Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Aromaterapija i očuvanje zdravlja

  • Utorak, 27 Svibanj 2014 06:36
  • Pročitano 1458 puta

„Ravnoteža je važna za naše tijelo, um i emocije – za sve razine našega bića. Podsjeća nas da u svemu što činimo, možemo učiniti previše ili premalo te da će se njihalo naših života ili navika, zanjihano predaleko na jednu stranu, neizostavno zaljuljati na drugu.“ (Dan Millman „Zakoni duha“)

Piše: Natalija Lorković

Poznati sportaš i kasnije autor mnogih duhovno inspirirajućih knjiga Dan Millman, podsjeća nas na važnost ravnoteže u našim životima. Ključ dobrog zdravlja i uspješnog života uvijek se krije u nekoj vrsti postizanja ravnoteže. Ravnoteža je važna za sve razine našeg bića, za idealno zdravlje koje nije samo stanje dobrog tjelesnog i društvenog blagostanja i odsutnost bolesti,već puno više od te preskromne definicije.

Holistički pristup zdravlju 

holistički pristup zdravljuU holističkom pristupu čovjeku pojam zdravlja ima više dimenzija i nije puko odsustvo bolesti. Pokušajmo stoga obuhvatiti što sve pojam zdravlja sa sobom nosi, na način da proširimo definiciju zdravlja. Zdravlje doista podrazumijeva vitalno i zdravo tijelo, ali isto tako i volju i sposobnost da prihvatimo izazove života, volju da poduzmemo promjene u svom životu, sposobnost da se kreativno izrazimo, da iskažemo sve svoje potencijale u njihovoj punini.

Zdravlje je i sposobnost da se povežemo sa svojom intuicijom, da prigrlimo sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju. Zdravlje je i sposobnost da se na spiritualnom planu povežemo sa izvorom sve kreacije. Zdravlje znači prigrliti puninu života, njegov fizički, emocionalni, mentalni i spiritualni aspekt.

Naše je zdravlje pokazatelj sposobnosti iznošenja naše biti iskazane kroz jedinstvenost i vrijednost. Mjera u kojoj smo dio  svoje jedinstvenosti i istine iskazali kroz naše osjećaje, misli, svjesnost i našu fizičku opstojnost, mjera je našeg zdravlja. Tek ako i kada živimo našu jedinstvenost iskazanu kroz sve navedene aspekte, iskazujemo našu pravu, jedinstvenu i vrijednu bit, tek tada iskazujemo puni potencijal našeg zdravlja.

Aromaterapija pomaže

aromaterapija pomažeU očuvanju i unapređenju zdravlja pomaže nam i aromaterapija koja nas približava prirodi i koja nas podsjeća da smo višedimenzionalna bića, čak i više, daje nam mogućnost da se upoznamo na prirodan i lak način sa svim aspektima našeg bića. Definicija aromaterapije koja je prihvaćena i utvrđena od Međunarodne organizacije profesionalnih aromaterapeuta  glasi:

Aromaterapija je kontrolirano korištenje eteričnih ulja u svrhu održavanja i/ili unapređenja zdravlja tijela, misli i duha.

Od svih osjeta kojima raspolaže ljudsko biće, navodno je osjet mirisa bio među prvima koji su se razvili tijekom naše  evolucije. Tako je osjet mirisa postao naša prva oprema koja nam omogućuje preživljavanje.

Dijete najprije nauči prepoznati miris majke,nadalje mirisi nas povezuje sa hranom kao izvorom našeg preživljavanja, miris se povezuje i uz opasnost,  miris nas u doba adolescencije nesvjesno privlači potencijalnom seksualnom partneru. Naš osjet mirisa registrira se preko olfaktornog sustava koji se povezuje sa limbičkim sustavom. Ovaj dio mozga smatra se najstarijim.

Njegove glavne sastavnice su amigdala, talamus, hipotalamus, hipofiza, epifiza i hipokampus. Ovdje je naročito naglašena veza između amigdale i hipokampusa koji su odgovorni za emocionalne aktivnosti. Budući da emocije predstavljaju značajni aspekt svakog ljudskog bića, bogatstvo emocija bogatstvo je ljudskog svijeta.

Budući da se mirisi od pamtivijeka koriste i za uspostavljanje emocionalne ravnoteže, mirisi su mediji koji nas povezuju na suptilan način sa prirodom, čiji smo sastavni dio. Ovdje smo izdvojili utjecaj mirisa na emocije, kao najizraženiji aspekt djelovanja mirisa, no oni jednako tako vrlo djelotvorno utječu i na naše misli, na naš duh i tijelo.

Neraskidiva veza čovjeka i svijeta prirode

neraskidiva veza čovjeka i prirodeCvijeće i  bilje ljudi vole od pamtivijeka. Oduvijek postoji ta čovjekova ushićenost cvijećem, oduvijek postoji ta tajna veza između bilja, cvijeća i čovjeka. Ja bih rekla da se ovdje radi o intuitivnoj povezanosti i znanju kojeg čovjek posjeduje, a da možda toga i nije u potpunosti svjestan.

To ga znanje upućuje prema biljnom svijetu, prema ljepoti cvijeća kojeg u mnogim prilikama koristi kako bi naglasio značaj pojedine prigode, kako bi toj prigodi dao neku novu dimenziju, naglasio emocije koje prate sam događaj. U suštini svake prigode gdje se daruje cvijeće naći ćemo ljubav, pa se ta poruka ljubavi   na tih, profinjen i dostojanstven način prenosi u svijet ljudi.

Ljepota cvijeća koja je prepoznata od čovjeka, na nekoj dubljoj razini podsjeća na iskonsku ljepotu njegova vlastitog bića koje je stvoreno za profinjene i uzvišene osjećaje kao što su ljubav i suosjećanje. Ne čudi stoga što je naročito cvijeće oduvijek inspiriralo umjetnike, pjesnike, duhovne učitelje, mistike i ljude koji su bili svjesni svekolike povezanosti između prirode i čovjeka.

Aromaterapija je holistička znanost

holistička znanostAromaterapija pristupa čovjeku uvažavajući ga u njegovoj potpunosti, uzimajući u obzir da je on višedimenzionalno biće koje osim fizičkog tijela posjeduje i um, emocije i duh. Kako bi svi aspekti čovjekovog bića bili zadovoljeni u cilju postizanja ravnoteže  potrebno je znati kako brinuti o svom fizičkom,  mentalnom, emocionalnom i spiritualnom tijelu u skladu sa načelima koja vladaju u prirodi.

U urbanom i užurbanom načinu životu skloni smo udaljiti se od prirode i njenih ritmova. Zaboravljamo da smo i sami dio  prirode, sačinjenih od istih elemenata koje nalazimo u prirodi, zaboravljamo da isti biološki sat kuca u nama kao i u prirodi koja se budi u proljeće.

Zato nas aromaterapija usmjerava da se ponovo približimo prirodi, da ojačamo naše zdravlje, da preveniramo bolesti, da povratimo vitalnost koristeći se blagodatima iz prirode. Ona nas također uči da obratimo pozornost svakom aspektu našeg bića. Uči nas kako ojačati naše tijelo uravnoteženom i prirodnom prehranom. Uči nas kako prihvatiti i održavati zdrave životne navike.

Usmjerava nas da brinemo za naše mentalno i emocionalno tijelo. Uči nas prepoznati određene misaone obrasce i otkriva njihovo značenje u kreiranju vlastitog života. Uči nas da prepoznamo i osvijestimo naše emocije i dozvolimo im da žive, da ih ne potiskujemo i blokiramo.

Blokirajući naše emocije i energiju koju sobom nose mi stvaramo plodno tlo za razne bolesti. Aromaterapija nam pomaže osvijestiti i da smo duhovna bića, kao i da tom segmentu našeg bitka treba obratiti pozornost i posvetiti mu vrijeme i pažnju.

Pri tome je naglasak na prirodnom pristupu, koji uvažava da smo i sami dio prirode, te da ukoliko želimo kvalitetan i ispunjen život potrebno je uskladiti se sa prirodnim okružjem i ritmovima prirode, koristiti prirodnu hranu, njegovati se prirodnim sredstvima i živjeti u skladu sa zakonima prirode. Postići balans u svim segmentima života čini se dobrom preporukom za zdrav i kvalitetan život.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream