Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Mirisna čarolija biljke i sunca – 2.dio

  • Utorak, 29 Travanj 2014 09:39
  • Pročitano 1319 puta

“Tvoja zadaća nije potraga za ljubavlju, već uklanjanje svih prepreka koje si u sebi postavio ispred nje.“ (M.Đ.Rumi)

Piše: Natalija Lorković

Prije daljnjeg čitanja, pročitajte i prvi dio članka!

Nježan, lahorasti, cvjetni, anđeoski miris ruže damascene potaknuti će u vama suptilnu energiju ljubavi. Sjedište i sveto mjesto te ljubavi u našem se tijelu nalazi u području četvrte tj. srčane čakre (anahata čakra). Energija koja se metabolizira u ovoj čakri na fizičkom planu vitalizira naše tijelo hraneći svojom energijom srce, pluća,optok krvi.


Ruža damascena- esencija ljubavi

ruža damascenaMi sami jesmo ljubav i što je više dajemo mi rastemo u toj ljubavi, tako pokrećemo slobodan tok energije koja se u svom širenju i slobodi samo i jedino može umnožiti. Mi smo i došli na ovaj svijet da širimo sreću i  ljubav. Miris ruže je kvintesencija ljubavi, ljubavi koja dotiče naše tijelo i naše misli pretvarajući se u osjete ljubavi, uklanjajući tjeskobu i strah.

Smještena u središtu tijela, srčana je čakra most prema višim duhovnim istinama, most prema  spiritualnoj čovjekovoj prirodi, put prema božanskoj ljubavi. Ako smo kroz spoznaje četvrte čakre došli do istine da svi osjećaji i životna iskustva proizlaze iz čežnje za ljubavlju, nasuprot svakom  razdvajanju i negativnosti, mi ćemo prihvatiti i različitost, potaknuti ćemo suosjećanje prema drugim ljudima, potaknuti ćemo osjećaje pune razumijevanja i duboke životne radosti.

Boja srca je ružičasta, zelena i katkada zlatna. Isprobajte meditaciju bojama. Osjetite boju držeći je u svojim rukama. Zamislite da udišete boju, ispunite cijelo tijelo osjećajem ružičaste boje. Budite u mislima neko vrijeme boja.

Da li ste znali da kada je vaše tijelo ispunjeno ljubavlju vaša aura, tj. četvrti energetski omotač koji sadrži cijeli vaš svijet odnosa, kako prema ljudima tako i prema biljkama, životinjama, zemlji, univerzumu, odašilje valove suptilne ružičaste boje u vidu obojenog fluida te dotiče polje aure druge osobe prenoseći joj suptilne poruke ljubavi i prihvaćanja.

Ali ne tražite put do ljubavi razumom jer kao što kaže poznati perzijski pjesnik Rumi „Tražiti put do ljubavi razumom, isto je što i tražiti svjetiljkom sunce.“

Kadulja – Salvia officinalis

kaduljaNije lako ni jednostavno riječima izraziti miris, no pokušati ćemo dočarati miris kadulje kao pomalo trpak, uzbudljivo topli, začinski, pomalo kamforast. Na fizičkoj razini kadulja se u narodnoj medicini često koristi za ispiranje grla i tretiranje infekcija usne šupljine.

Ne čudi kada je sa petim energetskim centrom (vishuddha – grlena čakra) povezano zdravlje u području vrata, grla, te osjećajima ukusa, mirisa i sluha. Svi organi smješteni u području od trećeg do sedmog vratnog kralješka pod utjecajem su energije koja se metabolizira u petom energetskom središtu tj. grlenoj čakri.

Miris kadulje na emocionalnom planu pružiti će nam osjećaj zadovoljstva i smirenosti. Na mentalnom nivou ova čakra odgovara razvoju osobnog izražavanja, naročito korištenju vlastite snage volje. Koristeći vlastitu volju u stvaranju misli i emocionalnih namjera i postupaka, mi kreiramo i posljedice korištenja vlastite energije, te tako stvaramo svoj vlastiti svijet.

Jer svakom stvaralačkom postupku prethodi ono što imamo na umu. Kreativnost koju smo pronašli u  drugoj čakri spojena sa energijom ostalih čakri u grlenoj čakri dobiva svoj oblik i kreativan izraz koji prenosimo u vanjski svijet. Mirisom kadulje pročišćujemo prostor u kojem živimo, sveta kadulja čisti i bistri naš duh. Izrazimo svoje stvaralačke potencijale, omogućimo slobodan protok energije kroz grlenu čakru koja će nam dati inspiraciju, sposobnost izraza i komunikacije.

Boja koja korespondira sa vibracijom grlene čakre je svijetlo plava, nebesko plava. Prepustiti se nebesko plavoj boji neba  znači uživati u beskrajnoj sveispunjujućoj širini koja će osloboditi zatomljene osjećaje i dopustiti  kreativnoj snazi da poteče svojom puninom i snagom, dajući joj oblik i smjer.

Jasmin – Jasminum officinale

jasminBogat, sladak, cvjetni miris jasmina podaruje nam razumijevanje suptilnih motiva duše uvodeći nas u novi, tajanstveni i anđeoski svijet. Na fizičkoj razini slobodan protok energije kroz šestu čakru (ajna – smještena u području između očiju tzv. trećeg oka) odraziti će se na zdravlje i vitalnost organa glave, oči, nos, uši, sinusi, mali mozak i centralni živčani sustav.

Na emocionalnom planu budi strast ujedinjenu sa ljubavlju. U svom vlastitom raju pronalazimo naše više ja i viši smisao našeg postojanja. U obliku intuicije i vidovitosti pritječe nam znanje omogućujući nam pristup u razine kreativnosti izvan fizičke realnosti. 

Otvoreno treće oko, oko intuicije daje nam sposobnost mentalne jasnoće, tj. sposobnost direktne unutarnje spoznaje stvarnosti. Razmišljanje postaje holografsko, uviđamo sveopću povezanost dijelova sa cjelinom i obratno, naš unutarnji pogled otvoren je suptilnijim razinama postojanja. Informacije pritječu iz svih područja kreacije. Profinjen cvjetni miris jasmina poziva nas da otvorimo svoj um za duhovne istine i spoznaje, jača našu intuitivnost i obnavlja kreativnost.

Boja šestog energetskog centra je indigo plava. Ova boja podaruje pogled u dubinu. Pogled u noćno nebo puno zvijezda otvara čovjekov um za nove mogućnosti, za spoznaju širine i dubine božanske kreacije . Pogled u nebo povezuje konačno sa beskonačnim dajući nam dublji uvid u svetost života koji nikada ne prestaje.

Tamjan- Boswellia carterii

tamjanBogat miris tamjana, miris pomalo smolast, balzamičan, miris korišten kao ritualno kadilo, miris koji priziva svjetlo, oživljuje svjetlo. Krunska čakra ( sahasrana čakra)  nalazi se na vrhu glave. Na fizičkoj razini miris tamjana krijepi naš živčani sustav, opuštajući napetosti i revitalizirajući ga. 

Emocionalno unosi mir i povjerenje da nismo prepušteni sami sebi, da smo vođeni, da smo voljeni i da sudjelujemo u puno široj stvarnosti i istini našeg života. Smirujući um na mentalnoj razini podaruje moć tihe udubljenosti pri meditaciji, kontemplaciji i molitvi.

Miris i profinjena vibracija  eteričnog ulja tamjana potiče nas da otkrijemo dublje i oku skrivene istine. Duhovne istine potiču nas da otkrijemo tko smo, s kojom smo svrhom i zadatkom pošli na ovo putovanje koje se zove život. Svjetlo znanja i istine obasjava naš put, put prema jedinoj istini koja govori da je upravo ovaj trenutak vječan, da živimo vječno sada, pa stoga unosimo u taj sada svu svoju ljubav i suosjećanje.

Ne brinimo što će donijeti sutra, danas darujmo ljubav, dijelimo je bezgranično i živimo vječno sada najbolje što znamo i  s vjerom i pouzdanjem u neizmjernu i neiscrpnu ljubav koja nam je podarena kako bi je još više širili, kako bi svjetlo zasjalo i utrnulo tamu.

Bijela boja povezati će nas sa našom prirodnom čistoćom duše, potaknuti će duhovno širenje, spiritualno će nas povezati sa drugim bićima. Ljubičasta boja također će nas otvoriti za spiritualne dimenzije. Upalimo mirisnu lampicu sa tamjanom i prepustimo se tihoj molitvi, kontemplaciji ili meditaciji.

Izađite u prirodu kako bi uživali u žuboru čistog planinskog potoka, žvrgoljenju ptica, pjesmi vjetra u visokim šumskim granama, tišini plovećeg oblaka, udaranju vala o morski žal. Ako ste ljubitelj/ica tišine prepustite se milosti tišine. Zavodljiva tišina“ne laže nikad, ne osvaja zvukom, blagoću ima stare mame. Ko dobar drug je; zagrli te rukom i punim smisla govori ti mukom..“(D.Cesarić)

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream