Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Negativne emocije su mit samopomoći

  • Srijeda, 19 Veljača 2014 10:00
  • Pročitano 2719 puta

Čujemo i čitamo o savjetima kako su negativne emocije uzrok tjelesne i psihičke nestabilnosti te kako je potrebno osloboditi se negativnih emocija i zamijeniti ih pozitivnima kako bi bili zdravi, sretniji i zadovoljniji.

Piše: Vedran Korušić (Psihoterapija-psihodrama)

Ovakve “duhovne istine” dio su mita o negativnim emocijama koji je odavno prisutan u medijima, a dio je poprilično infantilnog pogleda na svijet čiji okvir nekritički koriste i razni stručnjaci samorazvoja i gurui samopomoći, pa čak i neki duhovni pravci i religijske doktrine.


Sve emocije su prirodne i zdrave

istina bez maskiAko nešto kategoriziramo kao “negativno” onda očito pri tome mislimo kako postoji nešto nevoljeno, loše, nevrijedno, destruktivno, nedovoljno dobro, nešto čega se plašimo, nešto što želimo izbjeći, nešto što nas ograničava. A takvu etiketu gotovo uvijek imaju emocije poput straha, ljutnje, ponekad i tuge.

Emocija je naziv za čovjekovu reakciju na neki događaj te nas tako povezuje s ljudima i svijetom u kojem živimo. Većina psiholoških istraživanja navode kako se emocionalni život čovjeka može svesti na 4 temeljne emocije - ljutnja, strah, tuga i zadovoljstvo, a sve ostalo su kompleksnije i specijaliziranije nadgradnje ovisne više o društveno-kulturnom kontekstu.

Ljutnja i strah su normalne ljudske emocije i prisutne su u svima. Štoviše, one su dio temelja zgrade našeg emotivnog života. Ako ih proglasimo negativnima, negiramo li time i dio našeg temelja, ne isključujemo li time i dobar dio našeg emotivnog života? Nismo li time negirali i obezvrijedili dio sebe?

Kako se možete osloboditi dijela sebe i tvrditi da ćete tako biti sretni? Štoviše, ako su emocije reakcije na događaje te nas povezuju s ljudima i svijetom, što će se dogoditi ako se dijela emocija oslobodimo i odbacimo?

Pojednostaviti naš emotivni život na pozitivne i negativne emocije može imati opasne posljedice. Realnost je puno kompleksnija, a i mi smo kompleksnija emotivna bića, a reducirati ga na pozitivno i negativno, crno i bijelo, svijetlo i tamu je poprilično infantilan i nerealan način nošenja s životom.

Rezultat mita o negativnim emocijama je negativna slika o sebi. Kada čovjek osjeti strah, tugu, ljutnju ili bilo koji drugi sadržaj kojeg je obilježio kao negativnog, tada zapravo diskriminira sebe.

I tada reagiramo novim osjećajima, najčešće krivnje ili srama što nismo čisti, dobri, pozitivni u skladu s moralnim ili duhovnim vrijednostima pa se odlučujemo za još jednu kuru duhovne dijete ili psihološkog čišćenja. I tako u krug.


Emocije i realnost

sva naša licaU realnosti upravo su te diskriminirane “negativne” emocije često najdirektniji i najprikladniji odgovor na situaciju. Ako su naše tjelesne ili emotivne granice napadnute, često nam ljutnja daje snagu da se zauzmemo za sebe i prekinemo napad.

Ljutnja je ponekad jedino sredstvo koje nam daje snagu da reagiramo protiv nepravde i napada. Kada se suočavamo s gubitkom, tuga je prirodna reakcija na situaciju koja nam omogućuje zdravo iscjeljenje. Strah nam omogućava trenutnu reakciju i izbjegavanje opasnosti.

Kao poveznica s drugim ljudima, emocije čine velik dio naše komunikacije i odbacivanje dijela njih osiromašujemo našu komunikaciju te se izlažemo riziku da našu poruku neće čuti, niti će biti shvaćena i prepoznata od strane drugih.

Emocije iznimno brzo komuniciraju s drugima. Na primjer, u opasnoj ili emocionalno nabijenoj situaciji, vaše će emocije biti signal drugima da i oni reagiraju emotivno, što je često upravo ono što je potrebno za zdrav i intiman odnos.

Postoje situacije kada tzv. pozitivne emocije poput zadovoljstva i sreće znaju povrijediti, oštetiti i pogrešno usmjeriti druge ljude. Puno je situacija u kojima netko osjeća zadovoljstvo zbog tuđe nesreće, ili u svojoj sreći zaboravlja na druge ljude, ili u svojoj “pozitivnoj” ambiciji i samopouzdanju gazi preko drugih, često najbližih članova svoje obitelji ili poslovnih suradnika.


Rješenje?

prava ljepota životaNe možete se osloboditi emocija. Ne možete ih ušutkati. Ne možete ih učiti duhovnosti kako bi transcendirali svoju prirodu. Ljutnja će uvijek biti ljutnja, kao što će strah uvijek biti strah. Ne možete im postaviti ciljeve, reći što da rade, uvesti ih u odnos ili usmjeriti u karijeru. Ne možete ih se osloboditi niti riješiti na bilo koji način.

Emocije su jednostavno reakcije na događaje i predstavljaju određeni vid psihofizičke energije u pokretu. Poput vjetra, vode ili vatre, kreću se prema svojoj prirodi koja se ne može promijeniti. Ono što vi možete:

  • Bez obzira o kojoj se emociji radi, kada se pojavi, dopustite si osjetiti njezinu prirodu.
  • Ne stvarajte priču o emociji, ne racionalizirajte, usmjerite se na osjećanje.
  • Osjetite emociju bez da je izražavate i da joj dajete fizičku ekspresiju.
  • Osjetite vaš otpor prema emociji, osjetite koliko ne želite osjećati emociju, koliko vam se gadi, koliko se sramite, koliko se krivite, koliko se osjećate nečistim.
  • Odbacite sve stavove o emociji i usmjerite se ponovo na osjećanje.
Ocijeni sadržaj
(8 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream