Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Brinite za svoje zdravlje I.dio

  • Petak, 06 Lipanj 2014 09:10
  • Pročitano 1316 puta

Holistički pristupiti čovjeku znači uvažiti ga u njegovoj potpunosti, uzimajući u obzir da je on višedimenzionalno biće koje osim fizičkog tijela posjeduje i um, emocije i duh. Kako bi svi aspekti čovjekovog bića bili zadovoljeni u cilju postizanja ravnoteže  podsjećamo Vas kako brinuti o svom fizičkom,  mentalnom, emocionalnom i spiritualnom tijelu. Pa krenimo redom.

Piše: Natalija Lorković

Ne zanemarujte potrebe fizičkog tijela, ono je hram našeg duha. Učinite taj hram duha zdravim i dostojnim. Dnevno brinite da vaše tijelo dobije sve što mu je potrebno. Odgovorite na slijedeća pitanja kako bi preispitali Vaše životne navike koje su od bitnog utjecaja na Vaše tijelo.


Da li Vam je prehrana uravnotežena?

zdrava hranaKada govorimo o uravnoteženoj prehrani želimo Vas podsjetiti da je dnevno potrebno u svakom obroku unositi u organizam  svaki od makronutrijenata kako bi bile zadovoljene naše potrebe za ugljikohidratima, bjelančevinama i mastima.

Omjeri tih nutrijenata su prema raznim autorima zdrave prehrane vrlo različiti, meni se čini da je bitno da budu uravnoteženi. Ono što želim naglasiti je da ne robujete raznim pomodnim dijetama već da ustanovite određeni režim zdrave prehrane kojeg ćete se kontinuirano pridržavati.

Izaberite koji Vam najviše odgovara, ali procjenjujte ga upravo po uravnoteženom unosu makronutrijenata. Izbjegavajte ekstremne omjere. Možete se opredijeliti i za tri glavna obroka u kojima će biti uravnoteženi omjer bjelančevina, masti i ugljikohidrata, a između tih glavnih obroka umetnite dva mala obroka koji mogu biti i samo voće.

Sva pravila zdrave prehrane govore mahom isto, ne preskačite obroke i jedite svježe pripremljenu hranu, najbolje prema sezoni i ukoliko je moguće iz ekološkog uzgoja. Ne jedite s nogu, jedite u ugodnoj opuštajućoj atmosferi s ugašenim TV prijemnikom.

Jedite dosta zelenog  glavičastog, korjenastog i ostalog povrća svih boja, svaki dan jedite voće, a često neka na vašem jelovniku bude riba iz hladnih mora, a meso neka bude sa što manje masti. Ne nasjedajte paničnom strahu od masti kao uzročniku debljine.

Umjereno korištenje dobrih masnoća od esencijalne je važnosti za zdravo funkcioniranje vašeg tijela. Dobre masti koje ćete umjereno koristiti su hladno prešana nerafinirana biljna ulja kao što je maslinovo ulje.


Smanjite unos konzervirane hrane

nezdrava hranaIsto tako je bitno što ne jesti. Hrana opterećena konzervansima sigurno nije nešto što bismo preporučili. Smanjite sol, smanjite šećer i bijelo brašno na najmanju moguću mjeru. Ukratko idealna prehrana koju bih preporučila je neka varijacija mediteranske hrane sa puno zelenog i ostalog povrća, svježeg voća i dobrim masnoćama. Jednostavno, fino i zdravo.

Ako alkohol uvrstimo u prehrambeni proizvod onda smanjite njegov unos, za žene preporučena dnevna količina je 1 dcl crnog vina, dok je za  muškarce ta količina oko 2 dcl. Ukoliko ste skloni stvaranju navika, najbolje je da se klonite ove za nekoga pogubne navike.

Čista izvorska voda izbor je broj jedan za vaš organizam. Tijekom dana češće pijte vodu iako niste žedni. Kada se javi žeđ Vaš je organizam već lagano dehidriran. Ni u tome ne pretjerujte litra i pol vode biti će dovoljna dnevna doza, osim po ljeti kada zbog pojačanog znojenja možete popiti i nešto više tekućine.


Kakve su Vaše higijenske navike?

higijena je važnaVaša je koža veliki organ kroz koji se izlučuju toksini. Uvedite dnevnu naviku tuširanja i odstranjivanja nečistoća kako biste koži omogućili njenu potpunu funkciju. Koristite neagresivna sredstva čije su pH vrijednosti ujednačene sa vašom kožom.

Ako osjetite potrebu da se dnevno tuširate više puta (naročito po ljeti) ne koristite svaki put sapune, za drugo ili treće tuširanje u danu dovoljna je i sama voda.

Zube perite najmanje dva puta, a ako možete i iza svakog obroka. Koristite se i koncem kako bi došli do za četkicu nedostupnih mjesta. Četkicu za zube češće (svaka dva do tri tjedna) mijenjajte ili sterilizirajte postojeću.


Oblačite se udobno

ugodna obuća i odjeća je važnaNeka vaša odjeća bude od prirodnih materijala. Obratite pozornost i na boje koje oblačite, uskladite ih sa vašim fizičkim potrebama. Obuća neka bude najbolje kvalitete, udobna. Vaš dom neka bude uredno,čisto i mirisno mjesto za odmor Vašeg tijela i duha.


Da li se dnevno dovoljno krećete

šetnjica kao svakodnevicaSvakodnevno barem polasatno kretanje neka Vam pređe u naviku. Postanite ovisni o tome, ovo je dobra ovisnost. Ako ste na drugom ili trećem katu pokušajte steći naviku hodanja po stepenicama, ne čekajte lift da bi došli do prvog kata. Male su to promjene, ali ako ih pomnožite sa 365 koliko dana ima u godini, postići ćete kumulativni vrlo povoljan efekt za Vaše zdravlje.

Svakodnevna vježbanje barem po 15 minuta također će dati dobre rezultate ako je provodite kontinuirano i dosljedno. Možete jedan dan npr. raditi vježbe istezanja, a drugi dan vježbe snage. Vježbali yogu,5 tibetanaca, pilates, aerobik, body bilding, plesali, trčali, skakali, sve je bolje od cjelodnevnog sjedenja pred televizorom ili kompjuterom.

Da li periode intenzivnog napora ujednačujete sa periodima odmora?

Poznajem neke ljude koji naprosto misle da moraju biti cijeli dan u „pogonu“. Pored toga još si dodaju i stres kao pogon za „pogon“. Promijenite navike i povremeno se malo opustite. Ponekad odmor u toku dana od 15 minuta do pola sata može učiniti čudo za Vaš organizam.

Zavolite prirodu, odvedite svoju obitelj na predivan izlet u žumberačko gorje

ljubav za ŽumberakBujno zelenilo bukovih i hrastovih šuma, miomirisni zrak, razdragane ptice koje veselo pjevaju i žvrgolje od rane zore , brojne izvore i potoke koji veselo žubore i presijecaju ovaj kraški kraj, livade koje opojno mirišu, sve to i puno više naći ćemo u jednoj od nedirnutih oaza lijepe naše, na obroncima žumberačkog gorja.

Barem jednom u tjednu odvedite svoju obitelj u prirodu. Pozivam Vas da otkrijete čarobnu ljepotu pitomog žumberačkog gorja, gdje Vas pozivam na organizirane jednodnevne izlete subotom ili nedjeljom.

Prva dva tjedna rezervirana su za laganije ture za obitelji sa djecom, a druga dva tjedna u mjesecu za one koji vole malo duže šetnje kroz prirodu. Sobom ponesite samo dobru volju i veselje druženja sa prirodom, za sve ostalo pobrinuti ćemo se mi. Za više informacija javite se na mob.0996385211!

Ocijeni sadržaj
(4 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream