Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kolumna Nade Rocco - Nadin Izbor

 

Paradajz

  • Četvrtak, 26 Rujan 2013 09:31
  • Pročitano 2158 puta

Nikada nisam bila neki veliki ljubitelj paradajza a ni po prehrani po krvnim grupama, ja sam A pozitivna, paradajz za mene nije baš neka naj namirnica. Ali Đurđine paradajze nikada u životu neću zaboraviti. Đurđa je donedavno stanovala u našoj kući na Tuškancu mog djetinjstva. Njeno preseljenje na Pantovčak sve nas je iznenadilo. S njom je naravno otišao i njen sin Kiki, naš prijatelj u igri po predivnim livadama mog djetinjstva kojih danas više nema. Danas su tuškanačka djeca zatočena u svojim dvorištima i virkaju kroz ogradu ni neznajući koju smo mi slobodu imali. Jurili smo po Tuškancu od vrha do dna po svim livadama i šumama...

Piše: Nada Rocco

Đurđa je dakle sa svojim mužem i sinom Kikijem otišla živjeti na Pantovčak. Jednog smo ih dana, mi djeca, Kikijevi prijatelji odlučili posjetiti.

Krenuli smo preko šume, pješice, do Pantovčaka. Uz put smo brali gljive, šumske plodove i jako smo se dobro zabavljali, putovanje se oduljilo i napokon smo stigli do Đurđe gladni ko vukovi. Đurđa je bila netom ispekla kruh koji je bio još vruć pa se mast kojom nam ga je namazala prekrasno cijedila po našim malim prljavim prstićima. U ruke nam je svakome tutnula po ogroman, mirisni, najcrveniji i najsočniji paradajz kojeg sam ikada vidjela. Danas, kad kupujem paradajze uvijek ih s nostalgijom ponjušim nadajući se da ću osjetiti onaj čudesni miris Đurđinog paradajza ali nažalost paradajzi danas više ne mirišu…

Zapričala sam se i zaboravila gdje smo ono jučer stali. Aha! Kod sarme i faširanaca. Dakle u to vrijeme hranila sam se po principima LCHF dijete koju danas propagira nutricionistica  Anita Šupe a da to nisam ni znala. Prvo promišljanje o zdravoj prehrani dogodilo se rođenjem moje kćeri Barbare. Počelo me zanimati što je za nju zdravo a što ne. To se naravno nije odnosilo na nas roditelje.

Mi smo i dalje jeli što i kad smo stigli jer smo uz faks jurili s posla na posao – kazalište, televizija, radio… Glavno da dijete jede zdravo, ali dijete ko dijete, najviše je voljelo nezdrave stvari. Kako tome stati na kraj? Tako da i tata i mama počnu jesti zdravo. Kad se rodio moj sin Luka odlučila sam uzeti stvari u svoje ruke. Smanjila sam posao na minimum, posvetila se djeci i uzela si vremena za moj novi hobi – nutricionizam. Počela sam proučavati MAKROBIOTIKU i krenula na tečajeve kuhanja i radionice u MAKRONOVU.

Makrobiotika je prehrana koja se temelji na načelu uravnoteženosti poštujući prirodne energije namirnica. Ona naglašava potrebu korištenja cjelovitih žitarica, povrća i algi, mahunarki, voća sjemenki i orašastih plodova  te ograničava unos mliječnih proizvoda, jakih začina i mesa. Prehranu prilagođava čovjekovoj konstituciji i zdravlju. Malo po malo krenuli smo sa makrobiotskom prehranom. Polako sam u našu kuhinju uvodila nove namirnice i osluškivala reakciju. Onda je moj sin, nakon studiranja u Pragu počeo proučavati hinduističku kulturu pa tako i eksperimentirati sa ayurvedskom kuhinjom. Ayurvedska prehrana temelji se na starim hinduističkim učenjima uzimajući u obzir doshe ili tip konstitucije pojedinca. Tri su doshe: vata ( zrak ), pitta ( vatra ) i kapha ( voda ). Svaka je osoba mješavina tih elemenata, a jedan je od njih najčešće dominantan. Nakon što se utvrdi tip konstitucije čovjeka, preporučuje se način prirodne prehrane i stil življenja kako bi se postiglo i očuvalo stanje zdravlja i ravnoteže. Kao i u makrobiotičkoj prehrani, glavne su namirnice u toj prehrani cjelovite žitarice, povrće, mahunarke, voće, sjemenke i orašasti plodovi, no neki se mliječni proizvodi i neke vrste mesa preporučuju za povremenu konzumaciju.To je bio pravi izazov. Pripremali smo krasna ayurvedska jela i oduševljeno u njima uživali. Još i danas si volim pripremiti CHATNI od jabuke i banane.


Chatni

1 kg jabuka
2 banane
4 žlice ghija
2 žličice ribanog svježeg đumbira
5 klinčića
2 štapića cimeta
1 žličica kurkume – ljekoviti začin iz porodice đumbira,daje jelu karakterističnu žutu boju i blago gorkasti okus, sastavni je dio curryja i jaki je antioksidant.
1 žličica anisa
2-3 suhe zdrobljene ljute papričice
1 prstohvat asafetide
4 šalice vode
4 žlice smeđeg šećera

Na rastopljenom ghiju prvo se preprže kruti a zatim začini u prahu oko 30 sekundi.  U taj se čons dodaju jabuke narezane na kockice pa ih pustimo da posmeđe, 5 – 6 minuta. Zatim se doda voda i kuha oko 15 minuta dok jabuke ne omekšaju.  Često miješamo. Zatim zgnječimo jabuke vilicom i dodamo šećer, pojačamo vatru i miješamo dok se ne zgusne. Poslužujemo ih uz vruče purije i razna

Ocijeni sadržaj
(0 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream