Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Proces odbacivanja i proces integracije

  • Utorak, 04 Veljača 2014 13:14
  • Pročitano 1937 puta

Reintegracija sjenovitih sadržaja važan je korak u čovjekovoj samospoznaji i jedno od nevjerojatnih ponovnih otkrića u zapadnoj psihologiji. Međutim, problem je u tome što današnja duhovna i psihološka učenja (pogotovo ona koja se baziraju na filozofiji i tehnikama Istoka) o tome malo pričaju. Većina priču o sjenovitim sadržajima ignorira ili ne priznaje.

Piše: Vedran Korušić (Psihoterapija-psihodrama)

Odbacivanje  u sebi - forsiranje pozitivne svijesti

OsvještavanjePosljedica toga je da tehnike meditacije, uvida, samopromatranja, prisutnosti (poput vipassane ili zen meditacije), centriranja, molitve, kao i sve druge tehnike i metode koje se temelje na direktnom svjesnom iskustvu nikada ne dolaze do sjenovitih nesvjesnih područja.

Sjenoviti sadržaji su skriveni. To nisu pojave koje dolaze i prolaze unutar naše svijesti. To su skriveni, potisnuti, neintegirani sadržaji. Kada bi bili vidljivi i integrirani, mogli bi ih jednostavno osvijestiti opažanjem kao što opažamo misli koje dolaze i prolaze unutar našeg uma.

Nažalost, svi znamo priče (neki su imali i direktno iskustvo) o osobama na području osobnog rasta i razvitka, terapije i duhovnosti koje prezentiraju svoje znanje i mudrost na jasan i moćan način, stvarajući oko sebe auru uspješnosti, učenosti, humanosti, neki čak i svetosti.

Međutim, usprkos toj auri i zato što ne priznaju vlastite sjenovite sadržaje, neki od njih stalno ulaze u konflikte s voljenim osobama ili se čak izoliraju od obitelji i prijatelja, neki od njih brane svoje pozicije tako da napadaju druge na osobnoj razini, neki od njih seksualno iskorištavaju svoje učenike ili klijente, a mnogi neprestano pričaju kako su drugi ljuti, sebični, tvrdoglavi i nesusretljvi, ne shvaćajući koliko se to zapravo odnosi na njih same.  

Općenito, svako forsiranje pozitivne svijesti te slijepo pristajanje na ideje poput „Svi smo jedno“ ili „Ja jesam ....“ bez priče o sjenovitim sadržajima je kontraproduktivno za osobni rast jer dublje potiskuje sadržaje u nesvjesno i dodatno opterećuje naše psihičko funkcioniranje, jačajući separaciju između svijesti i sjene stvarajući opasnijeg Neprijatelja.


Odbacivanje  u drugima - projekcije

kako me nervira...Projekcija je obrambeni mehanizam koji, ukoliko ga krenemo osvještavati, postaje proces komunikacije koji nam pomaže osvjestiti vlastite skrivene, neželjene sadržaje na drugima.

Na primjer, nalazite se u čekaonici okruženi potpunim strancima. Primjećujete da određena osoba, iako vama u potpunosti nepoznata, izaziva u vama nelagodnu reakciju. Nešto u njezinoj pojavi, izgledu, nastupu, načinu kako se ponaša i odnosi prema drugima u vama izaziva negativno prosuđivanje.

Govorite u sebi kako je možda umišljena ili bahata, kako je glupa, osjećate kako vas živcira ili smeta. Iako je dojam koji ta osoba ostavlja na vas neprijateljski, vi ste ipak fiksirani na nju i nekako povezani, iako je uopće ne poznajete. Zapravo ta osoba postaje nositelj vaših sjenovitih sadržaja. To je poruka koju vam vaša psiha šalje, i ako se ne počnete baviti njome, ona ostaje poput nepročitanog pisma.

Njegova SvetostSjenoviti sadržaji ne moraju biti samo negativni i odbojni. Često se među sjenovitim sadržajima kriju pozitivni dijelovi koje projiciramo na druge. Klasični primjer je duhovni učenik koji odbačene pozitivne dijelove sebe (sposobnost za ljubav, staloženost, samopoštovanje, mir, mudrost) i projicira ih u svog duhovnog učitelja koji je za njega “veći od života”.

Drugi klasični primjeri su seksualna ili romantična opsesija, zadivljenost drugima zbog njihove inteligencije, položaja, moći, financija ili uspjeha. Idealizirajući druge previđamo da su drugi zapravo nositelji naših vlastitih pozitivnih sadržaja koji su previše moćni, previše veliki, previše lijepi da bi pripadali nama. Žrtve ostaju žrtvama jer idealiziraju druge pripisujući im kvalitete i sposobnosti koje su u sebi odbacili.


Proces integracije

IntegracijaBez obzira kako se sjenoviti sadržaji pojavljuju, ili koji oblik preuzimaju, sadržaj je potrebno integrirati. Integracija znači aktivno suočavanje i priznavanje vlastitih sjenovitih sadržaja. Integracijom postižemo veću koherentnost u djelovanju, mišljenju i osjećanju, te nam psihička energija koja je do sada bila korištena na potiskivanje postaje dostupnija za kreativnost i spontanost.

Greška koja se često radi u procesu integracije je zaboravljanje temeljne činjenice da su ti sadržaji dio nas, i da u osnovi predstavljaju naš ranjeni, zanemareni dio. Godinama smo ih potiskivali, zanemarivali. Stoga je proces integracije analogan procesu intimnosti, a to je kultiviranje prisnosti, pripadnosti i voljenosti  kroz dijalog, transparentnost, ranjivost i reciprocitet.

Ocijeni sadržaj
(11 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream