Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Ograničenja i opasnosti meditacije

  • Srijeda, 19 Ožujak 2014 12:51
  • Pročitano 6304 puta

Može li meditacija biti opasna? Meditacija je danas sve popularnija tehnika osobnog razvoja i transformacije. Međutim, iz nekog razloga, ne postoji dovoljno informacija o ograničenjima i opasnostima meditacije.

Piše: Vedran Korušić (Psihoterapija-psihodrama)

S jedne strane, o opasnostima meditacije, često bez znanstvenog utemeljenja i s elementima znanstvene fantastike, govore religijski dogmatici koji je smatraju napadom na vlastitu vjeru.

S druge strane, o opasnostima meditacije ne govore oni koji je uče i prenose, vjerojatno nesvjesno se vodeći zakonima tržišta i potrošačkog društva u kojoj je proizvod uvijek dobar proizvod.

Zbog tih razloga imamo vrlo popularnu nekritičku sliku o meditaciji kao predivnom lijeku za stres, anksioznost, depresiju, ovisnost i traumu, a njezini učitelji ostavljaju pojednostavljeni dojam da se uvid i rezultati meditacije postižu bez napora i teškoća, te da meditirati znači više zadovoljstva i sreće.


Pogrešne predodžbe o meditaciji

konfuzija i nemirPostoji rasprostranjeno i sasvim krivo vjerovanje kako je iskrena i redovita praksa meditacije dovoljna za osobni razvoj. I upravo je to vjerovanje najčešća prepreka na putu osobne promjene.

Događa se da osobe koje krenu na put meditacije naiđu na okolnosti s kojima se ne mogu nositi, a koje mogu biti destabilizirajuće i uznemirujuće.

Mnogi se nađu na emocionalnom vrtuljku za koji nikad nisu znali da postoji, niti su pristali na njega, suočavajući se s usponima i padovima te teškim istinama o sebi i svijetu u trenutku kada se s takvim stvarima možda niti ne mogu nositi.

Svatko tko započne određenu praksu meditacije proći će kroz razdoblje nemira, uznemirenosti, mentalne i emotivne konfuzije, te povećane senzitivnosti na unutarnje i vanjske događaje. Isto tako, moguće je da će u određenoj točki prakse okolnosti postati lošije nego što su bile na početku.


Negativna iskustva su normalna

sva lica meditacijeNa žalost, mnogi učitelji meditacije odabrali su prenositi i učiti tehnike bez naglaska na tradicionalne stupnjeve meditativnog razvitka.

Stoga njihovi učenici i na Istoku i na Zapadu pogrešno vjeruju da su nelagodna i negativna iskustva tijekom meditacije jednostavno rezultat njihovog nedovoljnog meditiranja ili lošeg izvođenja tehnike.

Mnogi će zato vrlo brzo odustati od tehnike i preći na neku drugu, ili će pronaći novog učitelja ili školu meditacije. U realnosti nelagodna i negativna iskustva tijekom meditacije su posve normalne i uobičajene pojave.

Mnogi stari priručnici meditacije u Budizmu ispunjeni su detaljnim opisima i kategorizacijama takvih pojava jer su upravo te pojave, na prvi pogled negativne i nepoželjne nuspojave, zapravo indikator stupnja promjene.

Dakle, ne samo da se takvi sadržaji mogu pojaviti, već se navodi da će se takvi sadržaji nužno pojaviti.

Međutim, većina o tome šuti. Osim jasnih instrukcija o tehnici i procesu svjedočenja svojih misli, osjećaja, sjećanja i tjelesnih senzacija, rijetki govore što raditi sa sadržajima, pogotovo neugodnim sadržajima, koji se pojave tijekom meditacije.

Pojednostavljene upute o tehnici nisu dovoljne da repariraju traumu ili ublaže bolne otiske nasilne prošlosti. Iako se ponekad postižu razdoblja emocionalnog olakšanja kroz meditaciju, osobe često i dalje nastavljaju patiti, ovaj put u tišini i šutnji vlastitog uma.

 

Nadilaženje i uključivanje

uključivanjeOsobna promjena je proces nadilaženja i uključivanja. Nadilazimo stare strukture tako što ih osvještavamo i gradimo nove, ali uvijek uključujući i integrirajući staro. Opasnost prijeti ukoliko meditacija postane proces nadilaženja i isključivanja.

Mnogi su od nas doživjeli različite traume i neugodna iskustva. Kao djeca kultivirali smo različite obrambene strategije odvajanja ili ograđivanja od neugodnih osjećaja, misli i vjerovanja. Kako ne bi bili preplavljeni njima i kako bi se nosili sa okolnostima u kojima živimo, odvajamo se i zaboravljamo neke dijelove sebe.

Za mnoge se meditacija čini kao prirodno stanište, poznato tlo mira i tišine koje dolazi kada se odvojimo i isključimo od svojih misli i osjećaja. Na sličan način, kroz meditaciju mi se odvajamo od misli i osjećaja kao što smo se kao djeca odvajali od nelagodnih osjećaja i misli.


„Biti sa“ svime

biti sa svimeOkretanjem prema unutra tijekom meditacije i kultiviranje prividnog osjećaja mira, praktičari mogu dobiti pogrešan dojam da su oslobođeni emocionalnog tereta prošlosti.

U meditaciji se ne radi o odvajanju i samo-zaboravu. Riječ je o "biti sa" svime što se pojavi u trenutku. Nastojimo namjerno obraćati pozornost na sebe, a kada sudovi nastanu (npr. to je dobro/loše, točno/netočno, pošteno/nepošteno, ugodno/nelagodno), kada i ako ih možemo primijetiti, vraćamo se na prvobitno iskustvo i integriramo ga, ne izdvajamo ga i ne odbacujemo.

Iz terapijske perspektive o meditaciji, mi ne pokušavamo prekinuti vezu s neugodnim sadržajem kao što smo to nesvjesno radili kao djeca, već umjesto toga postajemo svjesni povijesti i iskustva koje utječu na nas i danas.

Prisjećajući se našeg života njegujemo uvid u to kako ti sadržaji danas utječu na nas osobno i na naše odnose s drugima. Učimo kako držati rane naše prošlosti na neosuđujući način, ne odbacujući ih i ne negirajući, već njegujući suosjećanje i ljubav prema sebi.

Ocijeni sadržaj
(18 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream