Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Otkrijte moć boja u prirodnoj kozmetici

  • Utorak, 01 Travanj 2014 19:30
  • Pročitano 1749 puta

Opredijeliti se za prirodnu kozmetiku, kozmetiku koju možete naučiti sami napraviti, izbor je čovjeka koji brine o sebi na osvješten način, čovjeka koji zna da je dio prirode, a da je priroda dio njega. Zato bira promišljeno i uzima ono najbolje, uzima prirodno

Piše: Natalija Lorković, aromaterapeut

Ljekoviti potencijal biljaka poznat je od davnina, no u dvadesetom stoljeću poznati francuski kemičar Gattefosse otkrio je  iznenađujuće veliki potencijal ljekovitosti biljaka koristeći iscrpke biljaka poznate kao eterična ulja.


Prirodna kozmetika

prirodna kozmetikaTijekom dvadesetog stoljeća postepeno se širi područje primjene eteričnih ulja, naročito se razvija nov pristup u kozmetici baziran na načelima nove znanosti aromaterapije, koja koristi prirodne supstance iz prirode  kao što su već spominjana eterična ulja, hladno prešana biljna ulja djevičanske čistoće – kao npr. maslinovo, bademovo, makadamijino, argnovo,  hidrolate biljaka, pčelinji vosak, macerate nevena, mrkve, čička.

U prirodnoj kozmetici koriste se i antioksidativna ulja kao što su npr.ulje pšeničnih klica koje ima zadatak boriti se protiv slobodnih radikala i tako usporiti proces starenja kože, a ujedno služe i kao prirodni konzervansi.

Prirodnom kozmetikom vraćamo se nježnim, zaštitnim supstancama biljaka koje sadrže izuzetnu vitalnu i vibrantnu snagu, koje sadrže ljekovit pontencijal biljke koji štite kožu od gljivica i bakterija, koje ju hrane i vlaže , reguliraju lučenje sebuma.

Njegujući se prirodnom kozmetikom mi dajemo našoj koži najviše jer ju povezujemo s njoj sličnim supstancama iz prirode koje naša koža prepoznaje, lako apsorbira i metabolizira. Kroz kožu prolaze male ili veće lipofilne molekule biljnih i eteričnih ulja hraneći kožu u dubljim slojevima derme brinući se za njenu čvrstoću i elasticitet, kao i pomažući reprodukciji novih stanica kože u slojevima epiderme.

Koža nam je zahvalna na takvom tretmanu, pa već nakon  kraćeg vremena uporabe prirodne kozmetike primjećujemo da se koži vraća sjaj, napetost i vlažnost.

Naša koža zrcali naše sveukupne životne navike

koža je zrcaloHrana bogata nutrijentima uz dovoljno minerala i vitamina, dostatna količina vode ili čaja, boravak na svježem zraku, tjelovježba i smanjenje stresa, izbjegavanje nezdravih navika kao što je pušenje ili alkohol također će doprinijeti našem sveukupnom zdravlju što se neminovno odražava i na svjež izgled i ljepotu naše kože.

Kako bi naša koža i u ljetnim mjesecima blistala koristeći sve blagodati sunca, pripremimo je već unaprijed kako bi taj susret prošao na najbolji mogući način. Sunce je naš veliki prijatelj i saveznik u lijepom izgledu, ali ipak je potreban određen oprez, znanje i osviještenost kako ne bismo neumjerenim izlaganjem UV zrakama učinili našoj koži nepotrebnu štetu.

Ovdje se pouzdajmo u moć boja koje koristimo u prirodnoj kozmetici kao zaštitu i prirodnog saveznika u postizanju optimalnog zdravlja i ljepote kože.

Pripremite se za sunce  - napravite narančaste kreme

namirnice bogate karotenomDanas ćemo Vam predstaviti 2 narančaste kreme. Za narančaste  kreme pobrinuti će se beta karoten iz mrkve i nevena. Kreme sam nazvala narančastim zbog obilja narančastog pigmenta koje će u sebi sadržavati, a taj ćemo pigment uzeti iz čiste i nedirnute prirode.

Uzeti ćemo ga iz organski ili ekološki uzgojene mrkve i iz macerata nevena koji smo ubrali u djevičanski čistim staništima kakvo je žumberačko gorje.

Beta karoten biljni je pigment intenzivno narančaste boje  kojeg nalazimo u voću, povrću i biljkama narančaste boje. Za pripremu prirodnu kozmetiku najradije ga koristimo iz mrkve i nevena.

Potpomognimo ljepotu kože i iznutra dobrim prehrambenim navikama tako što ćemo ljeti jesti puno zelenog lisnatog povrća prepunog beta karotena,kao i narančastog voća i povrća. Obilje beta karotena nalazi se i u bobičastom voću kao što su kupine, maline, jagode.

Beta karoten jedan je iz porodice karotenida koji najdjelotvornije pretvara beta karoten u provitamin A koji štiti cijeli oragnizam od štete koju mu nanose slobodni radikali, on je izrazito moćan antioksidans sa naročito povoljnim djelovanjem na kožu i oči.

Otprilike mjesec dana prije nego što ćete ići na more ili se izlagati ultraljubičastim zrakama svakako napravite svoju kremu sa betakaroten koja će ne samo potaći stanice Vaše kože na regeneraciju, već će ih i moćno zaštiti protiv UV djelovanja.

Za dostojnu zaštitu Vaše kože dodatno će se pobrinuti i svjetlo sezamovo ulje koje je jedno od najpoznatijih ulja u ayurvedi za svakodnevnu njegu cijelog tijela, poznato i po tome što sadrži prirodni zaštitni faktor protiv ultraljubičastih zraka, kao što je poznato i po tome da izvlači toxine iz kože.

Uz dodatak vlažne komponente, pčelinjeg voska i probranih eteričnih ulja napraviti ćete najviše za zdravlje i ljepotu naše kože .Uvijek se radije  opredijelite za prirodne komponente nego za sintetičke, znatno su življe, moćnije i dobrostivije prema Vašoj koži.

Osim toga Vaša ih koža prepoznaje kao dio sebe, dio prirode, a budući da su znatno  manjih molekula nego sintetički pripravci, lakše i dublje prodiru u kožu koju dubinski hrane, štite i regeneriraju. Evo recepture za narančaste kreme sa dodatkom soka mrkve i maceratom nevena.

Narančasta krema  sa beta karotenom iz mrkve

krema od mrkve20 ml svjetlog sezamovog ulja

 5 ml macerata korijena mrkve

 5 ml ulja pšeničnih klica

15 ml čiste izvorske vode

3,5 grama pčelinjeg voska

5 kapi lavanule širokolisne

2 kapi palmarose

2 kapi sjemena mrkve


Krema sa obiljem betakarotena iz  macerata nevena

krema s nevenom15 ml svjetlog sezamovog ulja

10 ml macerata nevena

5 ml ulja pšeničnih klica

15 ml lavandinog hidrolata

3  do 3,5 grama voska

5 kapi smilja

4 kapi ylang ylanga

Ako želite pokloniti kremu i Vašoj prijateljici jednostavno udvostručite količinu. Prirodne kreme ne sadrže umjetne konzervanse, već kao prirodni konzervans služi ulje pšeničnih klica koje je  poznato kao moćni antioksidans, zbog obilja vitamina E kojeg sadrži.

Postupak izrade krema je slijedeći:

U pripremi navedenih krema bitno je znati da postoje 2 faze tzv. uljna i vodena faza. Uljna faza se sastoji od mješavine baznih ulja i macerata uz dodatak voska. Vodena faza sastoji se od vode (izvorske, toaletne, destilirane) ili hidrolata.

U vodenu kupku uronite vatrostalnu zdjelicu sa mješavinom baznih ulja i macerata i dodajte pčelinji vosak u listićima. Ukoliko želite da Vam je krema mekša neznatno smanjite količinu pčelinjeg voska tj. umjesto 3,5 stavite 3 grama voska.

Obratite pozornost da pčelinji vosak bude prirodno žute boje, tj. da nije podvrgnut procesu izbjeljivanja jer kod osjetljivih koža vosak podvrgnut procesu izbjeljivanja može izazvati alergijske reakcije. U drugu posudu najbolje menzuru od vatrostalnog stakla dodajte izvorsku vodu ili hidrolat.

Sada imate dvije posude u vodenoj kupki, u jednoj su ulja sa voskom, a u drugoj je tzv. vodena faza u pripremi kreme. Zagrijavajte oboje na umjerenoj vatri, a ulje i vosak postepeno miješajte staklenim vatrostalnim štapićem dok se vosak ne otopi.

Kada se vosak u ulju otopio izvadite obje posude ( i onu sa uljima i menzuru sa vodenom fazom) iz vodene kupke i vrlo postepeno, kap po kap uz stalno miješanje dodajte vodenu fazu (tj. vodu ili hidrolat) u mješavinu ulja i voska uz stalno miješanje. Nakon par minuta miješanja, kada se mješavina već emulgirala i malo ohladila postupno dodajte kap po kap eterična ulja.

Tako pripremljenu kremu stavite u sterilizirane kutijice, pustite da se do kraja ohlade na sobnoj temperaturi i onda pohranite u hladnjak!

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream