Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Biography work ili tko piše moju biografiju

  • Utorak, 09 Kolovoz 2016 11:11
  • Pročitano 993 puta

"Ljudska biografija je simfonija koju svaki čovjek osobno sklada" - Bernard Lievegoed. Možda kontradiktorno, ali jedna od najvećih misterija koje srećemo u životu upravo je naša osobna biografija. 

U svakodnevici obraćamo malo pažnje toj misteriji. Tek kad nam se dogodi nešto dramatično zapitamo se kakva je to nevidljiva nit koja nam se provlači kroz život, a koja povezuje sve što nam se događa. Zašto nam se neke stvari događaju i zašto se ponekad jedne te iste ponavljaju? Zašto doživljavamo krize i udarce sudbine? Zašto nam uvijek nešto nedostaje, npr. ljubav, posao, novac, zdravlje, status, prijatelji... Možda imamo sve to, ali nas muči opći besmisao i nemamo volje za život? A možda nam je život kombinacija svega toga?


Odgovor je u nama..

odgovor je u namaPokušavamo nešto promijeniti, pozitivno misliti, meditirati, vizualizirati, mijenjati stavove ili svoju energiju, vježbati zakon privlačenja, zdravo se hraniti, redovno vježbati, posjećivati radionice samorazvoja, odlazimo psihologu, itd. Tu i tamo osjetimo se bolje, ali život se i dalje čini kao niz događaja koje je teško predvidjeti, povezati u cjelinu i nazreti im smisao.

Znamo da nema jednostavnog odgovora da ne postoji jedna savršena metoda, tajna vještina ili jedan jasno zacrtan put kojim ćemo posložiti život. Jedino što znamo je da su svi odgovori u nama. U našoj nutrini krije se dublja mudrost koja zna što radi, kamo ide i što je za nas najbolje i u kojoj leži moć da se mijenjamo. O tome govore sveti spisi, filozofske škole, psihološki pravci i moderne teorije samorazvoja.

Bez obzira kako ju zvali – božanska prisutnost, duhovna esenca, svijest, duh ili duša, viši ego ili naše više/pravo Ja, ona je dinamika života u nama, ono što nas pokreće, što kroz nas stvara, što nas motivira, inspirira i vodi. Duboko ispod naših, često površnih zemaljskih želja, skrivena od logičnog nam uma, ona je ta koja povezuje sva događanja u našem životu u jednu jedinstvenu biografiju. Ona zna svoju namjeru i uporno je provodi, sviđalo se to nama ili ne.

Kako onda, u mnoštvu životnih situacija, napipati tu neku nevidljivu nit namjere koja se tajnovito provlači kroz našu biografiju? Što je u stvari moja biografija i zašto je ona baš takva? Kako bar naslutiti što to moje unutarnje biće stvarno želi i s kojom je namjerom došlo na svijet? Možda zato da imam ljubav o kakvoj maštam, sretnu obitelj, uspješan biznis, puno novaca, savršeno zdravlje, društveni status? A možda i ne?


Biography work i dva pristupa

biography workDanas postoji bezbroj pristupa i metoda kako spoznati sebe i vlastiti život. Biography Work pojavio se 70-ih god prošlog stoljeća kao vrlo kompleksan i sveobuhvatan pristup ljudskom životu kojeg nastojimo dokučiti kao cjelinu, a ne kao niz slučajnih događanja bez reda i smisla. Pojavljuje se u formi individualnog rada koji se odvija samo s terapeutom ili u grupi.

Osim pojedinačne, može se preispitivati biografija neke određene grupe ljudi, firmi ili organizacija. Iz tog pristupa razvila se i nova profesija – Biography Counsellor, tj. savjetnik (ili terapeut) za ljudsku biografiju.

Kao metoda, Biography Work temelji se na kombinaciji duhovnog i psihološkog, a donekle i znanstvenog pristupa. Sagledava čovjeka kao moćno kreativno biće koje stvara svoj život vlastitim mislima, osjećajima, djelima i intuicijom bilo svjesno ili nesvjesno. Ono kroz svoju jedinstvenu životnu biografiju ostvaruje namjeru svoje duše i svrhu zbog koje se utjelovila na ovaj svijet.

U podlozi rada na biografiji nalazi se spoznaja da, iako je svaki ljudski život jedinstven i neponovljiv, postoji arhetipski model u kojeg se svi pojedinačni životi više ili manje uklapaju. Unutar tog modela, život svakog čovjeka odvija se kroz različite razvojne faze i nije isto imamo li npr. 17, 31, 44, 59 ili 73 god. jer u svakoj fazi imamo drugačije teme, prioritete, izazove, očekivanja, zadatke, pitanja i smisao. Nije isto da li smo u materijalnom periodu života (0-21 god), periodu razvoja duše (21-42 god) ili duhovnom periodu (42-63+ god) jer u svakom od njih imamo različitu svijest, drugačije unutarnje resurse i sposobnosti da ih koristimo.

Dva su osnovna pristupa u radu s klijentima:

• Prvi je da Biography Counsellor s klijentom preispituje aktualne probleme, njihove uzroke, ritam i učestalost ponavljanja kroz život. Promatra ih u kontekstu trenutne životne faze, zatim faze koja je prošla i one koja tek dolazi.

• Drugi je pristup sagledavanje i postepena izgradnja cjelovite slike života kojeg se promatra u periodima od 7 god – ponekad počevši od rođenja do trenutne dobi, a ponekad od faze u kojoj se nalazimo pa unatrag. Taj proces prati izrada 'karte života' (Life Chart) u koju se unose svi važniji vanjski i unutarnji događaji u životu. Vanjski događaji su rođenja, smrti, ljubavi, bolesti, važni susreti i rastanci, počeci i završeci školovanja, rođenje djece i njihovi odlasci od kuće, promjene posla, selidbe, financijski dobici i gubici itd. Pod događanjima u nutrini podrazumijevaju se emocionalna stanja, vrijednosti i uvjerenja, mentalni obrasci, psihički poremećaji, dublji uvidi o sebi i svijetu, predosjećaji, intuitivni trenuci, duhovna/mistična iskustva, trenuci prosvjetljenja, tamne noći duše, upečatljivi snovi, koincidencije itd.


Što nam donosi rad na biografiji

Ela KureševićKad razumijemo razvojne faze svog života lakše prepoznajemo kada završava stara, a počinje nova i kad je vrijeme za promjene. Počinjemo naslućivati zašto se nešto dogodilo, što se događa u sadašnjosti i što nas očekuje u budućnosti. Prihvaćanjem i integriranjem u jednu cjelinu najvažnijih životnih izazova, kriza i promjena u jednu cjelinu moguće je dokučiti koje su specifične teme naše biografije, koja je to nit koja sve povezuje, što su dublji uzroci naših problema, koji je njihov smisao i u konačnici smisao života općenito.

Povezivanje vanjskih događanja s onima što nam se događa u nutrini vodi većoj povezanosti sa samim sobom, drugima, svijetom i svemirom i s duhovnom dimenzijom svega što postoji. Odjednom, prestajemo biti kronično osamljeno i bespomoćno ljudsko biće koje je žrtva drugih ljudi, okolnosti ili loše karme. Umjesto toga, znamo što nam stvarno treba, svjesni smo da imamo moć kreirati svoj život i postajemo autentični autori herojske sage koja se zove naša životna biografija.

Na kraju osjećamo kao da smo se probudili iz dubokog sna u kojem smo mislili da znamo tko smo, sve nam nekako sjedne na svoje mjesto i ima smisla. I ponekad, kad u tišini sjedimo sami sa sobom, možemo u nutrini osjetiti šapat vlastite duše i skrivenu namjeru s kojom se utjelovila na ovaj svijet. Tada, spokojni i sretni, istinski znamo da je 'sve u redu baš tako kako jest'.

Ela Kurešević, nakon trogodišnjeg studija u Engleskoj, postala je prva hrvatska Biography Counsellor. Njena karijera obilježena je pionirskim projektima na području zdrave hrane, društvene odgovornosti, etičkog biznisa i partnerstva među sektorima. Kroz Biography Work, ljudima koji žele razumjeti sebe i svoj život, Ela pomaže da shvate uzroke svojih problema i pronađu najbolje rješenje u svim područjima života – emocionalnom, poslovnom, zdravstvenom, financijskom, duhovnom itd. Konačni cilj je integrirati život u cjelinu, koja ima svrhu i smisao, a kroz razumijevanje prošlosti, prihvaćanje sadašnjost i naslućivanje budućnosti.

 

Ovdje možete poslušati radio emisiju "Na Sljemenu sa Sonjom – Ela Kurešević":

button 

Predbilježite se za zanimljivo predavanje koje će Ela Kurešević održati u Zagrebu krajem ljeta.

Prijavnica

 

Ime i prezime 
Vaš e-mail 
Vaš telefon 
Vaša poruka 
Molim unesite sljedeće 
 Pomozite nam spriječiti SPAM!
  Pošalji mi kopiju.
    
 

Naknadno ćemo vam na naznačenu adresu poslati detalje. Hvala :)

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream