Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Mirisna ljubav II. dio

  • Četvrtak, 06 Ožujak 2014 10:49
  • Pročitano 2682 puta

Srčana čakra je most prema višim spiritualnim istinama. Za nju se kaže da je nezapriječena, kroz nju neprestano teče energija stvaranja.

Piše: Natalija Lorković, aromaterapeut

Pročitajte i prvi dio ovog članka :)

Energija ove čakre simbolizira energiju istine i  bezuvjetne ljubavi. Ljubav prema samom sebi preduvjet je i potencijal za prihvaćanje drugih s ljubavlju. Samo preko ovog centra možemo stupiti u dodir s univerzalnim dijelom naše duše, zbog toga ovaj centar nazivamo i vratima duše.


Mjesto ljubavi- srčana čakra

srčana čakraEnergija ove čakre simbolizira energiju istine i  bezuvjetne ljubavi. Ljubav prema samom sebi preduvjet je i potencijal za prihvaćanje drugih s ljubavlju. Samo preko ovog centra možemo stupiti u dodir s univerzalnim dijelom naše duše, zbog toga ovaj centar nazivamo i vratima duše.

Kroz četvrtu čakru energije tri donje čakre (fizičko emocionalne energije) prožimaju se sa energijama gornjih (umno spiritualnih čakri). Otvaranjem srčane čakre i uklanjanjem blokada emocionalne i mentalne prirode mi stupamo u vezu sa suptilnijim vidovima kreacije.

Otvorena srčana čakra zrači toplinom, srdačnošću i veseljem, a te energije otvaraju srca ljudi s kojima smo u komunikaciji, budi povjerenje. Pomaže da sve što radimo, radimo s ljubavlju i otvorenog srca, bez skrivenih namjera, spontano, prirodno i lako.

Na nama je samo da dozvolimo slobodan protok te suptilne vibracije našeg bitka - ljubavi , na nama je da uklonimo nečistoće koje su se na tom putu ispriječile, da uklonimo ogorčenje, okrivljivanje, prosuđivanje, optuživanje i sve ostale emocije nastale iz straha kao suprotnosti ljubavi.


Osnažite srčanu čakru

hobiUgađajte si. Izdvojite vrijeme za svoje uživanje, bilo da je to čitanje, slušanje glazbe, rad u vrtu, druženje s kućnim ljubimcem, slikanje, pisanje (dajte si vremena da otkrijete vaše talente). Potaknite energiju ljubavi u svom srcu radeći ono što vas opušta, razveseljava i snaži.

Ljubav je sila koja raščišćava, neprestano tečući i čisteći mrlje u emocionalnom ili mentalnom sustavu. U tu svrhu provodite često vizualizacije – npr. zamislite vodu koja čisti i odnosi sa sobom mulj , nakupine nečistoće , kako emocionalne tako i mentalne.

Prihvaćajte sebe, onakvi kakvi jeste vi ste vrijedni, jedinstveni i voljeni. Da biste bili u stanju voljeti druge Vi prije svega morate zavoljeti sebe, poštivati sebe jer iz tog vrela znači spontano stvarati ljubav prema drugima.

Imati ljubavi prema sebi, voljeti i poštovati sebe  znači i obratiti pozornost na svoje emocije, poštovati svoje osjećaje, potrebe i zahtjeve. Time nećemo ugroziti druge jer ćemo ih doživjeti kao ravnopravne, sposobne i snažne da učine to isto. Otkrijte kako voljeti sebe, potražite odgovore na slijedeća pitanja:

Što mi se sviđa?

Što volim?

Što me čini sretnom/sretnim?

Što mi je potrebno za uravnoteženost?

U čemu sam jaka/jak?

Mogu li se osloniti na sebe?

Koje su moje slabosti?

Zašto činim stvari onako kako činim?

Zašto mi je potrebna pažnja i odobravanje drugih?

Jesam li dovoljno snažna/snažan da budem bliska/blizak s drugom osobom i da pritom poštujem i svoje emocionalne potrebe?

Potražite odgovore na ova pitanja u prirodi. Neka vam mirisne biljke svojim suptilnim vibracijama pomognu naći odgovore na postavljena pitanja. Ruža, neroli, melisa, lavanda i bergamot neka svojim suptilnim porukama otvore naša srca za ljubav.

Potražimo ljubav u suptilnom svijetu biljke, u njenim mirisima pohranjenim u duši biljke, u njenim eteričnim uljima. Neka suptilna vibracija cvjetnih mirisa otvori naša srca za ljubav, suosjećanje i empatiju.


Mirisna kraljica - Ruža – Rosa damascena, Rose Otto

ružo, ružiceGrčka pjesnikinja Sappho prozvala je ružu „kraljicom cvijeća“. Njen plemenit miris ujedinjen sa njenom izvanrednom terapijskom vrijednošću osigurale su joj nadasve posebno mjesto u medicini i parfumeriji drevne Perzije, Egipta, Indije, Grčke i Rima.

Simbol ruže je vatra, a znamo da je vatra i element ili načelo povezano sa srcem. Ne čudi stoga što je ova biljka posvećena boginji ljubavi Afroditi. Senzualni, a istovremeno vrlo profinjen miris učinile su ružu kvintesencijom čiste ljubavi.

Melisa – Melissa officinalis

melisaMožete li zamisliti biljku koja ima karakter ili promatrati biljke karakterološki. Prihvatiti melisu kao prijateljicu, kao onu koja tješi, čuva, usmjerava, daje podršku i sigurnost. Simbol plemenitosti, ženstvenosti i materinstva.

Miomiris melise topao i čaroban budi u nama jednostavnost i smirenost srca koje voli. Dotičući najdublje slojeve našeg emocionalnog bića, melisa dotiče i ranjeno dijete u nama i daje nam jasnoću uvida u porijeklo naših rana. Daje nam mogućnost spokoja i obnavlja našu bezazlenost, otvorenost prema životu i svim emocijama koje on sobom nosi.

Lavanda – Lavandula angustifolia

čudesna lavandaŠto dodati riječima John Gerarda koji je još 1957 godine napisao da “ kap lavande pomaže strast i kucanje srca“. Toplina i podrška koju prenosi suptilna vibracije lavande kao majke koja uvijek pruža topli zaklon i podršku, koja nas potiče da damo najbolje od sebe osvješćujući nas da smo svi mi vrlo dragocjena i voljena bića, potiče nas da ispunimo svoj zadatak davanja ljubavi zbog kojeg smo tu.

I na kraju kao što je rekao poznati dr.Jean Valnet: “Ništa nije manje znanstveno od odbijanja nekog znanja, samo zato što nije objašnjivo“, a ja bih dodala jer nam nedostaju prave riječi za neopisivo i beskrajno područje božje kreativnosti!

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream