Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Tumačenje runa

  • Subota, 28 Veljača 2015 19:13
  • Pročitano 3849 puta

Danas se rune koriste kao sredstvo za proricanje budućnosti i dobivanja smjernice djelovanja u vlastitom životu. One funkcioniraju na principu čovjekove povezanosti sa simboličkim geometrijskim likovima naslijeđenim iz strukture Svemira.

Piše: Maja Vodopija

One aktiviraju vizualne likove iz prirode (simbole) i pobuđuju elementarne sile na djelovanje kroz njihov fizički oblik. Iako naoko primitivni oblici, oni su zapravo sofisticirani prenosioci naše podsvijesti.

Preko runa moguće je oslikati realnu (istinsku) životnu situaciju osobe i isto tako doći do najpovoljnijeg rješenja, smjera ili pravca kojeg treba pratiti kako li došlo do povoljnih rezultata. Preko runa može se dati općenito i detaljnije tumačenje i također odgovor na konkretno pitanje. 


Tumačenje i vrste runa

WUNJO (radost, sreća)

Wunjo runaOvo je runa koja nam ukazuje na radost i sreću koji su stigli u život, a oni su često karmičke prirode. Runa ohrabruje one koji su pretjerano samokritični i nesposobni da se prepuste jednostavnosti osjećaja sreće. U ljubavnim situacijama znak je osjećajne privlačnosti i seksualnog slaganja partnera, no može ukazivati i na prijevaru (ovisno o okolnim runama). U ljubavnim  užicima trebalo bi uživati umjereno, jer inače može doći do komplikacija i poteškoća.

HAGALL (tuča, neuspjeh)

Ova runa ukazuje na nepovoljnu situaciju i mukotrpno razdoblje koje će ostaviti traga na život pojedinca. Takvi događaji ostavljaju osobu u deprimirajućim i bolesnim stanjima. Situacije kao što su bolest, nesuglasice, poslovni neuspjesi i sl. sastavni su dio životnog puta i treba ih doživljavati kao vrijedne učitelje.

Pojedinac vlastitom voljom ne može utjecati na sretan ishod situacije jer njome upravljaju više sile Potrebno je prepustiti se i pronaći u sebi snagu koja će omogućiti da se prebrode poteškoće nakon čega će uslijediti povoljnije razdoblje. Sa strahovima se ne treba boriti već pričekati da sami napuste scenu.

NIED (potreba, nužda)

Nied runaOvo je runa koja ukazuje na potrebu za strpljivošću i čekanjem. Vrijeme je prolaska kroz tešku situaciju iz koje će uslijediti pouka. Situacija nije zrela za djelovanje i možda još sve činjenice nisu poznate, te bi preuranjeno djelovanje moglo naštetiti daljnjem razvoju. Osobine kao što su pohlepa, zavist i nestrpljivost bit će od negativnog utjecaja i sa izazvat će još više patnje.

Ukazuje se potreba za promišljenošću i blagim pristupom. U ljubavnim situacijama trebalo bi preispitati vlastite motive koji su doveli do osjećaja praznine. Dublje gledano, ovakva faza života je bitna stepenica u duhovnoj izgradnji, jer uči pojedinca kako da se na blag način suoči sa strahom i kako da ga prevlada.

ISA (led, hladnoća)

Ova runa ukazuje na prekid aktivnosti ili zamrzavanje situacije. Ovdje je naglašen aspekt zahlađenja u međuljudskim odnosima, a najčešće obiteljskim. Vanjski utjecaji, nedostatak povjerenja ili emotivno hlađenje često puta su uzrok tome. Takva situacija čini to da se osoba osjeća nesigurno, nevoljeno i usamljeno, no potrebno je mirovanje jer povoljnije razdoblje sljedi. Led će biti otopljen prvim probojem sunčevih zraka na koje treba mirno čekati.

JERA (godina, ciklus)

Ovo je runa koja ukazuje na ciklično kretanje, te da će jedino uloženi rad i trud u određenom vremenu dati povoljne rezultate. Konkretno ovdje govorimo o vremenu žetve, kao dijelu ciklusa kada ubiremo plodove onoga što smo posijali ranije. Ubiranje životnih plodova može biti i karmičke prirode, te nas ohrabruje i potiče na nastavljanje pozitivnog djelovanja. Ova runa daje poticaj pojedincu neka ustraje na svome putu koji će dovesti do uspjeha. Pri tome treba izbjegavati bilo kakve prećice jer bi one narušile prirodan tijek ciklusa i ne bi dovele do povoljne žetve.

EIHWAZ (drvo tise, putovanje mrtvih)

Eihwaz runaZnačenje ove rune povezano je s Odinom, koji je pokazivao put dušama mrtvih u podzemlje. Ona ukazuje na značenje smrti u životu, odnosno transformacije koje se dešavaju kroz promjenu. Isto tako govori o tome da se osoba približava razumnom cilju i da se sve potencijalne prepreke mogu izbjeći vrijednim radom, predviđanjem i pozitivnim djelovanjem. Ova runa nema negativno značenje, već ukazuje na potrebu i važnost smrti kao transformativnog djela puta. Često puta ona će osobi ukazati na važnost promjene stavova i otpuštanja starih i loših navika. Prošlosti treba reći zbogom.

PERDHRO (tajna)

Ovo je runa koja predstavlja sve ono što je tajanstveno i skriveno. Često se puta ta tajanstvenost odnosi na stvari vezane uz kuću i ognjište, ali i na mogućnost dobivanja iznenadnog nasljedstva. Ovo je runa misterije koja ukazuje na okultne sposobnosti. Ova runa poručuje neka se osoba osloni na vlastitu intuiciju i ide za svojim 'feelingom' u razrješenju situacije. Dolazi do razrješenja misterije i otkrivanja tajni koje bi mogle uvelike iznenaditi. Ova runa govori i o velikom erotizmu i zagonetnom položaju žene.

EOLH (zaštita, obrana)

Ovo je vrlo povoljna runa i govori o sretnom životnom razdoblju. Ona ukazuje na novi utjecaj sreće u životu pojedinca kao nadogradnju na već ionako stabilan položaj. Ovo je runa velike zaštite za razdoblje na koje se odnosi čitanje. Ovo je vrijeme novih i uzbudljivih situacija, emotivnih početaka i dugoočekivanih prilika. Uz poticaj na uživanje životnih blagodati ova runa upozorava neka emocije budu pod kontrolom kako bi se snaga pozitivno upotrijebila.

SIGEL ( Sunce, dobro zdravlje)

Sigel runaOvo je izrazito pozitivna runa i upućuje na uspjeh i pobjedu. Radi se o velikoj kreativnoj energiji i stvaralačkoj volji. Runa ukazuje na vitalnost i dobro zdravlje, te pridodaje određeni elan našoj osobnosti. Runa je povezana s astrološkim značenjem Sunca kao vladara i prenosi njegove kvalitete. Runa dakle potiče ljude da istaknu svoje kreativne sposobnosti i iskoriste ih na pozitivan način, no ujedno upozorava neka pri tom ne dramatiziramo i redovito se odmaramo. Rođenje.

TIR (rat, hrabrost) 

Ovo je još jedna pozitivna runa koja nam prenosi energiju Marsa pa tako simbolizira borbu, natjecateljski duh i pobjedu. Ovo je runa uspjeha bez obzira na zapreke. Znak je jake motivacije, snage i samopouzdanja. Ona je simbol moćne muške energije koja na strastven način donosi svjetlost kroz pobjedu. Ova runa daje nam poticaj da se borimo za sebe i svoje stavove, poštujući pri tom pravila fair-play igre. Potrebno je samopouzdano i hrabro krenuti u akciju i tako zavrijediti viši položaj i divljenje drugih. Ovo je tzv. muška runa i često puta predstavlja važnu mušku osobu u čitanju, pogotovo ako se čita ženi.

BEORC (rođenje, novi počeci)

Beorc runaOvo je runa plodnosti i astrološki je povezana sa energijom Mjeseca kao majčinskom energijom. Ona ukazuje na rođenje i iscjeljenje. Vrijeme je novih početaka, a oni su često puta vezani uz obitelj (rođenje djeteta, vjenčanje, nova romantična veza). Za žene koje žele zanjeti ova runa vrlo je povoljan znak.

Ona isto tako naglašava važnost zdravlja za naš život te nas potiče da se rješimo loših navika, poboljšamo prehranu, više se krećemo. Iscjeljenje dolazi kroz otpuštanje negativnih životnih stavova i uzoraka te prihvaćanjem novih, baziranih na ljubavi. Poželjno je provjeriti zdravstvenu situaciju.

EIHWAZ (konj, kretanje)

Ovo je runa promjene, obično nabolje, koja će uslijediti nakon planiranja i uloženog truda. Isto tako ona ukazuje na putovanja, fizičko kretanje, te promjenu mjesta boravka. Takva promjena može se predvidjeti. Poželjno je potražiti pomoć bliske osobe. Potrebno je savjesno planiranje i adekvatna akcija koja će dovesti do željenog cilja. Ako se radi o poslovnoj situaciji osoba treba poticaj od suradnika ili partnera. U ljubavnom situacijama potrebno je ponovno oživjeti uspavale osjećaje.

MANNAZ (kultura)

Mannaz runaOva je runa ljudskosti i uzajamnog povjerenja. Ona predstavlja kulturu, duhovnu nadgradnju i sve ono što obilježava čovjeka kao društveno biće (inteligencija, pamćenje, logičko zaključivanje itd). Mannaz nam govori o važnosti jasnog stava kojega treba zasnovati na iskrenosti i nepristranosti. Upućuje na važnost uravnoteženih međuljudskih odnosa, te razvijanja duhovnih kvaliteta kako bi došlo do harmoničnih odnosa.

Ova runa kao predstavnik kulture među ostalim runama potiče da razvijemo ono ljudsko u nama te da iz te ljudskosti djelujemo u životu. Isto tako govori neka budemo racionalni u trošenju svoje energije i neka držimo svoje emocije pod kontrolom. Ona će ponekad ukazati na to da je nepoželjna situacija u našem životu proizvod naših vlastitih djela, te da rješenje iste leži u nama samima.

LAGAZ (voda, podsvjest)

Runa Lagaz je runa intuicije i emocija kojma treba pokloniti posebnu važnost. Ovo je ženska runa i potiče pojedinca da razvije intuiciju, maštu i kreativnost koja dolazi iz podsvjesti. Osoba bi se u datoj situaciji trebala osloniti na unutarnji glas i dopustiti mu neka joj pokaže put, jer to je najtočniji i najnepristraniji savjet. Pažnju bi isto tako trebalo obratiti na snove. Trebalo bi stupiti u kontakt sa najdubljim emocijama, no ne dozvoliti im da zavladaju situacijom. Lagaz potiče na duhovni razvoj od kojega će osoba imati izrazito velike koristi. U čitanju ova runa često puta predstavlja pomoć od ženske osobe, a ako se čita muškarcu označava ženu od presudne važnosti za njegov život.

ING (ispunjenje, ostvarenje)

Ing runaOvo je gotovo uvijek pozitivna runa i nagovještaj je sretnog završetka i emotivnog ispunjenja. Ova runa simbolizira da je život osobe stigao do povoljne prekretnice nakon koje će zavladati vrijeme pozitivnih energija i oslobođenje. Naglašen je i osjećaj olakšanja koji dolazi kao rezultat otpuštanja briga i rasterećenja uma. Ovo je runa koja potiče osobu da se preda osjećaju zadovoljstva i olakšanja te neka uvidi i svoju zaslugu u tom procesu. Dobro obavljen posao!

DAEG (dan, buđenje)

Ovo je runa koja potiče na unutarnji rast i razvoj. Ona predstavlja unutarnju snagu čovjeka koja je od presudne važnosti. Ovo je runa kulminacije i predstavlja prelazak iz materijalnog u duhovno. Ona potiče na razvoj duha kako bi se otvorila vrata svjetlosti koja će rastjerati tamu iz života. Ona će često puta ukazati na ključnu životnu situaciju. Ona porućuje da na prilike koje se pojavljuju treba djelovati kako ih ne bi propustili.

OTHEL (nasljeđe predaka, vlasništvo)

Ovo je runa koja predstavlja nasljedne osobine. Najčešće ono što naslijedimo od predaka je materijalne prirode (zemljište, kuća, novac)  no to mogu biti i neke osobine i obrasci ponašanja. Othel ukazuje na moguće nasljedstvo i pomoć od rodbine. Isto tako ona nam govori kako je potrebno da otpustimo stare obrasce ponašanja i tradicionalnih odnosa jer oni više nisu u skladu s vremenom u kojem živimo. Također, upozorava nas neka se ne identificiramo sa svojom imovinom, jer to vodi u materijalizam, već da koristimo ono što imamo kako bi omogučili sebi i svom duhu ugodniji razvoj.

  • Obrnute rune u čitanju, izuzev Sigel, Tir i Ing, imaju i obrnuto značenje u interpretaciji!


Načini otvaranja

otvaranje Rune se mogu otvarati na više načina. Ja ću u vam izložiti dva vrlo interesatna:

Keltski križ - ovo otvaranje odgovara keltskom križu iz tarota te položaj svake rune odgovara položaju karte u križu. Ovo otvaranje zgodno je koristiti kada želimo malo opširniju sliku situacije.

Postupak: Okrenite svih 25 runa prema dolje tj. da ne vidite njihove simbole. Okrečite jednu po jednu runu slažući ih na položaje od 1. do 10. Interpretirajte rune ovisno o njihovom položaju. Uživajte u procesu!

Značenje položaja: 1. klijent
                               2. neposredni utjecaji na klijenta
                               3. utjecaj prošlosti
                               4. utjecaj budućnosti
                               5. temelj čitanja
                               6. težnje klijenta, aspiracije
                               7. klijent i kako on/ona djeluje
                               8. utjecaj okoline (obitelji, prijatelja...)
                               9. klijentove nade i strahovi
                              10. ishod
                              11.,12. i 13. pojašnjenje ishoda

Otvaranje tri rune - spontano se izabiru tri rune (okrećući ih ili izvlačeći ih iz vrećice) prva runa oslikava situaciju u kojoj se osoba nalazi, druga daje smjer razvoja situacije i savjet kojeg treba poslušati ne bi li došlo do povoljnog ishoda, dok treća runa upućuje na krajnji rezultat.

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream