Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Čovjekova edukacija i njen mogući razvoj II.dio

  • Srijeda, 15 Ožujak 2017 09:47
  • Pročitano 514 puta

U prošlom tekstu smo se bavili pitanjem razvoja naše edukacije, posebice uvođenjem meditacije u škole koje imaju sjajna iskustva s tim eksperimentima. Ta pozitivna iskustva potvrđuju i nedavna istraživanja u nekim školama iz polja psihologije, edukacije i neuroznanosti koja pokazuju da meditacija kod školaraca pomaže u razvijanju osjećaja sreće, društvenih i akademskih vještina.

Piše: Robert Olujić

Rezultati istraživanja su dobiveni iz 15 različitih istraživanja s preko 1800 ispitanika/školaraca iz Australije, Kanade, Indije, Ujedinjenog kraljevstva, Sjedinjenih država i Tajvana. Školarci koji su prakticirali meditaciju u školi bili su optimističniji, imali su više pozitivnih emocija, snažniju osobnost, veće samo prihvaćanje i bolje su se brinuli za svoje zdravlje. Uz to im se smanjila anksioznost, stres i depresija.


Zapanjujući rezultati meditacije u školama

meditacija u školamaUsporedbe su se radile prije i poslije meditacije kao i sa školskim kolegama koji nisu uopće prakticirali meditaciju. Također se pokazalo da su učenici koji su radili meditaciju imali povećane osjećaje empatije i suosjećanja te da su radi toga doživjeli napredak u pozitivnom društvenom ponašanju (kao što je pomaganje drugima) i opadanje asocijalnog ponašanja (poput ljutnje i neposlušnosti). Konačno, ispostavilo se da je meditacija unaprijedila vještine učenja i usvajanja novih znanja i vještina radi povećanog fokusa, efektivnijeg pamćenja, veće kreativnosti i kognitivne fleksibilnosti. 

Nekoliko istraživanja ispitala su efekte meditacije koristeći kontrolirane probe u osnovnim i srednjim školama. Meditacijske prakse su trajale od 10 do 40 minuta, bile su dnevne i tjedne i trajale su od 3 do 6 mjeseci. U 2012., barem 91 škola implementirale su meditaciju u 13 država (Sjedinjene države). 25% manje odsustva sa nastave, 38% manje dana suspenzije pa manje agresije, unaprijeđeni rezultati na testovima pažnje i 50% manje kršenja pravila.

Danas čak postoje razni poprilično razvijeni projekti za promociju meditacije po školama kao što je meditationinschools.org. Tako od njih možete naručiti jednu od mnogobrojnih tehnika meditacije dizajnirane baš za škole i/ili pozvati nekog od njihovih predavača u svoju školu. Imaju osmotjedni tečaj „mindful meditacije“ za nastavnike koji je napravljen da integrira meditaciju u život nastavnika i školskih učionica. Na nekim drugim stranicama možete čak naći uputstva na što sve pripaziti i obraćati pažnju, kada krenete u realizaciju uvođenja meditacije u školama.


Cjeloviti pristup učenicima

napredno obrazovanjeMislim da smo do sada nabrojali dosta statističkih podataka i rezultata sa raznih istraživanja. Očito je evidentno da meditacija u školama pomaže u boljem učenju i u boljem ponašanju, no da li je to sve? Da li se priča zaustavlja na boljim ocjenama i poželjnijem ponašanju? Jer ako da, onda je to možda samo nov i drugi način programiranja djece, a meditacija bi trebala biti de-programiranje.

Slična zabrinutost mogla bi postojati i u biznisu, gdje se meditacija i mindfulnes uvode uglavnom radi učinkovitosti zaposlenika kako bi stvarali veći profit. Dok to za biznis možda nije čudno, škola bi se trebala voditi drugim vrijednostima. Škola bi trebala nuditi cjelovitu edukaciju i kretati se prema naprednijem načinu razmišljanja, dakle prema promjeni mentaliteta, a ne samo prema promjeni učinkovitosti. Škola, kao refleksija onoga prema čemu bi društvo kao cjelina trebalo težiti, trebala bi uz meditaciju pružati učenicima i mudrost.

Trebala bi uvesti znanje o umu, o svijesti, o postizanju sreće i o vrijednosti dijeljenja sreće. Također, trebalo bi usmjeravati osobnost učenika u smjeru razvoja i ispunjenog života kao glavne svrhe, a ne u dobivanju diplome kao sredstva za nalaženje dobrog zaposlenja koje pak samo pruža udobnost i materijalnu sigurnost, kao da je to glavna svrha ljudskog bića. Škola bi trebala učiti djecu da je cilj stvoriti društvo koje nije više okrenuto samo profitu i tehnološkom napretku, nego cjelovitom razvoju i potpunom ispunjenju čovjeka, društva i prirode na svim razinama. I da bismo prema tome trebali ići, kao pojedinci i kao društvo.


Idealno školstvo

idealno školstvoZato bi uz meditaciju trebalo uvesti i neku vrstu sata mudrosti (teoretsko znanje o umu i svijesti) i edukaciju o ljudskim vrijednostima (dijeljenje i društveno doprinošenje kao esencijalni aspekti ljudskog ispunjenja). To je ono što nedostaje školama koje su uvele meditaciju: sat mudrosti i njeno praktično primjenjivanje u svakodnevnom životu. Na tom satu bi se učilo što je um, što emocija, što senzacija u tijelu i kakav je njihov međusobni odnos.

Također bi se učilo o životnoj energiji prani i obrađivala bi se i seksualna energija, kreativna energija i njihova povezanost. Učilo bi se što je misao, što je impresija, što su emocionalno-reaktivni obrasci itd. Tome svemu bi se još trebalo dodati nešto kao sat produktivnosti. To bi bio sat na kojem učenici mogu koristiti vrijeme sata kako god žele, pod uvjetom da je produktivno i da doprinosi nečemu dobrom i korisnom. Dakle, sat na kojem se djeca uče osmišljavati svoje vlastite društveno korisne projekte i onda ih realizirati.

To može biti huminatarna akcija, razvijanje neke korisne tehnologije, nekog novog medija, učenje neke grane umjetnosti, a može biti i stvaranje cijele nove organizacije. Tu se sad može još i dodati sat vrtlarenja, sat energetike, sat DIY i reciklaže i još razna područja i praktične metode.
Puno toga je potrebno uvesti u edukaciju, ali po mojem mišljenju, da bi se kvaliteta edukacije imalo dublje promijenila na bolje, meditacija i znanje o svijesti su centralna i neizostavna točka. A ako zaista želimo promijeniti učenike i društvo na bolje, uz meditaciju trebaju se razvijati i svi ostali ljudski potencijali.

Po svemu tome, logičan korak bi bio uvođenje meditacije i znanje o umu u obrazovni sustav, a kako će svijest cvjetati i sreća se povećavati, stvarat će se i prostor za sve ostale aspekte o kojima smo pričali. Na taj način bismo trebali početi osmišljavati edukaciju. To bi onda zaista nečemu moglo odvesti, nečemu novom, a ne samo dosadašnjem jalovom ponavljanju mehaničkih povijesnih obrazaca.

Ocijeni sadržaj
(4 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream