Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

U ritmu prirode II.dio

  • Petak, 21 Ožujak 2014 13:31
  • Pročitano 1589 puta

Proljeće: “..u travi se žute cvjetovi i zuje zlaćane pčele, za sjenatim onim stablima krupni se oblaci bijele.....“ (Vladimir Vidrić „Dva pejsaža“)

Piše: Natalija Lorković, aromaterapeut

Prije daljnjeg čitanja, pročitajte I. dio ovog članka!

Zdravo i vitalno tijelo

zdravo tijeloGlavni organ u tijelu koji je zadužen za pročišćenje koridora kojim će ova nabujala energija krenuti je jetra. Jetra je glavni strateg, jetra ima odlučujuće značenje za pokretanje krvi i pokretanje Chi energije.

Glatko i ujednačeno kretanje krvi i Chi energije kroz tijelo, rezultira vitalnim i zdravim tijelom. Jetra poput velike tvornice organizma pročišćava tijelo od opasnih i otrovnih kemikalija. Ako želite imati zdravo i vitalno tijelo, pomognite jetri da ostane zdrava.

Izbjegavanjem alkohola, lijekova, kave, masnog crvenog mesa, transmasnih kiselina  pomoći  ćete jetri u njenom zaista velikom poslu, a nagrada će biti zdravo i vitalno tijelo.

No nemojte misliti da je samo spomenuta hrana ono što zagađuje Vašu jetru, vaše misli koje proizvode emocije bijesa i ljutnje jednako je zagađuju. Ove emocije stvaraju otrove u tijelu u vidu prekomjernog lučenja kortizola ili adrenalina, hormona koji opet opterećuju jetru dodatnim poslom razgradnje ovih kemikalija.Upoznajte svoju sjenu

sjeneNa fizičkoj razini prepoznati ćete načelo drveta po gipkom i mišićavom tijelu, po crnomanjastoj puti, po jakim, vitkim žilavim rukama i nogama.

Glavni izazov za ljude koji utjelovljuju načelo drveta je upravo naučiti upoznati svoje emocije, ne na način da ih potisnu nego da te emocije osvijeste i prorade, prorade na način da se s njima suoče, da osvijetle svoju „tamu“, svoju „sjenku“ ili “sjenovito jastvo“.

Drugi je korak da si  oproste, da odbace samooptuživanje i sram i razviju suosjećanje prema svojoj „sjeni“. Naučiti opraštati, stavljati stvari u širi kontekst, otpustiti neprijateljstvo, prakticirati strpljivost, ponovo preispitati svoje prosudbe dio je svakodnevne duhovne higijene.

Vježbe relaksacije ili barem odmora tijekom dana čine pravo čudo za ove tipove ljudi koji obično imaju pretrpan raspored i zbog toga puno stresa.


Pročistite svoju jetru

pročistimo jetruOsim što je velika pročiščujuća tvornica jetra je i zadužena da aktivira probavu te pomaže slezeni razdijeliti hranjive tvari koje ulaze u krv. Zajedno surađujući jetra i slezena pronose tijelom krv bogatu hranjivim tvarima.

Da bi olakšali veliki posao koji jetra obavlja izuzetno je preporučljivo napraviti kuru čišćenja jetre neposredno prije početka proljeća tj. krajem zime. Jedan od iskušanih recepata je i onaj koji koristi djevičanski čisto hladno prešano maslinovo ulje uz dodatak soka od limuna ili čistog jabučnog octa. Recept je slijedeći:

* 2 čajne žličice djevičanski čistog, hladno prešanog maslinovog ulja

* Sok od pola limuna, može se zamijeniti i jednom čajnom žličicom čistog jabučnog soka

Uz laganu prehranu koja podrazumijeva dosta voća i zelenog povrća, kroz period od tjedan dana koristite i ovaj „lijek“ koji će očistiti vašu jetru od toksina. Ne samo da ćete se fizički osjećati bolje i vitalnije, ovaj će pripravak učiniti puno i za vaše emocionalno zdravlje, naročito ako ste depresivni.

Nabrojimo još jednom najvažnije funkcije koje prema kineskoj, tradicionalnoj medicini obavlja jetra, kako bismo postali još svjesniji potrebe da ju dodatno ne opterećujemo i da joj olakšamo posao proljetnim čišćenjem organizma.

* Jetra omogućuje slobodni protok krvi, chi energije i emocija

* Jetra pohranjuje  krv koja je prema kineskoj medicini odraz sebstva

* Jetra kontrolira tetive, ligamente i skeletnu muskulaturu

* Jetra je povezana i sa unutarnjom vizijom i smjerom djelovanja

* Jetra kontrolira imunološki sustav

* Jetri pomaže žuč u probavi masnoća


Jetra i pluća u kineskoj orijentalnoj medicini

kineska orijentalna medicinaJetra surađuje  i sa plućima. Ovdje je naročito potreban uravnotežen odnos pobuđene energije jetre koja podiže, ubrzava i širi sa energijama pluća koja usporavaju, spuštaju i stišću. Njihova uravnotežena interakcija izjednačava ritmičke pulsacije dijafragme, probavnog kanala, srca i krvnih žila.

Za ljude koji utjelovljuju načelo drveta najveća je opasnost od iscrpljivanja. Budući da ne vole odmor, skloni su iscrpljivanju, ne prihvaćajući istinu da svoje aktivnosti moraju dovesti u ravnotežu s odmorom kako ne bi trošili svu svoju energiju odmah i sada pa doveli organizam u stanje krajnje neravnoteže.

Ukoliko se sklonost drveta ekspanziji i ubrzanju ne uravnoteži potrebnim periodima odmora, dolazi do problema sa nepromišljenošću, kompulzivnošću, ljutnjom, intenzitetom i suradnjom.

Kako bi drvo dalo najbolje od sebe mora znati i biti u stanju popustiti, zadržati prilagodljivost jednako kao i snagu neustrašivog kretanja naprijed.  

 

Aromaterapija pomaže u proljetnom čišćenju organizma

proljetno čišćenjeNaranča-Citrus sinesis
Element: drvo

Glavna vrijednost eteričnog ulja slatke naranče je u njegovoj sposobnosti da pokrene stagnantnu Chi energiju, naročito kumuliranu u jetri. Ovo ulje također pomaže boljem protoku žuči poboljšavajući probavu masnoća.

Otklanja i simptome stagnantne Chi energije koja se očituje u glavoboljama, migrenama, napetosti i nesanici. Koristimo ga u aroma lampici gdje topla, sunčana i slatka aroma unosi radost i optimizam, raspršujući natmurenost i razdražljivost.

Grejp-Citrus paradisi
Element: drvo, zemlja

Problemi kao abdominalna nadutost, konstipacija i mučnina često su simptomi stagnantne Chi energije. Da bi se ona pokrenula potrebno joj je očistiti put, pročistiti jetru. Eterično ulje grejpa  pomoći će pokrenuti Chi energiju, a kao blagi diuretik i stimulans pomoći će tijelu i da  se riješi viška tekućine i ukloni salo.

Grejpove pročiščavajuće kvalitete pomoći će i u pročišćenju masne kože sklone aknama. Koristimo ga u aroma lampicama, a preporuča se i aromamasaža koja će potaknuti metabolizam i otklanjanje njegovih štetnih produkata.

eterična uljaPaprena metvica – Mentha piperita
Element: zemlja, drvo

Iako je paprena metvica prvenstveno zadužena za protok Chi energije želuca i crijeva, njeno antispazmičko i antiinflamatorno djelovanje korisno je i kod hepatitisa.

Direktno utječe na intelekt (mentalno tijelo), jača koncentraciju i udubljivanje u materiju, istovremeno olakšava „probavu“ novih ideja i utisaka. Koristiti ćemo je u aroma lampicama u kombinaciji sa drugim eteričnim uljima pročiščujućeg djelovanja, kao što je npr. limun ili grejp.

Smilje – Helichrysum italicum
Element: drvo

Potiče probavu i jača funkciju jetre. Poboljšava protok žuči. Eterično ulje smilja ima sposobnost da rastvori ugruške (naročito kod podljeva) i regulira stagnantnu krv. Njegova sposobnost da prodre dublje daje mu moć i da rastvori negativne emocije kao što su bijes, ogorčenost duha i  ljutnja.

Eterično ulje smilja posjeduje moć transformacije i razrješenja negativnih emocija, obnavljajući sposobnost duše za najuzvišenije osjećaje kao što su suosjećanje. Prema kineskoj orijentalnoj medicini najviši izraz suosjećanja simboliziran je elementom Drva povezanim sa proljećem i organom jetre.

Bergamot i lavanda uravnotežuju Chi drveta

lavandaBergamot i Lavanda ohrabruju i pomažu da otkrijemo spontanost i optimizam. Kada je slobodan protok energije zapriječen, stvara se stagnantna energija koja potpomaže stanje tjeskobe, nesanice ili kompulzivnog ponašanja.

Bergamot i njegov miris pun svjetla i radosti dopušta nam da se opustimo, da oslobodimo potisnute emocije, daje nam krila. Lavanda je tu da nas ohrabri i da nam da podršku u svemu što činimo, da činimo  iz ljubavi i radosti davanja.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream