioca – svoj mobitel. Niste ni svjesni kakav ste ovisnik, dok ne ostanete bez njega.

Kao da me netko maznuo mokrom krpom po glavi. Mrak mi je pao na oči kad sam se sjetila što bih sve mogla propustiti. Neki važan poziv za posao? To je jedino što bi mi u ovoj besparici dobro došlo. Čovječe! Zovu me s neke sapunice, a ja nemam svoj mobitel!

Na prvoj sam stanici gotovo ispala iz tramvaja, odjurila na drugu stranu i ubrzo ugledala jedanaesticu kako se približava. Jedina mi je želja bila da se što prije dočepam svog mobitela. Ne bih voljela ni zakasnit. Grabila sam po mom bregu dugačkim koracima pušući pritom kao morž, kao da se penjem na Vaganski vrh.

Sva sreća da sam danas krenula na vrijeme, a i vidikovac je relativno blizu. Samo pet tramvajskih stanica. Eee, dragi moji, da sam danas svoj ručak začinila kurkumom , to mi se sigurno ne bi dogodilo. Znate što kaže dr. Perricone? „ Zaboravili ste ključeve, uzmite kurkumu“.

Kurkuma – začin mudrih

dr. Pin NgNije pretjerano reći da kurkuma, čini se, pomaže ljudima u savladavanju mnoštva mentalnih zadataka, uključujući ne zaboraviti ključeve automobila. Tu dobre vijesti na temu Alzheimerove bolesti ne prestaju.

Na Singapurskom nacionalnom sveučilištu, na čelu s dr. Tze Pin Ng, istraživači su radili test na 1010 starijih Azijata. Rezultate tih testova potom su usporedili sa konzumacijom curryja. Zaključak je bio da oni koji „ često ili vrlo često“  konzumiraju curry pokazuju 49 posto manju vjerojatnost razvitka kognitivnih problema,  u usporedbi sa onima koji ga konzumiraju „ rijetko ili nikada“.

Grupa „ povremene“ konzumacije povezana je sa 38 posto manjim rizikom. Kao što je dr. Ng zamijetio, zanimljivo je da su navodi kako je u Indiji učestalost Alzheimerove bolesti među pripadnicima životne dobi između 70. i 79. godine četiri puta niža nego u SAD-u.

Dakle, čak i ako rijetko koristite kurkumu koja je jedan u nizu indijskih začina koji čine curry, a dolazi od tamilske ( južnoindijske ) riječi  „ kari“ što znači juha ili umak, imat ćete znatnu dobrobit za kognitivno funkcioniranje. Čista, neprerađena kurkuma u obliku praha ili korijena, dostupna u većini trgovina zdrave hrane, najbolji je izvor toga važnog začina.


Činjenice o kurkumi

lijek protiv artritisaJoš su 1980. godine, indijski znanstvenici provjeravali učinak kurkume na 49 pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa. Oni pacijenti kojima je davano 1200 mg kurkume za razliku od onih koji su dobivali određeni lijek, zamijećeno je slično poboljšanje.

Provjeravajući protuupalna svojstva  kurkume, došli su do istih rezultata. Jednim američkim istraživanjem, dokazano je da bi dozom od četvrtine do pola žličice kurkume dnevno smanjili propadanje hrskavice, a također bi se smanjio gubitak mineralne gustoće.

Kurkuma je predstavljena ne samo kao važan saveznik oboljelim od artritisa već i u borbi protiv niza bolesti vezanih uz upale. Dakle kurkuma ima i jaka protuupalna svojstva.

Kurkuma suzbija rak

ah ta zdrava kurkumaKurkuma je poznata i po svojim antikanrcerogenim svojstvima. Kad uključimo kurkumu u svoju prehranu, možemo profitirati od Hipokratove mudrosti koju je izrekao još prije nekih 2500 godina.  „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana“. 

Velik dio istraživanja curryja i njegovog snažnog antikancerogenog djelovanja, provedeno je u  Centru za istraživanje karcinoma M. D. Anderson na sveučilištu u Texasu, jednom od vodećih svjetskih laboratorija za istraživanje karcinoma.

Znanstveni  osvrt koji je 2005. godine objavio istraživački tim toga centra upozorava na to da nas učinkovitost, farmakološka sigurnost i pristupačna cijena kurkuminoida  potiču da se „ vratimo svojim korijenima“.

Korištenje kurkume u liječenju različitih upalnih bolesti opisano je u ayurvedskim zapisima i tradicionalnoj kineskoj medicini prije nekoliko tisuća godina. Aktivni sastojak kurkume, koji je odgovoran za ovakvu aktivnost, kurkumin, identificiran je prije gotovo dva stoljeća.

Zanimljivo je da  6 – gingerol, prirodni srodnik kurkumina iz korijena đumbira pokazuje kurkuminu sličan profil i biološke aktivnosti, što je još jedan primjer kako ovakvi začini iz korijena biljke nude mnoštvo terapeutskih dobrobiti  i odličan razlog da svojim jelima dodate svježe naribani đumbirov korijen.

I na kraju, reklo bi se da čak i malo kurkume ima snažan učinak.     

Preljev za salate

 obožavam dresing2 žlice maslinovog ulja
1 žličica kurkume
1/3 žličice crnog papra

Izmješaj sve sastojke i začini salatu. Ovi sastojci u ovoj kombinaciji pojačavaju učinak kurkume.

Ocijeni sadržaj
(5 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream