Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kolumna Nade Rocco - Nadin Izbor

 

Alge za zdravlje i dugovječnost

  • Četvrtak, 10 Listopad 2013 09:34
  • Pročitano 1712 puta

Volim taj Britanac. I danas je predivan sunčan dan. Volim lunjati po sajmu antikviteta subotom, razgledavati čudesne stvari i sretati divne ljude koje dugo nisam vidjela. Prijateljica mi se vratila iz Berlina i sa oduševljenjem govorila o koreanskoj klopi na koju su je vodile kćeri. Jelo se zvalo BIBIM BAT i kada je počela pričati o sastojcima, o divnim hrskavim sojinim klicama, procurile su mi sline i uhvatila me takva glad da sam odjurila doma iskreirati jelo od kraljice jeseni- tikve HOKAIDO.

Piše: Nada Rocco

Prvo sam skuhala kvinoju u koju sam dodala dvije suhe shitaki gljive koje sam prethodno namakala u vodi. Posebno sam skuhala crvenu leću kojoj sam dodala dva štapića alge Wakame. Alge su dio ljudske prehrane otkako je čovjeka. One su prava riznica hranjivih sastojaka. Konzumiramo ih u malim količinama uz veliku dobrobit. Prepune su minerala i vitamina, više od bilo koje druge namirnice. Konzumiranje algi pomaže da održimo lužnatost krvi što je neophodno za zdravlje. Čistači su krvi i limfe Čiste organizam čak i od radioaktivnog zračenja. Podržavaju endokrini i živčani sustav što pridonosi zdravlju kose, kože i većoj otpornosti na stres.

Evo i općenito nešto o algama koje poznajem:
ARAME njihov slatkast okus posebno jača funkciju želuca, slezene i gušterače;
HIJIKI utječe na ravnotežu šećera u krvi;
KOMBU izuzetno su bogate vitaminima i mineralima ali i elementima u tragovima;
WAKAME – bogate su kalcijem;
NORI izuzetno je bogata kalcijem, željezom te vitaminima A, B i C. Popularna je u svijetu jer se koristi za pripremu kod nas sve popularnijeg sushija;
DULSE bogate su aminokiselinom –LIZIN;
SPIRULINA namirnica koja je najbogatija hranjivim sastojcima na cijelom našem PLANETU. Sadrži 60% bjelančevina, najbogatiji je izvor betakarotena i bogat je izvor fitonutrijenata – antioksidansa;
CHLORELA ima izuzetno visok sadržaj klorofila – obnavlja ljudsko tkivo:

Da se ja vratima na svoju papicu. Narezala sam tikvu na kockice i skuhala je u minimalno vode. U većoj sam posudi izmiješala sva tri sastojka i dodala shitake i wakame izrezane na sitne trakice, protisnula češnjak, dodala maslinovo ulje, tamari, kurkumu i chili prah. Mljac!


Narančasta zmešancija

1 šalica kvinoje
1 šalica crvene leće
1 šalica HOKAIDO tikve izrezane na kockice
2 shitake
2 štapića Wakame
2 žlice maslinova ulja
2 žlice tamarija
2 režnja češnjaka
1 žličica kurkume
malo chilija u prahu

Obožavam ovakva jednostavna jela. Uživajte...

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream