Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Mistične rune

  • Subota, 28 Veljača 2015 18:54
  • Pročitano 2500 puta

"Njen je plašt oko ruba bio pun dragog kamenja, a na glavi joj je bila kapa načinjena od krzna bijelih mačaka. U ruci joj bješe kvrgav štap, oko struka pojas, skupivši oko sebe plašt i noseći vrećicu čini…’

Piše: Maja Vodopija

Ovako je anonimni pisac iz trinaestog stoljeća opisao gospodaricu runa. Gospodari runa su, kako predaja kaže, bili vračevi koji su izrađivali vlastite rune. Rune su klesali iz kamena ili rezbarili iz drveta ili kože, a zatim bojali tzv. čarobnim preparatima. Koristili su ih kao sredstvo za tumačenje poruka sjevernih poganskih bogova naročito Wodena i Odina (pandan Merkuru).


Rune nekada i danas

Rune nekada i danasRune su tako mitološki povezane s Odinom koji se služio oblikom šamana ili lutajućeg mudraca. On je prikazan kao jednook u plaštu sa šeširom velikog oboda i glogovim štapom. Tako su Gospodari runa bili moćne osobe koje su predstavljale autoritet i ljudi su im dolazili po savjet, poruku ili pomoć.

Danas se rune koriste kao sredstvo za proricanje budućnosti i dobivanja smjernice djelovanja u vlastitom životu. One dakle funkcioniraju na principu čovjekove povezanosti sa simboličkim geometrijskim likovima naslijeđenim iz strukture Svemira. One aktiviraju vizualne likove iz prirode (simbole) i pobuđuju elementarne sile na djelovanje kroz njihov fizički oblik.

Iako naoko primitivni oblici oni su zapravo sofisticirani prenosioci naše podsvijesti. Preko runa moguće je oslikati realnu (istinsku) životnu situaciju čovjeka i isto tako doći do najpovoljnijeg rješenja, smjera ili pravca kojeg treba pratiti kako li došlo do povoljnih rezultata. 

Ima više načina otvaranja runa, no ja ću se zadržati na dva osnovna i vrlo efikasna. To naravno ne znači da pojedinac ne može upotrebljavati rune i na neki drugi sebi prikladniji način. U bilo kojoj varijanti važno ja da osoba posjeduje fokusirani um i razvijenu intuiciju za što je potrebno određeno vrijeme i disciplina.


Izrada i upotreba runa

izrada runaVrlo je lako izraditi vlastite rune. Dovoljno je napraviti oblike od gline, drveta, kamena itd. te na njih ucrtati ili urezati simbole. Potrebno ih je dvadeset i pet veličine dva do tri centimetra koje se mogu obojati u bilo koju boju ili ostaviti neobojane. Predaja kaže da ih je u početku najbolje nositi u kožnoj ili platnenoj vrećici oko struka da se sinhroniziraju sa energijom osobe koja će se njima služiti.

Upotreba runa kao talismana nije strana te se zasniva na prizivanju određenih vrsta energija na djelovanje i pomoć. To se čini tako što se određeni simbol ugravira ili ucrta na prikladnu površinu i nosi uz sebe (najčešće u obliku amajlije). Tako je npr. moguće izraditi talisman za zdravlje ucrtavanjem smbola rune Sigel (ili neke druge) na osnovu (kamen, drvo) kojega treba nositi uza se.


Tumačenje runa

WYRD  ili Odinova runa

Odinova runaOva runa ukazuje na prst sudbine u životu pojedinca. Ona nam prenosi poruku da smo u neposrednom dodirom sa našom sudbinom i karmom te da je sve u rukama bogova. Govori nam o tome da se prepustimo događanjima jer ona su odraz našeg djelovanja u prošlim životima ili sudbinska događanja od velike važnosti za naš razvoj. Ona može označavati situaciju koja nam se može, ali i ne mora sviđati. Također i činjenice koje u datom trenutku ne smijemo znati, ali uvijek su sudbinski važne prekretnice te ostavljaju trag na život.

FEHU (sklad, plodnost)

Runa Fehu kao simbol stada predstavlja materijalno vlasništvo i ispunjenje koje dolazi sa posjedovanjem istoga. Njene karakteristike su vezane uz astrološki znak bika. Ovo je runa zasluženog imetka, no uz ostale ljubavne rune predstavlja ljubavno bogatstvo i pobjedu nad protivnicima. Ova runa nam ukazuje da smo nešto stekli pravedno i neka u tome i uživamo, no pri tome porućuje da se užitku slijepo ne predamo jer bi moglo doći do zastoja u razvoju duha.

URUZ (moć, energija)

Uruz  je simbol divljeg bizona te predstavlja zdravlje, izdržljivost i energiju koju je potrebno usmjeriti na pozitivan i konstruktivan cilj. Ona ukazuje da je došlo vrijeme promjena koje se ne bi trebale izbjegavati jer će one dovesti do stanja veće samosvijesti. Te promjene mogu biti iznenadne, šokantne pa čak i nepovoljne, no uz određeno ulaganje napora i sile napredak je moguć. Ova runa isto tako ukazuje na veliku seksualnu energiju.

THURISAZ (snaga, povoljne vijesti)

Thurisaz runaOvu runu simbolizira Thorov čekić koji predstavlja moćno oružje koje štiti ljude i bogove te zato između ostalog simbolizira i zaštitu. Ova runa nam govori da je došlo vrijeme sreće i otvaranja novih puteva u životu. Ona isto tako napominje da je mudro pričekati i sagledati sve mogućnosti prije nego se odluči na djelovanje jer još nam nisu poznate činjenice o tome kamo svi "putovi" vode. Nakon određenog obuzdavanja tj. stanke biti će lakše donijeti odluku te tako djelovati u smjeru koji je povoljan i donosi korist.

ANSUZ (Odin, mudrost)

Simbol ove rune su usta i ona označava izgovorenu riječ, komunikaciju. Povezana je sa Merkurom (Odinom). Ona nam ukazuje na važnost komunikacije i savjeta koji nam je dostupan. Ansuz nas usmjerava da poradimo na našim komunikacijskim sposobnostima, da potražimo savjetnika i da njegov savjet poslušamo. To će često puta biti starija i mudra osoba koja je prenosioc poruke bogova. Trebalo bi se pritom čuvati loših savjetnika na koje će nam ukazati naša intuicija. Runa još predstavlja školovanje, čitanje i izučavanje zanata.

RAIDHO (kotač, putovanje)

Ovo je runa putovanja i pokreta. Najčešće je predznak putovanju u fizičkom smislu riječi no i putovanje duše kroz životne faze. U drugom slučaju radi se o duhovnom razvoju te je tako naznaka životne situacije iz koje bi osoba trebala izaći osviještena i duhovno zrelija. Ova runa naglašava da je povoljno vrijeme kupnje, prodaje i ostalih novčanih transakcija, kao i pregovora i sklapanja poslova. U svakom slučaju preporuča se pokret i optimizam koji su također pod zaštitom Merkura.

KENAZ (vatra, svjetlost)

Kenaz runaOva runa ispunjava optimizmom jer siguran je znak jasne vizije i pozitivnog stava. Ona prenosi poruku da je sada situacija jasna tj. osvijetljena i došlo je vrijeme djelovanja. Ako i postoje ikakve prepreke bit će ih vrlo lako ukloniti, potrebno je samo strastveno okrenuti se svome cilju. Ova runa isto tako ukazuje na stvaralački duh i entuzijazam. Runa je povezana s vatrenom i borbenom energijom Marsa. U ljubavnim situacijama ona predstavlja strast i jaku seksualnu želju. Potrebno je iskazati osjećaje i hrabro krenuti naprijed, a ako se radi o ženi dozvoliti muškarcu da ju usreći.

GIFU (dar, velkodušnost)

Ovo je runa koja u principu ima uvijek pozitivno djelovanje i označava "dar ponuđen bogovima". Ona predstavlja dar koji dolazi u naš život kroz prijateljstvo, ljubavnu vezu, posao ili pak materijalni poklon. Na taj način predstavlja osjećaje koje poklanjamo nekome iz ljubavi (ili pak oni nama). Ovo je ljubavna runa koja ukazuje na sretnu vezu ili povoljne promjene u postojećoj vezi.

Gifu je predznak kvalitetnog braka, izlaska iz bračne krize i dugotrajne ljubavi. Ako je u čitanju ustanovljena problematična situacija, ona nam govori o tome da je korijen svih problema emocionalne prirode. Savjet ove rune je da se uživa u prekrasnim osjećajima no da se zadrži realnost i odlučnost da ne bi došlo do zapostavljanja ostalih aspekata života.

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream