Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Brinite za svoje zdravlje II.dio

  • Utorak, 24 Lipanj 2014 10:28
  • Pročitano 1444 puta

Naučite živjeti u sadašnjem trenutku. Ne dozvolite da Vas prošlost tiranizira, kao i budućnost zanosi.

Piše: Natalija Lorković

Prije daljnjeg čitanja, pročitajte i I.dio članka.

Ne propuštajte život da ne bude kao što je rekao John Lennon: „Život je ono što se događa dok smo mi zauzeti pravljenjem drugih planova“.


Njegujte pozitivne misli

samo pozitivaŽivot nije generalna proba za neki drugi život, on se događa ovdje i sada, učestvujte u njemu ovdje i sada. Uživajte u onom što imate, umjesto da žalite za onim što nemate. Ovdje ne treba puno objašnjenja, razmišljajući o onome što nemamo postajemo nezadovoljni i mrzovoljni. Okrenite smjer vašeg razmišljanja, budite sretni i zahvalni za ono što imate i uživajte u tome.

Pitajte se „što je zaista važno“. Ovo vam pitanje pomaže da odredite prioritete u Vašem životu. Ne pravite od „muhe“ „slona“, ne dozvolite da sitnice ovladaju Vašim životima. Vaš život nije opsadno stanje, ne morate od jutra juriti, preskakati tjelovježbu, preskakati obroke, raditi do kasna. Postavljanje pitanja „što je zaista važno“ smiruje vaš um i dovodi svjesnost u Vaš život, kako bi donijeli odluke koje će bolje pridonositi ostvarenju vaših ciljeva u životu.

Još neki dobri misaoni obrasci

  • Vježbajte strpljivost.
  • Radije budite ljubazni nego u pravu.
  • Prestanite okrivljivati druge.
  • Pokažite razumijevanje i za drugačija mišljenja.
  • Postanite bolji slušač.
  • Stavljajte stvari u širi kontekst.
  • Promatrajte svoj život kao školu u kojoj ste da biste učili.

Ako Vam nitko ne valja i ako vam ništa ne ide od ruke, vrijeme je da se upitate: “ A što je sa mnom ?“ Ukoliko Vam se čini da je vaš život opsadno stanje, provjerite Vaše misaone obrasce, možda je vrijeme da ih zamijenite novim, smirenijim zbog kojih život izgleda lakši, a drugi ljudi dobrostiviji.  


A što je s emocijama?

emocije, emocijeLjudska su bića prirodno opremljena za nadahnjujuće i profinjene emocije. Ukoliko ne osjećate tako vjerojatno ste privremeno izgubili kontakt sa svojim istinskim bićem. Zavolite se ponovo, pronađite ranjeno dijete u Vama koje čezne za ljubavlju i poštovanjem, iscijelite se. Prihvatite svoje osjećaje.

Potražite odgovore na slijedeća pitanja: Da li se volim i poštujem? Da li poštujem svoje emocionalne potrebe?

Poznato je da bi čovjek mogao voljeti druge, mora prije svega voljeti ili zavoljeti sebe. Ne na način da ugađa željama nikad zadovoljnog ega, već biti senzibilan za poruke svoga srca, osvijestiti ih jer to su smjernice koje vode i do naše duše. Pobrinite se da otkrijete štetne obrasce „ranjenog djeteta“ koji nam ne dozvoljava da emocionalno odrastemo, koji nas sprečavaju da ostvarimo kvalitetne emocionalne veze, što u konačnici šteti našem emocionalnom zdravlju. Ako je potrebno potražite pomoć stručne osobe, jer vi zaslužujete ljubav i samopoštovanje.  

Družite li se s ljudima s kojima se zaista dobro osjećate?

Ne samo da se družite s ljudima s kojima se dobro osjećate, već i s ljudima koji Vas na neki način podupiru u vašim nastojanjima. Osjećaj da je netko na vašoj strani izuzetno je iscjeljujući osjećaj. Ne gubite vrijeme s ljudima koji Vas kritiziraju ili Vas ne podržavaju.

Ne gubite vrijeme s ljudima s kojima možete samo kritizirati ili ogovarati druge, na Vama je da izaberite. U poslovnom okruženju često niste u stanju birati suradnike, ne dajte se uvući u ogovaranja, kritiziranja i slično. Imajte svoje mišljenje, ali nastojte da njime nikoga ne vrijeđate ili ugrožavate. 

Da li reagirate kada netko prelazi vaše granice?

Jasno postavljanje granice i zaštita privatnog prostora jedan je od bitnih savjeta. Pokažite jasno Vaše granice i reagirajte kada ih netko ne poštuje, pri tome pazite da ne reagirate preburno ili preagresivno što bi moglo izazvati kontraefekt.

 Ne morate reagirati iste sekunde, dajte si malo vremena kako bi Vaša reakcija bila smirena i odmjerena, ali poruka mora biti posve jasna. Poštujte i tuđe granice, pustite intuiciji da prepozna onu finu nit ili crtu preko koje uljuđen čovjek ne ide.

Ne zaboravite si ugađati. Nađite vremena za svoje uživanje u svemu onome što Vas raduje i opušta. Izgovor nemam vremena, samo je pokazatelj da se ne volite ili ne poštujete dovoljno. Kako ćete onda dobiti ljubav i poštovanje od drugih. Ispunjenje  Vaših emocionalnih potreba preduvjet je Vašeg zadovoljstva ili radosti, samo takvi možete biti od koristi i drugima. Mrzovoljni i frustrirani nikoga nećete usrećiti.


Afirmacije koje pomažu

afirmacije za bolji životDnevno izgovarajte afirmacije samopoštovanja i to nekoliko puta svaku od njih:
Volim i prihvaćam sebe onakvu/vog kakva stvarno jesam.
Ne moram se svima svidjeti i ne moraju me svi prihvaćati takvu/vog kakva jesam.
Zaslužujem sve najbolje u životu.
Spremna/an sam biti sretna.
Pun/a sam ljubavi i spremna/an sam to podijeliti s drugima.

Vaši pozitivni osjećaji u stanju su privući osjećaje iste kvalitete, svijet oko Vas zrcali Vas same, što više pozitivnih osjećaja dajete to više ih primate.


Mi smo i duhovna bića

mi smo duhovna bićaProvoditi vrijeme brinući se za svoje spiritualne potrebe znači prije svega pronaći onu duhovnu praksu koja Vam najviše odgovara. Brinuti o svom duhovnom aspektu znači jednostavno osvijestiti da smo mi puno više od tijela, te da je za zdravlje našeg sveukupnog bića potrebno svakom tom pojedinom aspektu posvetiti vrijeme i pažnju, kako bi sveukupnost bila zdrava i uravnotežena.

Zbog toga je od izuzetne važnosti da se zapitate da li svakom aspektu svoga bitka dnevno ili barem tjedno posvećujete dužnu pažnju. Osim što poklanjate pažnju svojoj obitelji, svojim prijateljima, svome suprugu, socijalnom okruženju, ne zaboravite posvetiti vrijeme sebi i svom duhovnom rastu.

U tom smislu ne zaboravite pronaći vrijeme koje ćete provoditi sami čitajući duhovnu literaturu, možda ćete radije provoditi vrijeme u zajedničkoj molitvi, možda radije meditirate u tišini svoga doma ili se posvećujete dubokoj kontemplaciji. Izbor je na Vama.

Za duhovno zdravlje također je izuzetno dobar osjećaj sudjelovati u radu neke karitativne organizacije, ili pomoći ljudima na neki drugi način. Nastojte da Vam pri tom namjere budu čiste, dakle radite to iz čiste ljubavi, ne zbog pohvale ili zadovoljstva ega koji  voli da ga se hvali. Radite to u tišini, ne očekujte ništa zauzvrat,  neka to ne bude trgovanje, već iskreno i istinsko davanje.

Molite se da se suočite sa svojim životom, ne da ga izbjegavate zbog teškoća koje sobom nosi, da prihvatite što promijeniti ne možete, da učite iz životnih iskustava kako bi u tom životu bili bolji prema svojima voljenima i prema drugim ljudima, da u svemu živom i svemu što nas okružuje prepoznate ljepotu i svetost. Upitajte se često:

„ Što ja osobno mogu učiniti za mir u svijetu. Mogu li osigurati mir u svojoj kući, u svojoj obitelji, među svojim najbližim prijateljima, susjedima......“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream