Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Ruža – plemenit cvijet ljepote i ljubavi

  • Utorak, 15 Travanj 2014 10:32
  • Pročitano 1868 puta

Sagledati ljepotu u cvijetu ruže, njenom očaravajućem obliku, mirisu i boji znači doći  u dodir sa svojom ljudskom biti koja tu ljepotu sadrži u svojem najskrovitijem dijelu.

Piše: Natalija Lorković

Prepoznavanje ljepote cvijeća tajna je koja u sebi skriva  sklonost ljudi prema cvijeću kojeg vole i štuju iako nije direktno povezano s njihovim opstankom.To je mistična nit poveznica između ljepote cvijeta i ljudske ljepote koja se na nekoj suptilnoj razini prepoznaju.

To je ta božja svetost koja iskri u ljepoti cvijeta koja ne bi mogla biti prepoznata da ljudska bit, srž ljudskog bića tu ljepotu već ne poznaje i posjeduje. Zbog toga cvijeće u nama budi radost i ljubav jer su upravo te dvije značajke koje ukazuju na ono što je u nama najsvetije i najuzvišenije.

Ako ljepoti cvijeta dodamo i očaravajući, nježan, lahorasti, zeleni, medni, miomirisni začin njenog uzvišenog mirisa dobili smo apoteozu čiste ljubavi.


Ruža, kraljica među cvijećem

Grčka pjesnikinja SapphoGrčka pjesnikinja Sappho prozvala je ružu „kraljicom cvijeća“. Njen plemenit miris ujedinjen sa njenom izvanrednom terapijskom vrijednošću osigurale su joj nadasve posebno mjesto u medicini i parfumeriji drevne Perzije, Egipta, Indije, Grčke i Rima.

Simbol ruže je vatra, a znamo da je vatra i element ili načelo povezano sa srcem. Ne čudi stoga što je ova biljka posvećena boginji ljubavi Afroditi. Senzualni, a istovremeno vrlo profinjen miris učinile su ružu jednim od najpoznatijih afrodizijaka koji se koriste i kod frigidnosti ili impotencije.

U današnje vrijeme izuzetno su cjenjena eterična ulja  bugarske damaške ruže (Rose damascena, Rose Otto) francuske ruže (Rosa gallica) i marokanske ili kupusaste ruže (Rosa centifolia). Ovo dragocjeno ulje proizvodi se destilacijom cvjetnih latica.

Budući da cvjetne latice sadrže vrlo male količine eteričnog ulja ( navodno je za litru eteričnog ulja potrebno 4 do 5 tona ružinih latica) ovo je ulje vrlo skupo. Zbog visoke cijene često se patvori sa eteričnim uljima geranija, palmarose ili čak sintetičkim mirisima.

Hvalospjevi koji su već stoljećima ispjevani o zanosnoj ruži nisu bez osnova. Ne samo njena očaravajuća ljepota koja u nama budi zanos, ne samo njen plemenit i nježan miris koji nas opušta, već i njena dokazana ljekovita i revitalizirajuća svojstva na cijeli organizam s razlogom opravdavaju njen naziv kraljice svega cvijeća.


Blagodati koje nam poklanja ruža

eterično ulje ružeEterično ulje ruže tonizira cijeli organizam, na kožu djeluje  protuupalno, antiseptičko, adstrigentno i zacjeljujuće.

Hladeća, relaxirajuća i tonificirajuća svojstva eteričnog ulja ruže čine ga idealnim za sve tipove kože, naročito suhe, osjetljive i zrele. Najprimjerenija uporaba je kod upaljene,dehidrirane ili oštećene kože. Ovo izuzetno dragocjeno eterično ulje ima i reputaciju ulja sa pomlađujućim efektima i vrlo povoljnog djelovanja na kapilare.

Par kapi eteričnog ulja ruže oplemeniti će Vašu prirodnu kozmetiku, kozmetiku bez konzervansa i derivata nafte. Time ćete si iskazati posebnu čast i samopoštovanje, a da ne kažem kako će Vam Vaša koža zahvaljivati na tome.

No ovdje ipak napominjem da kod kupnje eteričnog ulja ruže budete vrlo oprezni i ne nasjedate na jeftine varijante, jer postoji opasnost od patvorenja sa jeftinijim eteričnim uljima. Ja se najviše pouzdajem u renomirane i svjetski etablirane proizvođače eteričnih ulja , a to su Pranarom i Oshadi. U parfemskoj industriji najčešće se koristi damaška ruža dok je u aromaterapiji omiljenja i ruža centifolia.


Profinjena krema za vrlo osjetljivu kožu sa eteričnim uljem ruže

domaća kremaZa pripravu ove kreme potrebno Vam je:
20 ml baznog ulja  badema
2 ml ulja ploda divlje ruže
10 ml hidrolata kamilice
2 grama žutog pčelinjeg voska
4 kapi damaške ruže (rosa damascene) ili kupusaste ruže (rosa centifolia)
2 kapi germanske kamilice

Od navedenih sastojaka dobiti ćete otprilike 30 ml kreme. Budući da je prirodna kozmetika bez konzervansa , a u ovu kremu nismo dodali prirodni konzervans u vidu ulja pšeničnih klica, preporučili smo ovu manju količinu kreme koja je dostatna za njegu lica u razdoblju od mjesec dana, što je idealno i u odnosu na vijek trajanja ove profinjene kreme koju je kao i sve preparate bez konzervansa potrebno držati u hladnjaku.


Osnažite kvalitete srca, osnažite ljubav... mirišite ružu

Mirišite ružu...Osim ljepote Vaše kose i kože eterično ulje ruže na emocionalnom planu pružiti će Vam osjećaj opuštenosti i osjećaja ugode budući je njegovo djelovanje sedirajuće. Naročito je pogodno kod stanja straha, depresije i nesanice.

Na emocionalnom planu osvjestite poruku koje Vam ovo ulje želi prenijeti. Ono Vas potiče da preispitate koliko ste  važni sami sebi, koliko se volite i koliko ste spremni ugoditi si. Ovo vam mirisno ulje poručuje da ste vrijedni ljubavi. Priuštite si ovo malo blago jer Vi to možete, jer Vi to zaslužujete.


Mirisni raj - spiritualna dimenzija mirisa ruže

Moćna AfroditaKraljica i dama, miomirisna ruža vibrira energijom univerzalne ljubavi. Pobuđuje ljubav u nama nudeći nam svoj opojni miris. Otvara naše srce za samoprihvaćanje, za ljubav, nadu i vjeru. Biljka je to ljubavi koja je posvećena grčkoj boginji ljubavi, ljepote i plodnosti Afroditi.

Miris ruže nosi blagu utjehu, daje sposobnost da se zavolimo, daje snagu da izliječimo emocionalne povrede, daje vjeru i nadu u našu sposobnost prevazilaženja najdublje povrede, obnavlja sposobnost da ponovo volimo.

Kada otvorimo naše srce za ljubav, kada dopustimo toj silnoj snazi da poteče, upoznati ćemo jedinu pravu i čistu emociju, a to je neuvjetovana ljubav, ljubav koju dajemo i dijelimo ne očekujući ništa zauzvrat. Mi sami jesmo ljubav i što je više dajemo mi rastemo u toj ljubavi.

Mi pokrećemo slobodan tok energije koja se u svom širenju i slobodi samo i jedino može umnožiti, šireći i dajući ljubav mi je u neizmjerno većoj mjeri i primamo. Pa zar nismo i došli na ovaj svijet da širimo sreću i  ljubav?

Miris ruže je kvintesencija ljubavi, ljubavi koja dotiče naše tijelo, naše misli uklanjajući tjeskobu i strah. Smještena u središtu tijela, srčana je chakra most prema višim duhovnim istinama, most prema  spiritualnoj čovjekovoj prirodi, put prema božanskoj ljubavi.

Ako smo kroz spoznaje četvrte chakre došli do istine da svi osjećaji i životna iskustva proizlaze iz čežnje za ljubavlju, nasuprot svakom  razdvajanju i negativnosti, mi ćemo prihvatiti i različitost, našim srcima ispunjenim ljubavlju potaknuti ćemo transformaciju, potaknuti ćemo suosjećanje prema drugim ljudima, potaknuti ćemo protok energije pune razumijevanja i duboke životne radosti.

Odbacite strah i otvorite svoje srce za ljubav, jer znajte ljubav je premoćna sila da bi bila ponižena, ona samo može biti ranjena, ali zato je tu ruža, kraljica svega cvijeća , pa neka bude „Svetkovina ruža“...... „Što više ruža i s njenim trnom i dračem.......Da s ranom kličem i da s dragošću plačem. Što više ruža! Njih! Što više ruža svih!“(Tin Ujević „Svetkovina ruža“)

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream