Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kolumna Nade Rocco - Nadin Izbor

 

Nadin Tao

  • Četvrtak, 14 Studeni 2013 05:32
  • Pročitano 6721 puta

Cjeloviti sustav samoizlječenja Dr. Stephen T. Changa knjiga je koja me našla prije mnogo godina i prenijela mi nevjerojatne, jednostavne principe po kojima, osim zdrave prehrane možemo djelovati na regeneraciju svojih unutarnjih organa. To su taoističke unutrašnje vježbe.  Ove jednostavne vježbe daju začuđujuće rezultate. Od sveg vam srca preporučam ovu knjigu u izdanju Galaksije iz Nove Gradiške.

Piše: Nada Rocco

Predaja kaže da unutrašnje taoističke vježbe potiču od Žutog Cara, koji je bio jedan od osnivača  znanosti i filozofije života i dugovječnosti nazvane Taoizam. Tao revitalizacije na kineskom se zove Yang Sheng Shu. Taj izraz označava ostvarenje dugog i sretnog života zahvaljujući izvođenju mentalnih i fizičkih vježbi koje sprečavaju i liječe sva zla, obrću proces starenja i stimuliraju sve funkcije organizma.  Prednosti Tao revitalizacije poznate su i cijenjene već šest tisuća godina. U Tao Te Chingu, veliki mudrac Lao Tse napisao je da je Tao revitalizacije najbolja terapeutska metoda za održanje i produljenje života. Postoje brojne verzije Tao revitalizacije. Danas je veoma popularna verzija u Japanu koja se zove DO-IN. Ja sam je na veliko zadovoljstvo prakticirala u Makronovi kod Luke Korkuta i Sanje Novko. U Kini je pak popularna verzija koja se zove Chi Kung ili Nei  Kung, a njega sam vježbala kod  Jasenka Mikleca. Danas prakticiram svoj sistem vježbi koje sam si prilagodila iz svih sustava koje sam vježbala, a koje mi najbolje odgovaraju. Radim ih svakodnevno kod kuće a one se baziraju na Yoga vježbama koje sam donedavno prakticirala  kod  Govinda Dasa u centru Yoge u Svakodnevnom životu, na  Tibetancima (vježba 5 Tibetanaca) i na unutrašnjim taoističkim vježbama. To mi je postala svakodnevna rutina i osjećam se božanstveno.

Dr. Pao Ling proveo je u Kini znanstveno istraživanje Chi Kunga. Njegova su istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u Guolin Research Reportu, obuhvatila 2.873 bolesnika od raka u terminalnoj fazi. Ti su bolesnici iskušali Chi Kung kao terapiju. Nakon šest mjeseci ozdravilo je 12% pacijenata dok je 47% pokazivalo znatno poboljšanje zdravstvenog stanja. Efikasnost te metode sastoji se u tome da ona istovremeno lijeći i sprečava bolest. Kaže se da je upravo prevencija, koja je jedna od načela Tao revitalizacije, ključ djelotvornosti unutrašnjih Taoističkih vježbi: ako spriječite lakše zdravstvene tegobe, spriječili ste i teže te organizam neće prerano umrijeti.  Osnovni cilj Tao revitalizacije jest pomoći ljudima da produže život.

Taoizam je jedna od najstarijih religija svijeta. Njegov osnivač, Lao Tse, najpoznatiji i najugledniji  Taoistički mudrac, napisao je raspravu Tao Te Ching, položivši temelje na kojima će kasnije izrasti visoki stupovi Taoizma, a kojih ima osam: Tao filozofije, Tao  revitalizacije, Tao uravnotežene prehrane, Tao zaboravljenih namirnica,Tao umijeća liječenja, Tao seksualne mudrosti, Tao savršenog ovladavanja i Tao uspjeha.

Kod Tao uravnotežene prehrane veoma je važna ravnoteža između kiselih i lužnatih komponenti, jer se namirnice sa uravnoteženom Ph vrijednošću mnogo sporije razgrađuju, što znači da onaj koji ih uzima može iskoristiti maksimum hranjivih supstanci koje se u njima nalazi. Jela koja smo navikli jesti, kaže Dr. Chang ne sadrže dovoljno hranjivih tvari da bi nas očuvala u dobrom zdravlju pa im treba dodati jače namirnice, kao na primjer trave, koje sačinjavaju drugu razinu prehrane, odnosno Tao zaboravljanih namirnica. Brojna su svojstva trava koja moderna medicina još nije otkrila. Tu se spominje magnolija koja ima osobinu da jača tkiva želuca i ženskih spolnih organa. Ginseng je još jedan primjer veoma snažne namirnice. Budući da smo mi gospodari naše volje, nastavlja Dr. Chang, možemo s vremena na vrijeme jesti trave neugodna okusa koje pročišćavaju naš organizam i zato trk u berbu kopriva, maslačka, stolisnika, hmelja, bujadi, kostriša, štavelja, jaglaca, podbjela i drugog jestivog ljekovitog bilja. Potpuno je besplatno i možete ga naći u prirodi koja nas okružuje. Jela pripremljena od ljekovitog jestivog bilja vjerujte vrlo su ukusna, a služe i kao čistaći našeg organizma. Evo i nekoliko mojih najdražih recepata od samoniklog jestivog bilja.

Smoothy od koprive

1 rukohvat koprive (berite samo vrškove mladih stabljika – 4 do 6 listova)
1 šalica šumskog voća (borovnice, jagode,brusnice,maline, kupine)
1 banana
1 žličica cimeta
1 šaka badema (namočenih preko noći, kojima ste ogulili kožicu)
1 žlica goji bobica (namočenih preko noći)
1 žlica tahinija ili žlica sezamovih sjemenki mljevenih u mlincu za kavu
1 šalica soka od jabuke ili izvorske vode

Sve sastojke stavite u blender i dobro izblendajte. Uživat ćete u divnom okusu iz prirode. Kopriva je inače kraljica ljekovitog jestivog bilja. Najzdravije, najkorisnije i najpristupačnije samoniklo bilje. Svestrani je lijek i djeluje na mnoge bolesti.


Juha od stolisnika i hokaido tikve

1 šaka mladih listića stolisnika (hajdučka trava)
½ hokaido tikve oguljene i izrezane na kockice
1 režanj češnjaka
4 žlice zobenog ili sojinog vrhnja
1 žlica maslinovog ulja

U posudi kuhaj hokaido tikvu i pred kraj dodaj stolisnik koji se samo blanširao. Štapnim mikserom izmiksaj. U drugoj posudi prodinstaj kratko protisnuti češnjak na maslinovom ulju, dodaj vrhnje i stolisnik sa hokaido tikvom. Kakva slasna juha. Od cvjetova stolisnika možete napraviti vrlo ukusan čaj gorkastog okusa ako mu dodate malo meda. Regulira probavne poremećaje i odlično djeluje na ženske organe.


Jaglac sa slanutkom

1 rukohvat cvjetova i mladog lišća jaglaca
1 batat
1 žlica tamarija
1 režanj češnjaka
1 šalica slanutka
2 shiitake
1 komadić kombu alge – 4 cm
2 žlice maslinova ulja
1 žličica kurkume

Namoči slanutak preko noći pa ga skuhaj u slanoj vodi kojoj si dodao kombu algu i shiitake. Kad je kuhano, nareži algu na tanke trakice a shiitake na sitne kockice bacivši stručak koji ostaje tvrd i nije ukusan za jelo.  Procijedi slanutak, dodaj mu algu i shitake, naribani batat, cvjetove i lišće jaglaca pa začini maslinovim uljem, tamarijem, kurkumom i protisnutim češnjakom. U slast!

Idite u prirodu, hodajte, dišite, umirite um i berite bilje za svoje zdravlje. Ja krećem već sutra jer mi se zaliha iscrpila. Tko zna, možda se vidimo na nekoj livadi u okolici Zagreba :)

Ocijeni sadržaj
(8 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream