Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Alkemija i Paracelzus

  • Četvrtak, 31 Listopad 2013 11:02
  • Pročitano 2418 puta

Alkemija seže u daleku prošlost. Možemo je naći u gotovo svim starim civilizacijama kao što su Indija, Egipat i Grčka. Svaka od njih imala je sličan svjetonazor i razmišljanje o sastavu materije i mogućnostima njene transformacije. Svim alkemičarima bila je zajednička pretpostavka kako se sve sastoji od sličnih čestica na koje se može utjecati izvana i time promijeniti svojstva materije koju te čestice tvore.

Piše: Ana-Marija Milaković

Primjerice, oni koji su se bavili metalima, primijetili su kako metali i rude dobivaju drugačija svojstva ukoliko se međusobno miješaju ili tope. Od tuda proizlazi težnja za dobivanjem sintetskog zlata, odnosno želja za pretvorbom neplemenitih metala u plemenite, posebice zlato i srebro. Takva supstanca bila je poznata kao Kamen mudrosti( mudraca) ili Eliksir života pošto bi trebala liječiti sve bolesti i produžavati ljudima život. Zvali su je također i Aurum Potabile- tečno zlato i Peti element.

Temelje alkemije koja se najviše popularizirala u srednjem vijeku, među prvima su postavili Leukip, Demokrit i Empedoklo(oko 450-400g.pr.K) koji govore o atomima i elementima kao o najmanjim i nedjeljivim česticama materije. Leukip je smatrao kako se sve sastoji od istih čestica čiji oblik ovisi od njihovog odnosa u prostoru. Demokrit je također tvrdio kako su atomi pojedinih tvari i tijela od iste materije različita samo po svom obliku i veličini. Ta njihova učenja su poslužila za daljnji razvoj alkemije koja je doživjela svoj procvat u srednjem vijeku. Tada je postala sastavni dio medicine i farmacije koja je svoje stavove o bolesti i lijekovima često temeljila na alkemijskim načelima. Mnoge spoznaje tadašnjih alkemičara bile su smjernice za izradu raznih lijekova i drugačiji uvid u bolesti općenito.

Jedan od najpoznatijih liječnika, ali ponajprije alkemičara toga doba bio je Paracelzus. Pravim imenom Theophrastus Hohenheim, odabrao je ime Paracelzus kako bi pokazao svoju namjeru da nauku unaprijedi i dovede u znatno viši stadij od onog u doba Celzusa, njegovog prethodnika par stoljeća prije. Paracelzus je poznat kao pionir mikrokemije, sve popularnije homeopatije te kirurške obrade rana. U liječenju je koristio opijum i lijekove napravljene od praha različitih metala. Više godina je ulagao napor tražeći odgovor na pitanje da li je moguće stvoriti život iz neorganske materije. Njegov odgovor je bio potvrdan što je jasno prikazao i objasnio u svojim radovima dajući recept za stvaranje "homunkulusa" ili umjetnog, minijaturnog čovjeka. Navodno je to bio prvi objavljeni sadržaj o davanju fizičke forme nekom bestjelesnom entitetu.

Paracelzus je smatrao kako postoji hijerarhija tih bestjelesnih entiteta. Najviši je Univerzalni duh, a slijede jednostavni koji čine sastavni dio našeg nevidljivog bića. Također je pisao o duhovima, entitetima koji se pojavljuju poslije smrti osobe; o gnomovima koji žive u rudnicima i podzemlju; o nimfama, duhovima vode; elfima, duhovima zraka te salamanderima, duhovima vatre.  Za njega je bilo moguće "udahnuti"život nekoj neorganskoj materiji koja ne posjeduje duh sama po sebi zazivom tj. prizivanjem određenog duha iz okoline koja im ionako obiluje. S obzirom da je deset godina putovao po stranim zemljama uključujući i Egipat, arapske zemlje te Indiju, prikupio je znanja raznih iscjelitelja, šamana, jogija, pa i lutalica. Sakupio je tradicionalne recepte pojedinih naroda i znanje o obradi metala koje su koristili rudari. Sve prikupljene informacije i znanje je prije svega koristio u alkemiji koju je opisivao kao voljnu djelatnost posvećenog čovjeka što je u skladu s nevoljnom aktivnošću prirode.

Ako se centar kreativnog procesa nalazi u srcu čovjeka, tada njegove namjere imaju dalekosežan utjecaj i značaj. Kao takve utječu na sudbinu cijelog univerzuma, a dostizanje toga stanja u alkemiji se naziva stvaranje kamena mudrosti. Kao što svaki metal teži postati zlatom, tako svako živo biće teži savršenstvu. Tom poantom se Paracelzus rukovodio u svojim nastojanjima da pronađe lijekove za bolesti, a na kraju onaj pravi kojim će ostvariti besmrtnost.

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream