Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Žumberačko gorje – božja ljekarna nadomak Zagreba

  • Petak, 09 Svibanj 2014 17:56
  • Pročitano 1604 puta

Nedirnuta oaza prirodne ljepote, izvor mira, zdravlja i vitalnosti nalazi se svega sedamdesetak kilometara od Zagreba u žumberačkom gorju. Ovdje se slavi ljepota, raznolikost i bujnost života.

Piše: Natalija Lorković

Bujno zelenilo bukovih i hrastovih šuma, miomirisni zrak, razdragane ptice koje veselo pjevaju i žvrgolje od rane zore, brojne izvore i potoke koji veselo žubore i presijecaju ovaj kraški kraj, livade koje opojno mirišu, sve to i puno više naći ćemo u jednoj od nedirnutih oaza lijepe naše, na obroncima žumberačkog gorja. 


Obnovimo zdravlje, čuvajmo prirodu

prirodne ljepoteMi koji živimo u ovom predivnom prirodnom okruženju i koji smo svjesni da isti biološki sat kuca u nama kao i u šumi koja se budi u proljeće, mi koji znamo da dijelimo ista načela kreativne inteligencije sa prirodom koja nas okružuje, mi koji smo osvijestili da ono što činimo prirodi činimo sebi, mi se zalažemo da ova prirodna oaza ostane ono što i jest,  a to je izvor života, zdravlja i vitalnosti.

Zbog toga čuvamo naše vode, brinemo da ne zagađujemo okoliš,naše izvore i potoke. Znamo da imamo privilegij da pijemo izvorsku vodu bogatu životnim potencijalom koja doprinosi efikasnom prenošenju nutrijenata kroz naše tijelo kao i odstranjivanju otrova iz njega.

S radošću uživamo u biljkama koje obilno cvjetaju i rađaju plodove. Mi znamo da čuvajući prirodu čuvamo i obnavljamo svoje zdravlje jer znamo da smo  sačinjeni od istih elemenata koje nalazimo u prirodi.

Prema kineskoj orijentalnoj medicini, 5 elemenata kao temeljnih snaga u prirodi, a to su voda, drvo, vatra, zemlja i metal, elementi su od kojih smo i mi sačinjeni. Svaki od ovih elemenata nosi i dublji smisao kroz mudrost (voda), ljubav (vatra), suosjećanje (drvo), empatiju (zemlja) i poštovanje (metal). 

Znamo da smo dio prirode i da ako želimo očuvati svoje zdravlje i opstanak moramo se svjesno  posvetiti razvijanju upravo spomenutih značajki kako bi se uskladili sa zakonima prirode. Živjeti u skladu s prirodom i njenim zakonima  znači razviti ljubav, mudrost,  empatiju, suosjećanje i poštovanje prema prirodi.


Misija ekološki osviještenog čovjeka

očuvajmo priroduZbog toga je naša misija očuvanje ovog prirodnog bogatstva, naša ekološka osviještenost vodi nas do spoznaja da jedino u suživotu sa prirodom koju čuvamo i njegujemo, koristeći njene darove sa poštovanjem mi se zalažemo za jedan novi svijet, svijet osviještenog odnosa prema izvoru našeg života, prema majci prirodi koje je naša stvarateljica i hraniteljica.

Mi se zalažemo za očuvanje bujnih hrastovih i bukovih šuma, apelirajući na racionalno gospodarenje šumama, devastacija šuma na pojedinim dijelovima ove prekrasne prirodne oaze  boli nas jer znamo da neracionalno gospodarenje šumama ugrožava ne samo opstanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta, već ugrožava i naše vodotokove koji su izvor  svekolikog života.


Neraskidiva veza ljudi i bilja

priroda je zdravljeMi kao ljudska bića svjesni smo da smo neraskidivo povezani sa svijetom biljaka koje koristimo kao moćne saveznike u borbi protiv bolesti, da je zrak koji udišemo prepun miomirisnih esencija biljaka, mi znamo kako koristiti ovo blago za obnavljanje ravnoteže i stvaranje zdravlja.

Život uz bujne zelene šume, čiste i bistre planinske potoke, život uz preobilje ljekovitog i raznolikog bilja, život uz umirujuće zvukove i boje prirode, žubor potoka, život je kojeg želimo sačuvati i za naša pokoljenja koji će znati cijeniti i prepoznati ovo bogatstvo koje nam je ovdje podareno. 

Radi našeg zdravlja i zdravlja ekologije trebali bismo ponovo razviti poštovanje i ljubav prema majci zemlji, prema sestri šumi, prema svijetu bilja, prema čistom izvoru i potocima , prema izvoru našeg života i zdravlja. To je naša misija , to je ljubav i briga za naš okoliš koju nudimo kao znak zahvalnosti za ovo neprocjenjivo blago koje nam je ovdje podareno.


Neiscrpna božja ljekarna

ni med cvetjem ni praviceJedan od velikih poznavatelja ljekovitog bilja Kneipp ustvrdio je da ćemo u prirodi za svaku bolest pronaći lijek tj. biljčicu.

Pa iako je  terputec u Baladama Petrice Kerempuha Miroslava Krleže ustvrdio da „ni med cvetjem ni pravice“ pa  se i požalio drugom cvijeću kako: „Vi v gartlicu dišite, kakti mačuhice, a nas zoblu vrepci i tice krilatice“,  čini se da nije  ni slutio da je unatoč njegovom skromnom izgledu i sudbini korova jedan od velikih božjih darova podaren ljudima za liječenje, što mu daje nenadmašnu ljepotu suosjećanja prema ljudskim bićima kojima treba pomoć, a on je u svojoj skromnosti i jednostavnosti obilato nudi.

Krenimo zajedno na obronke žumberačkog gorja i pogledajmo što nam neke od najčešćih biljnih vrsta u svojoj ljubavi, ljepoti i velikodušnosti nude.

Teški je zadatak iz preobilja bogatstva izabrati i prezentirati samo neke od ljekovitih biljki ovog kraja, kada ih ovdje prema nekim autorima ima i do 180 vrsta. No iako je odluka bila pomalo teška izabrala sam one koji su vrlo česte, a odlikuju se svojom  iznimnom ljekovitošću.

Gospina trava  - Hypericum perforatum

gospina travaNarodni nazivi: Ivanje zelje, Krv i trava Svetog Ivana, Pljuskavica. Djeluje protiv potištenosti i nesanice, lagani antidepresiv, ublažava živčane tegobe svih vrsta i oštećenje živaca, koristi se za čišćenje rana i krvi. S dodatkom stolisnika liječi krv, bubrege, mjehur.

Od gospine trave radi se vrlo cijenjen macerat koji zacjeljuje rane, pomaže kod uganuća, podljeva i iščašenja. Ulje gospine trave djeluje antiupalno, izuzetno dobro djeluje kod sunčanih opeklina.

Koristi se i za intimnu higijenu kod žena, tako da se u macerat  gospine trave doda nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca (na 10 ml do 2 kapi).

Stolisnik – Achillea millefolium

stolisnikNarodni nazivi: Hajdučka trava, kunica, sporiš, kostrijet.

Vrlo ljekovit za želudac i crijeva jer otklanja grčeve u probavnom traktu. Vrlo preporučljiv ženama u klimakteriju, olakšava tegobe, povoljno djeluje kod neredovitih i bolnih menstrualnih ciklusa. Zbog obilja kalija potiče bubrege na izlučivanje mokraće. Smanjuje tegobe kod gihta i reume. Zaustavlja šećernu bolest u njenim počecima.

Velika kopriva – Urtica dioica

koprivaNarodni naziv: žara, velika kopriva, žarnica, dvodomna kopriva.

Zbog sadržaja željeza obnavlja crvena krvna zrnca, smanjuje umor, čisti mokraćne putove, blagi diuretik. Izvrsno djeluje na dišne organe, čisti pluća, pomaže kod oboljele gušterače, jetre i žuči. Protiv infekcija u ustima, afta; pomaže kod alergija.

Bazga crna -  Sambucus nigra

bazgaNarodni nazivi: obična bazga, zova, zovika.

Izvrsno potiče znojenje i čišćenje organizma kod prehlada. Koristi se za inhalacije, ispiranja grla i usta. Koristi se kod svih kataralnih oboljenja kao npr. sinusitisa. Izvrsna kod gripe i bolesti praćene groznicom,  snižava temperaturu, rastvara sluz, olakšava iskašljavanje.

Od cvjetova bazge radi se pripravak za kožu koji ju smiruje, izbjeljuje pjege. Budimo mudri kao voda, uskladimo naše djelovanje sa prirodnim okruženjem, volimo majku zemlju, poštujmo prijateljicu šumu.....

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream