Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Ji-Jing - kratka povijest

  • Ponedjeljak, 21 Listopad 2013 15:59
  • Pročitano 2306 puta

Prema Ji-Jingu promjena dolazi uslijed interakcije dviju primarnih sila, JANG (pozitivnog) i JIN (negativnog). Kombinacijom Janga i Jina nastaje osam trigrama, koji predstavljaju osnovne stupnjeve ciklusa promjena. Kombinirajući trigrame u parovima, dolazimo do 64 heksagrama koji predstavljaju zaustavljene trenutke ciklusa promjena.

Ji-Jing u prijevodu znači klasična knjiga (JING) promjena (JI). Međutim, Ji-Jing ne govori samo o promjenama, već i o stalnosti sadržane u promjenama, pa se tako može prevesti i kao "Zakon Bitka i njegovo djelovanje u pojavnom svijetu".

Stvaranje Ji-Jinga

Ji-Jing je jedna od najstarijih knjiga svijeta. Njegovi početni elementi formirani su prije više od 4000 godina. Ji-Jing je stvoren u vrijeme kada je ljudska veza s finijim, dubljim razinama duha bila snažnija nego danas. On obiluje mnogim simbolima i slikama koji mogu poslužiti kao veza između budne, dnevne svijesti i finijih, dubljih razina svijesti. Osam simbola trigrama pripisuju se mitskom caru Kine, Fu His-u, koji je, navodno, živio prije 4500 godina. Ti trigrami su se, u ranijim fazama, rabili kao prognoza.

Daljnji napredak u stvaranju Ji-Jinga, kakvog danas poznajemo, učinjen je oko 1150. god. pr.Kr. Tada je Wen, upravitelj jedne kineske pokrajine, bio u zarobljeništvu. To je vrijeme iskoristio studirajući i kombinirajući osam trigrama i tako je došao do simbola heksagrama. Osim simbola heksagrama, on je dao i dodatni tekst. Wen je uspio pobjeći i zbaciti s prijestolja tadašnjeg cara Čou Hsin-a, koji je proučavao tekstove i dao interpretacije pojedinih promjenljivih linija. Time je završila dinastija Šang i započela dinastija Čou.  
Tako je djelo od Wenova 64 heksagrama, popratnog teksta i Čouove interpretacije linija, postalo poznato pod imenom Čou-Ji (promjene Čou-a). Početkom 5. st. pr.Kr. Čou-Ji je studirao i Konfucije. Njemu i njegovoj školi pripisuju se dodatni komentari (deset krila) u Wenovu tekstu.

Knjiga je zatim priznata kao jedno od pet klasičnih konfucijevskih djela i nazvana je Ji-Jing. Veliki štovatelj Ji-Jinga bio je i mudrac Lao Ce. 213. godine pr.Kr. tadašnji je car dao izgraditi Kineski Zid te naredio spaljivanje sve klasične literature. Dao je pogubiti više od 400 učenjaka, jer su oni čuvali literaturu o proročanstvima, agrikulturi i medicini. Mnoga vrijedna djela su zauvijek bila uništena, a zahvaljujući velikoj reputaciji ovaj biser ljudskoga uma je bio sačuvan od uništenja. U Kini je djelovalo mnoštvo ezoteričnih škola magije i okultizma. Te su škole prihvatile Ji-Jing i prilagodile ga svome učenju. U 3. st. pr.Kr. učenjak Weng Pi je originalnu poruku Ji-Jinga očistio od magijskih formulacija te naglasio njezinu važnost knjige mudrosti.

Učenje Ji-Jinga

Čak i danas možemo naići na neke prijevode s različitim magijskim sadržajima. Na zapadu je Ji-Jing bio nepoznat široj javnosti sve do 1882. godine, kada ga je objavio J. Legge. Međutim, njegov stav je bio krajnje negativan, s obzirom na poruku koju šalje ovo mudro djelo. Richard Wilhem je 1929 god. mnogo pridonio širenju prave misli Ji-Jinga. Veliki poklonici ovoga djela bili su Herman Hesse i C.G. Jung. Učenje Ji-Jinga temelji se na pretpostavkama. Prvo, događaji se ne odvijaju na nesređen način, već slijede smjer određen zakonima promjene (Tao, kreativna inteligencija). Sve se stvari mijenjaju na određen, zakonit način.

Druga važna pretpostavka jest da je sve u univerzumu međusobno povezano i da svaki, pa i najmanji dio, sadrži informacije o cjelini koje je i sam dio. Filozofija Ji-Jinga nije deterministička. Čovjek može kontrolirati i upravljati svojom sudbinom, naravno, datim mogućnostima određenog tijeka života i stanja svijesti. Prema Ji-Jingu promjena dolazi uslijed interakcije dviju primarnih sila, JANG (pozitivnog) i JIN (negativnog). Kombinacijom Janga i Jina nastaje osam trigrama, koji predstavljaju osnovne stupnjeve ciklusa promjena. Kombinirajući trigrame u parovima, dolazimo do 64 heksagrama koji predstavljaju zaustavljene trenutke ciklusa promjena. Na taj način, Ji-Jing reflektira sve razine promjena u univerzumu, od najveće do najmanje, od rasta do zrelosti, od kreacije do destrukcije.
 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream