Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Razlike obične i Werbeck metode pjevanja

  • Četvrtak, 22 Svibanj 2014 19:49
  • Pročitano 2848 puta

Ljudi me često pitaju u čemu je razlika Werbeck metode pjevanja i klasične metode.

Piše: Mary Crnković- Pilaš

Kako sam i jednu i drugu podučavala, u slijedećem tekstu ću vam predočiti najvažnije razlike među njima.

Svatko može pjevati

svatko može pjevatiPrva i možda najvažnija razlika Werbeck i klasične metode pjevanja jest ta što je Werbeck smatrala kako svatko može pjevati – ukoliko možete čuti sebe i druge te pričati, možete i pjevati.

Često mi dođu učenici na privatne sate ili radionice koji smatraju kako ne znaju pjevati zbog različitih razloga, zbog učitelja, roditelja ili drugih osoba koje ih uvjeravaju kako nisu baš za pjevanje rođeni. Kada su bili mlađi, nisi bili primljeni u zbor u školi ili su se čak sami uvjerili kako ne znaju pjevati.

Werbeck u svojoj knjizi „Otkrivanje glasa“ kaže:

Koliko često susrećemo ljude koji su bili isključeni iz pjevanja u skupini jer su smetali. Pa ipak, često su nosili intenzivnu ljubav i čežnju za nekim angažmanom u pjevanju - čežnja koja često ostaje s osobom cijeli njen život te može dovesti do depresije i osjećaja inferiornosti ako nije ispunjena...Trebali bi svi znati da  osobine kod djece poput "on/a nema glasa“, "neglazben/a je" ili nezainteresiran/a, nikada ne bi trebao biti razlogom da se odvoji dijete od njegovih vršnjaka. Naprotiv, ako bi se takvu djecu stavilo u središte zvučnog događanja, uklopilo ih među ostale dječje glasove te strpljivo radilo na mnogim zvučnim vježbama, njihova latentna muzikalnost će se probuditi u gotovo svim slučajevima...Ovo nije samo teorija, nego je itekako potvrđena činjenica!“

Dodala bi da ovo ne važi samo za djecu nego i za svaku osobu!

Sveto trojstvo

kako to rade profićiIako klasično učenje pjevanja ima svoje faze od početničke do napredne, Werbeck je faze učenja podijelila u tri skupine prema glasnicama- na gornju, srednju i donju vibracijsku regiju. Gornja vibracijska regija je shodna mišljenju, srednja osjećaju, a donja želji. 

Ako bilo koji od ovih faktora bude izvan balansa i glas će biti izvan balansa. Na primjer, Werbeck je smatrala da ukoliko osoba intonira previsoko, koristi gornje dvije vibracijske regije, a ako intonira prenisko, donje dvije. Kako bi se dobro intoniralo, općenito i pjevalo, sve mora biti u ravnoteži te naglasak ne smije biti niti na jednom od faktora. Faze učenja pjevanja je podijelila na smjer zvuka, ekspanziju i reflekciju. 

Cijelo tijelo je instrument

vježbe pjevanjaTek kada sam počela podučavati Werbeck metodu pjevanja sam shvatila kako je za pjevanje potrebno koristiti cijelo tijelo, a ne samo glasnice – čelo, usta, čeljust, jezik, vrat, ramena, trbuh i druge dijelove tijela koji su također važne komponente u pjevanju. 

Ukoliko su oni prenapeti ili u nekim slučajevima nedovoljno napeti, ukoliko ne rade dovoljno ili rade previše, pjevanje će biti otežano. Doći će do zamora glasa, a u nekim slučajevima i do oštećenja glasa.

Mentalne slike

pravi užitak pjevanjaDok sam učila pjevati uz klasičnu metodu, nikada mi učiteljica nije rekla da zamišljam da sam svijeća koja se rastapa ili čavao po kojem lupa čekić ili klupko vune koje se raspliće. U Werbeck metodi, čovjek mora imati izvanrednu koncentraciju kako bi zamišljao da je sve od gore navedenog. Postoji  još puno vježbi koje mogu učiniti pjevanje lakšim te cijelo tijelo dovesti u stanje instrumenta.

Iako sam oduvijek voljela pjevati i imala sam prekrasnu učiteljicu klasičnog pjevanja te uvijek intuitivno osjećala blagodati pjevanja, Werbeck metoda je vrlo duboko usadila u mene kako je glas više od glasnica, pa i od tjelesnih manifestacija, pjevanje je jedno spiritualno iskustvo.  Ili kako je ona rekla:

Opis pjevača kao "nadarenog" ili "naklonjenog Bogu" ukazuje na istinu. Mi zaista moramo naučiti pjevati uz milost Božju, a ne iz naše materijalne organizacije ili iz subjektivnih poplava osjećaja. Zaista, milost neba može se otkriti kroz ljudsko pjevanje - sila koja može očistiti, blagosloviti i ozdraviti!

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream