Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Što kažu znanstvenici o pjevanju?

  • Četvrtak, 08 Svibanj 2014 20:08
  • Pročitano 1428 puta

Iako ste već mogli pročitati u ovoj kolumni moje mišljenje o pjevanju i kako je mene osobno promijenilo i pomoglo mi, što znanstvenici kažu o pjevanju i poboljšanju određenih zdravstvenih problema? 

Piše: Mary Crnković- Pilaš

Pročitajmo neke kratke sažetke iz raznih studija i članaka u vezi pjevanja i zdravlja.


Pjevanje i disanje

AboridžiniVeć sam vam pričala o svom iskustvu s pjevanjem i disanjem u mojem prošlom članku.

U svojoj knjizi „Glazba u odnosu na zdravlje“, Elsdon je o pjevanju rekao sljedeće: „Nema savršenijeg sustava...Izvrstan dodatak zdravlju...Dijafragma i drugi važni mišići koji prečesto leže uspavani su, a pjevanjem dolaze u akciju, grlo je ojačano i svaki dio torza se koristi“. 

Ima puno studija koje su istraživale utjecaj pjevanja na disanje. Jedno je istraživanje provodilo Sveučilište Južnog Queenslanda u Australiji gdje su aboridžinski muškarci svirali didgeridoo, a žene pjevale kako bi im poboljšali astmu. 

Iako nije prvo istraživanje koje je napravljeno na tu temu (već je dosta dugo poznato da pjevanje poboljšava disanje), prvi je put da su rezultati kod astmatičara izmjereni prije i kasnije i da je studija napravljena s aboridžinskom populacijom. U skoro svim slučajevima se pokazalo poboljšanje u zdravlju te općenito u životu. (Cijelu studiju možete pročitati ovdje.)

Pjevanje i zdravlje kod starije populacije

Alzheimerovci pjevajuU West Berkshire u Engleskoj postoji grupa koja se zove „Singing for the Brain“ ili „Pjevanje za mozak“.  Radi se o grupi starijih osoba s Alzheimerovom bolesti i svaki tjedan se sastaju i pjevaju.

Voditelji i sami polaznici su primjetili nevjerojatne rezultate – oni koji su zaboravili pričati se sjećaju pjevati cijele pjesme. Čini se, a mnogo je istraživanja i napravljeno na tu temu, da glazba ima mogućnost pristupiti riječima.

Toliko je moćna da ljudi koji su izgubili sposobnost govora mogu pristupiti pjesmama i riječima pjesme. Uz to, pjevanje ima pozitivan utjecaj na njihove fizičke sposobnosti i emocije (cijeli članak možete pročitati ovdje, a više o funkciji mozga u glazbi možete pročitati u knjizi „This is your brain on music“ od Daniela J. Levitina).

Pjevanje i imunološki sustav

MozartZnanstvenici Frankfurtskog Sveučilišta u Njemačkoj su napravili studiju s 31 članom zbora pod nazivom „Effects of Choir Singing or Listening on Secretory Immunoglobulin A, Cortisol, and Emotional State“ gdje su mjerili razine imunoglobulina A, albumina i kortizola nakon pjevanja te nakon slušanja Mozartovog Requiema. 

Rezultati su pokazali da je pjevanje dovelo do smanjenja negativnog raspoloženja te povećanja pozitivnog raspoloženja i S-IgA (Secretory Immunoglobulin A), ali nije utjecalo na kortizol. Slušanje je, s druge strane, dovelo do povećanja negativnog raspoloženja, smanjenja kortizola, ali nije bilo značajnih promjena u pozitivnom raspoloženju i S-IgA. To znači da samo pasivno slušanje glazbe nije dovoljno, čovjek mora biti aktivan, tj. mora pjevati da bi bilo pozitivnih pomaka u imunološkom sustavu i u raspoloženju!

Liječenje zvukom

Maman FabienKada smo moja Druydska braća i ja imali koncert u Damanhuru prije 4 godine, nakon koncerta mi je prišla jedna žena koja živi u Damanhuru i radi liječenje zvukom. Pričala mi je o svom radu te o radu osobe koja ju je inspirirala – Fabien Maman i njegove Tama-Do Akademije.

Kao što je japanac Masaru Emoto promatrao utjecaj zvuka na vodene kristale, Fabien Maman je to odveo jedan korak dalje – on je promatrao utjecaj zvuka i boja na ljudske stanice. Treniran glazbenik i akupunkturist, kroz 30 godina istraživanja napravio je nekoliko revolucionarnih otkrića u pogledu utjecaja glazbe i zvuka na ljudsko tijelo.

Postoji 5 nota za 5 prirodnih elemenata (drvo = A, vatra = C, zemlja = F, metal = G i voda = D), 12 nota za 12 akupunkturnih točaka i umjesto igle koristi zvučnu viljušku za liječenje.

Svako biće ima svoju frekvenciju ili ton koji treba otkriti kako bi doveo svoje tijelo u harmoniju samo sa sobom kao i sa ostatkom svemira te osnažilo svoje stanice (više o njegovom radu možete pročitati ovdje.)

Ali to nije sve

Brian EnoOvo je samo par načina kako pjevanje može poboljšati naše zdravlje i psihički i fizički, ali postoji još puno, puno beneficija što se tiče pjevanja, od snižavanja krvnog tlaka do boljeg držanja te pojačane seksualne privlačnosti (bar tako kaže Brian Eno!). Stoga, nemojte čekati – nađite zbor i pjevajte!

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream