Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Pripreme za snimanje u studiju

  • Petak, 18 Travanj 2014 11:04
  • Pročitano 1219 puta

Iako je ovaj članak o pripremama za snimanje, neki se savjeti mogu primijeniti za pripremu bilo kojeg većeg projekta, bilo da se spremate pisati knjigu ili kupiti auto. Stoga se nadam da će pokoji savjet biti od koristi svima, a ne samo glazbenicima.

Piše: Mary Crnković- Pilaš

Nedavno sam se odlučila na jedno ogromno putovanje– snimanje CD-a. Iako sam ga već snimila s mojom dragom Druydskom braćom, a jedan od njih će mi biti producent, ovo putovanje će biti drugačije jer će većina ideja, smjerova, melodije, sve morati doći od mene same. Pa sam odlučila s vama podijeliti kako se planiram pripremiti za ovo naporno, ali lijepo, maratonsko putovanje.

Vježbanje

The animalsKaže se da je vrijeme novac, a svima nama su vrijeme i novac dragocjeni. Kako se svaki provedeni trenutak u studiju plaća, učinite sebi i svima drugima veliku uslugu pa vježbajte prije odlaska u studio koliko god stignete kako biste bili dobro pripremljeni. 

Nema nikakve garancije da ćete svaku pjesmu iz prve snimiti, ali nije ni sasvim nemoguće. The Animals su svoju legendarnu pjesmu „House of the Rising Sun“ snimili u 15 minuta jer su si samo toliko novaca mogli priuštiti za studio, a Bjork je „It's Oh So Quiet“ snimila iz prve jer je nehotice kasnila na snimanje, a orkestar je morao otići dalje na drugo snimanje. Ali to ne bi bilo moguće kvalitetno napraviti da nisu svi bili itekako uvježbani.

Učenje

učenje preko internetaSnimanje je, kao i sve u životu, jedan proces učenja. Kao i s vježbanjem, pokušajte što više naučiti unaprijed – koji su mikrofoni prikladni za vaš glas/instrument, kako najbolje pozicionirati mikrofon, koji zvuk želite da vam pjesma ili CD ima, kako su druge legendarne ploče snimljene, itd. 

Ima pregršt prekrasnih članaka i videa o samom procesu snimanja na internetu. Uzmite si dovoljno vremena pa naučite koliko god možete unaprijed kako biste najbolje odradili snimanje i izvukli ono najbolje iz sebe.

Pročišćenje

Lisa GerrardU jednom prekrasnom intervjuu, jedna od mojih omiljenih pjevačica i uzora Lisa Gerrard je rekla sljedeće: TV je bombardiranje osjetila, a ja sam prilično krhka osoba. Mislim, jaka sam, ali nakon što radim u studiju cijeli dan, ne mogu podnijeti navalu mediokriteta koja dolazi iz TV-a...Kada radite glazbu, sve mora biti živo i otvoreno. A ako se izložite mediokritetu u tom stanju uma, to će vas izludjeti. To zahtijeva od vas da se zatvorite, a glazba vas otvara. 

Producent me dobro upozorio da Facebook, druge društvene mreže i veliki dio interneta igra sličnu ulogu kao TV te me zamolio da što manje provedem vremena na netu kako bi se pročistila i otvorila za kreativnost, a ne za mediokritet.


Zdravlje

živjeti zdravoJedan prijatelj mi je pričao kako su tijekom snimanja „Black Album“ dečki iz Metallice toliko vremena proveli u studjiu da im je koža postala siva. Snimanje u studjiu je jedan prekrasan, ali često i naporan proces.

Ako vas uhvati kreativnost, treba je što više iskoristiti pa makar i u 3h ujutro. Stoga, pripremite svoje tijelo i um unaprijed za izloženost stresu i naporu. Vježbajte, jedite i živite zdravo, meditirajte!

Ocijeni sadržaj
(0 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream