Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Vježbe za dobar sluh

  • Srijeda, 02 Travanj 2014 17:36
  • Pročitano 2743 puta

Švedska operna pjevačica Valborg Werbeck-Svärdström, začetnica Werbeck metode pjevanja je smatrala da čovjek ako može pričati i čuti, može isto tako i pjevati. Ne treba trenirati glas, on je već tu, treba ga otkriti otklanjajući sve fizičke i psihičke barijere koje ga blokiraju. 

Piše: Mary Crnković Pilaš

Ali sluh je „zahrđao“ uz druge aspekte pjevanja, poput disanja, izgovora i sl. U današnje vrijeme, sve je više tehnologije koja ne zahtjeva razgovor niti slušanje već samo korištenje vizualnog osjetila. U ovom članku ću pričati o važnosti sluha u pjevanju te neke načine kako ga razviti.

Uštimavanje“

vježbaNedavno sam imala koncert s Big Bandom Krško povodom njihove 35. obljetnice rada. Trebala sam otpjevati samo jednu pjesmu što se možda nekima ne čini baš mnogo. Ali pjevati uz big band s kojim nisam nikad prije je bilo izuzetno lijepo, ali zahtjevno iskustvo ponajviše zbog – sluha. 

Iako sam dosta vježbala prije koncerta, a i aranžman je bio isti kao original (izveli smo „Now we are free“ od Lise Gerrard i Hans Zimmer), zvuk  je bio drugačiji od onog na koji sam naučena. Instrumenti bili toliko glasni da sam se jedva čula što je uzrokovalo fulavanje, gubljenje i na kraju – paniku!

Pjevala sam uz njih samo 4 puta prije koncerta. Shvativši da je situacija ozbiljna i da se jednostavno ne mogu snaći samo pjevajući uz originalni snimak od Lise, sjela sam cijelu nedjelju popodne prije koncerta uz klavir i tipkala akorde koje big band svira.

Pjevajući svoju melodiju preko toga, obrativši posebnu pažnju na tonove koje oni sviraju, na kraju je izvedba bila dobra i nisam nešto posebno griješila (na probama sam znala biti 1 ili 2 takta ispred banda) zahvaljujući toj vježbi.

Dobar sluh

ukulelePrije par godina sam naučila svirati ukulele. Osim klavira nisam nikada naučila svirati neki drugi instrument. Bilo mi je nevjerojatno otkriće koliko mi je ukulele pomogao u razvijanju sluha. 

Kao prvo, ukulele se za razliku od klavira, mora prije i ponekad tijekom svakog sviranja naštimati. Nakon tisuću štimanja, uho se već nauči kako trebaju žice zvučati, ako ne absolutno onda barem približno. Ako nemate štimer, onda morate štimati „po sluhu“ što je još zahtjevnije za uho. 

Drugo, na ukulele obično sviram akorde pjesme koju pjevam što znači da ne sviram melodijsku liniju koju pjevam kao što radim na klaviru pa uho mora „tražiti“ prave tonove. 

Kao treće, svirajući akorde možete razviti svoju novu glazbenu liniju i napraviti potpunu novu izvedbu pjesme, a za to vam treba dobar... da, da, pogodili ste - sluh!

Do posljednjeg zbora

zborPostoji puno vježbi koje čovjek može raditi da bi si razvio sluh. Na radionicama imam jednu zabavnu vježbu gdje dvije osobe pjevaju istu melodiju s time da jedna stalno mijenja tempo, a druga je mora pratiti u stopu. Ali ono što je po meni izuzetno dobro za razvijanje sluha je zborsko pjevanje. Zašto?

Jer za razliku od solo pjevanja, morate postati dio glazbene grupe i cijelo vrijeme pratiti što drugi pjevaju, a istodobno čuti i pjevati ono što vi trebate. Kako je to moj učitelj znao reći, to je kao da stojite na dva različita planeta – jedno je planeta s vašom glazbenom linijom, a druga je linija svih ostalih.

U biti, jedna vrlo zahtjevna radnja je postizanje ravnoteže za koju treba  koncentracija i jako dobar sluh. Ukoliko nemate mogućnosti ići na zbor, pokušajte pjevati kanon tipa „Bratec Martin“ ili slično uz prijatelje i obitelj. Uz razvijanje sluha biti će vam itekako zabavno!

Velika očekivanja

Valborg Werbeck-SvärdströmU svojoj knjizi, „Otkrivanje glasa“, Werbeck citira jednog kolegu dok opisuje važnost slušanja u pjevanju i njegovu bit: „Slušanje postaje umjetnost. Čisto osjetilno, vanjska percepcija se mora nadopuniti spiritualnom percepcijom unutarnjeg uha ako se želi stvarno shvatiti bit vokalnog zvuka.“ 

Ona je smatrala da se ton mora čuti prije nego što se fizički manifestira i to izvan tijela i unutar tijela. Ona je to nazvala „expectant listening“ ili „slušanje s očekivanjem. Teško je ovo opisati ukoliko niste to vježbali, ali pokušati ću vam dati jednu paralelu.

Kada ste kao dijete čitali onda ste to radili slovo po slovo. Kako ste sve više čitali, niste više morali slovo po slovo nego ste mogli riječ po riječ i na kraju, cijele rečenice i odlomke čitati bez zaustavljanja.

Tako je i sa slušanjem s očekivanjem. Dok se vježba radi se sporo, ton po ton, slušajući vrlo pažljivo svaki ton prije, tijekom i poslije fizičke manifestacije iz tijela i izvan tijela dok na kraju možete cijele glazbene linije otpjevati na taj način, kao dok se iz vrča izlijeva voda koja samo teče. 

The sound of silence

John Cage4'33'' je najpoznatije dijelo američkog skladatelja John Cagea. Tijekom izvedbe, glazbenici sjede sa svojim instrumentima te 4 minute i 33 sekunde sviraju – ništa!  Iako većina ljudi smatra kako je tih 4 minute i 33 sekunde tišina, Cage je naprotiv zahtijevao od publike da otvore uši i čuju glazbu koja je oko njih. 

Inspiracija ovog dijela je bila posjeta sobi bez jeke gdje zidovi, pod i strop absorbiraju svaki zvuk umjesto da stvaraju jeku te je potpuno zvučno izolirana.  Očekivao je čuti potpunu tišinu, ali je čuo jedan visoki te jedan niži ton. Kasnije mu je tonski inženjer rekao da je visoki ton zvuk njegovog živčanog sustava, a niski cirkulacija krvi. 

Iako možda nećete imati mogućnost posjetiti sobu bez jeke, pokušajte sjesti u tišini i slušati zvukove oko sebe – aute, kompjuter, ptice, šum vjetra, vlastito srce – sve je to neka vrsta glazbe. Otvoriti će vam uši, a možda ćete čuti nešto što nikada niste, na primjer, što vam govori srce...

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream