Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kad duša zove I.dio

  • Subota, 15 Veljača 2014 12:42
  • Pročitano 2690 puta

„Vaša duša nije pasivno ili teoretsko biće koje zaprema prostor u blizini prsnoga koša. Ona je pozitivna, svrhovita snaga koja prebiva u srži vašega bića. To je onaj dio vas..... koji voli bez ograničenja i prihvaća bez prosuđivanja.....Put prema duši vodi kroz srce.“ - Gary Zukav „Život duše“

Piše: Natalija Lorković, aromaterapeut

Slijedimo mudrost prirode

zima životaKao i uvijek u svojim se promišljanjima o čovjeku oslanjam na prirodu i njenu mudrost. Na njenu univerzalnu inteligenciju i znanje. Na moć prirode da sveprisutnom ljubavi uvijek ponovo uspostavlja vibrantne cikluse života, smrti, pa opet života.

U prirodi je oduvijek stalna samo promjena ili dinamički ples bivanja i nebivanja,koji u svakom svom dijelu jedan drugog već imanentno sadrže. Prema kineskoj medicini to je vječna igra yina i yanga, ples energije različitih polariteta koje tek zajedno čine smislenu cjelinu koja može skladno funkcionirati.

Zato volim prirodu i pratim sve njezine cikluse i usklađujem se s njima. Poštujem periode aktivnosti i mirovanja, dana i noći, izmjene godišnjih doba. Kada se moja aktivnost u vanjskom svijetu umiri, kada zima najavljuje svoj dolazak sipajući srebro mraza, ja znam da me priprema za periode tišine, mira i introspekcije.

Poziva me na duboku uvučenost unutra, daje mi mogućnost da u  slatkoj tišini zimskog dana spoznam svetost i tajanstvenost života. Ostavljajući me samu, izoliranu i tihu, ostavlja me da mogu zaroniti ispod površine, osjetiti neku tihu snagu koja teče ispod, snagu nevidljivu oku, snagu koja mi doziva dušu na površinu, koja me podsjeća na jedine prave vrijednosti u životu, koja me podsjeća da sam duhovno biće.

Podsjeća me na  ono na što me podsjećao i upućivao moj otac, a to je ljubav, ljepota, stvaralaštvo, radost bivanja, mir i unutrašnje spokojstvo.

Biti mudar kao voda

mudrost vodeU sveukupnom ciklusu stvaranja, zima je godišnje doba kojim vlada element vode, a arhetip elementa vode je mudrac, alkemičar ili čarobnjak. Mudrac zna tajnu gdje se krije „sveti gral“, on zna  sve tajne alkemije, zna  kako metal pretvoriti u zlato, savršenu i nepokvarljivu tvar.

Mudrac posjeduje moćnu snagu, on ima snagu stvaranja i snagu razaranja, ali on je mudar kao voda koja je unatoč neizmjernoj snazi istovremeno podatna, popustljiva i prilagodljiva. Biti mudar znači biti moćan, biti onaj koji sadrži izvornu snagu, ali zna da ima i ogromnu odgovornost u korištenju te snage.

Zna kada se treba prilagoditi, kada popustiti ili jednostavno prihvatiti. Iako ustrajnost i čvrstoća jačaju čovjeka, ponekad ga jača i popuštanje. Mudrost prihvaćanja, prilagodbe ili popuštanja sastoji se u prihvaćanju onoga što ne možemo promijeniti. 


Put duše - put do izvorne moći

ljubav...Naša izvorna moć ne leži u takmičenju i nadmetanju sa drugim ljudskim bićima, već u suradnji i suosjećaju sa njima. Naša izvorna moć ne leži niti u našoj sposobnosti manipuliranja tuđim osjećajima, već u iskrenom i nesebičnom davanju sebe, svojih osjećaja  ljubavi koji se napajaju na izvoru naše duše.

Ako se zalažete sa opraštanje i poniznost umjesto oholosti i zamjeranja, već ste na putu da pronađete „sveti gral“, već ste na putu alkemije koja pretvara metal u zlato.

Puno je staza pred nama, puno puteva kojima možemo krenuti, ali samo je jedan put koji će nas dovesti do izvorne moći, do sretnog i ispunjenog života. Taj put vodi do  srca, to je put na kojemu ćemo se susresti sa našom dušom i dušama naših ljudskih suputnika.

Tražeći taj put nailaziti ćemo na patnju, bol i pitanja o smislu našeg života. Na nekoj dionici tog puta otkriti ćemo da smo mi ti koji u svome životu kreiramo i bol i patnju, otkriti ćemo da smo sami izabrali učiti o životu kroz patnju i bol.

Ako se potrudimo naći ćemo i izvor naše boli, koji se krije u našem razočaranju što svijet nije onakav kakvim bismo mi željeli da jest, čime pokazujemo da su nam želje našeg ega važnije od potreba naše duše. Shvatiti ćemo na kraju da za tu patnju i bol ne postoji opravdanje već samo odgovornost.

Odgovornost nas samih koji smo izabrali put na kojem  učimo kroz patnju i bol umjesto kroz ljubav i suosjećanje. Saznati ćemo i pronaći smisao patnje i boli, smisao koji govori da se moramo mijenjati, da moramo postati drugačiji jer nije naš poziv na ovom svijetu da mijenjamo svijet i druge ljude kako bi oni bili baš onakvi kakvima mi očekujemo da budu.

Shvatiti ćemo da su svi naši odnosi odraz nas samih. Obraćanjem pažnje na one ljude koji nas osobito nerviraju, otkriti ćemo u sebi upravo onaj dio koji je sebičan, bezobziran ili bezosjećajan, onaj neprepoznati dio nas samih, koji nas naročito provocira kod drugih. Obratiti pozornost na „zrcaljenje“ važan je dio duhovnog razvoja.

Put odgovornog izbora

naš izborPut odgovornog izbora je put na kojem smo svjesni posljedica koje naši izbori donose. Mi smo bića kojima je dan najveći dar, dar slobodne volje i izbora. Ta nam sloboda daje pravo i mogućnost da odgovorno biramo,  svjesni posljedica koje će naš izbor polučiti u životima nas, naših bližnjih i svih onih s kojima smo povezani.

Ako znamo da smo sami istovremeno niti jednog većeg tkanja života, naša je odgovornost velika. Zapitajmo se da li mi kao nit u tkanju sveukupnog života povećavamo patnju i bol u svijetu,ili pridonosimo ljubavi, suosjećanju, poniznosti i mudrosti.

Kako učiti kroz ljubav ako smo prepuni ega, pa nedostaje mjesta za ljubav. Kako učiti kroz ljubav ako ne znamo za njenu dublju bit, ako je naše poimanje ljubavi tek površno zadovoljenje potreba našeg narcističkog ega koji traži potvrdu svoje vrijednosti u vanjskom svijetu.

Ljubav nije dopadnost niti zaljubljenost, ovo nam tek služi da bismo stupili na stazu ljubavi. Najjednostavnije tumačenje ljubavi bilo bi da je ljubav sposobnost da volite, ali i sposobnost da prihvatite ljubav. Neki su ljudi toliko puni straha, toliko puni ega da nema mjesta za ljubav. Natovareni prtljagom prošlosti kroz koju prosijavaju svaki sadašnji trenutak, njihove su oči zastrte maglom prošlih događaja, oni vas gledaju ali vas ne vide, jer vide samo naljepnice koje su vam dodijelili, možda se čini da vas slušaju, ali vas zapravo ne čuju.

Opsjednuti prošlim vremenom propuštaju ljepotu svakog sadašnjeg trenutka, njihova teška prtljaga zamjeranja, optuživanja, prosuđivanja i vlastite uvjerenosti da su u pravu, a svi ostali u krivu onemogućuju im da vole.

Oni koji su uvijek namršteni jer svijet nije onakav kakav oni očekuju da bude, njih je zarobio njihov vlastiti ego, njihova samodopadna slika o samima sebi, oni misle da su njihove misli jedine ispravne ili da su oni  jedino mjerilo svih stvari. Oni su zapravo opsjednuti slikom o sebi samima, njihovim životom vlada forma, tvorevina uma, a ne suština čovjeka koji  je duša nastanjena u ljudskom srcu.

Samo onaj sretnik koji je povezan sa svojom dubljom biti, sa svojom dušom iznosi njenu ljepotu u svijet. Poznate su one rečenice iz kršćanskog predanja- kako unutra tako vani, kako gore tako i dole, kako na nebu tako i na zemlji, a sve se odnose na stanje vašeg duha!

 

Ocijeni sadržaj
(7 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream