Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kolumna Nade Rocco - Nadin Izbor

 

Živi enzimi

  • Četvrtak, 17 Listopad 2013 09:35
  • Pročitano 2437 puta

Danas sam srela svog dugogodišnjeg prijatelja koji ima poprilično narušeno zdravlje a nije ni tako star. Na žalost kod njega su u igri loše navike i loša prehrana kojih se ne želi odreći. Očito je da ova situacija sa njegovim zdravljem nije došla do kritične točke. Na žalost, čovjek je spreman promijeniti loše navike tek kad se razboli i tek onda se pita što bi bilo da je u zdravlju razmišljao o onome što mu je tako dragocjeno. Hipokrat, jedan od najvećih liječnika svih vremena, bolest je liječio sirovom hranom „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek i neka tvoj lijek bude tvoja hrana.“

Piše: Nada Rocco

Sirova hrana hrani i liječi iz temelja. Tajna snage liječenja nalazi se u životu koji buja u sirovim namirnicama. Upravo taj život u njima pomaže našem tijelu da se hrana pravilno razgradi, probavi te da nutrijenti u svom svojem obilju uđu u naš organizam. Međutim, u razgovoru s ljudima o sirovoj prehrani, svi se uvijek „znalački „ zakače za proteine. „A proteini? Odakle ti tu proteini?“ Oni niti ne znaju da meso i mliječni proizvodi nisu jedini izvor proteina.  Orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće sadrže najvrjednije proteine.  Avokado ima više proteina nego mlijeko. Orasi i ostali orašasti plodovi  bogatiji su proteinima nego meso.  

Sojine klice i suncokretove sjemenke bogate su proteinima visoke prehrambene vrijednosti. Bjelančevine iz orašastih plodova imaju istu građu kao i mesne i riblje bjelančevine. Oni nisu nadomjestak mesu. Meso je njihov nadomjestak. Pišem, pišem, pišem sporo ko kornjača jer se puno bolje snalazim sa perom i papirom. Već je pao mrak, a ja osjećam laganu glad. Sva sreća da sam si danas u Bio&Bio kupila odlične Zlatkove chiapate sa ZRNA . To je jedini kruh koji povremeno jedem. Obožavam ga. Upravo razmišljam s čime bih ih namazala. Da vidimo. Imam prefini  ajvar Zdenke Dodig sa njenog ekološkog imanja kraj Velike Gorice. Zaista je unikatan. Hm… a imam i namočeni, slanutak koji je fino proklijao i zove me da od njega napravim HUMUS mljac. To ćemo fino namazati na chiapate. Onda ću napraviti jedan topli Yanoh sa zobenim mlijekom da me malo zgrije. Baš sam se zasjedila pred tim kompom. Vrag ga skelil, rekla bi moja mama.


Humus

1 šalica proklijalog slanutka
2 žlice tahinija
2 žlice maslinova ulja
1 žličica senfa Dijon
2 režnja češnjaka
1 limuna – sok
1 prstohvat sjeckanog peršina
malo chilija u prahu
malo vode – ovisno o gustoći koju želite

Sve sastojke stavite u blender, dobro izblendajte i namažite na što god hoćete. U slast!

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream