Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Patent koji može uništiti Monsanto

  • Petak, 02 Prosinac 2016 22:15
  • Pročitano 1345 puta

Godine 2006. priznat je patent čovjeka po imenu Paul Stamets. Iako je Paul vodeći svjetski mikolog (stručnjak za gljive), njegov je patent dobio vrlo malo medijskog prostora. Zbog čega?

Po riječima rukovoditelja u industriji pesticida, ovaj patent predstavlja najdisruptivniju tehnologiju za koju smo ikada čuli. A kada takvi rukovoditelji kažu disruptivno (remeteće, uništavajuće) misle na to kako je spomenuta tehnologija disruptivna za industriju kemijskih pesticida.


Što je Paul otkrio?

Paul StametsOvaj čovjek je dokučio kako da se iskoriste vlastite kreacije majke prirode u svrhu držanja insekata podalje od usjeva i sprečavanja da oni uništavaju biljke i plodine. Takvi pesticidi su nazvani pametnim pesticidima. Oni daju sigurno i gotovo trajno rješenje za držanje pod kontrolom više od 200 000 vrsta insekata i sve to zahvaljujući magiji gljiva.

Paul to postiže tako što uzima entomopatogene gljive (one koje uništavaju insekte) i transformira ih tako da ne proizvode spore. Time se pak privlače insekti koji potom jedu te gljive te se iznutra i sami pretvaraju u gljive.

Ovaj patent ima potencijal da revolucionira način na koji ljudi uzgajaju poljoprivredne kulture ako mu se dopusti da dopre do šire javnosti. Toleriranje upotrebe pesticida u suvremenoj poljoprivredi znači negirati podatke koji dokazuju njihove pogubne učinke po okoliš. Takvo neznanje doista se više ne može tolerirati. Na primjer, možete li zamisliti svijet bez pčela?

Monsantovim kemijskim tvorevinama koje se raspršuju uzduž i poprijeko farmerskih polja širom svijeta pripisuje se pomor pčela golemih razmjera.


Ne Monsantu!

Ne Monsantu!I dok sve veći broj zemalja zabranjuje Monsantove proizvode, oni se još uvijek koriste u državama koje bi trebale biti svjesne njihove pogubnosti. Reći da se nove metode moraju implementirati prije negoli bude prekasno daleko je preblagi iskaz.

Monsanto trenutno uprihođuje 16 milijardi dolara godišnje (prema podacima iz 2014.) pa stoga možete biti sigurni da ne želi da bilo što ugrozi taj dotok prihoda. Takva dobit daje mu gotovo neograničene resurse i mogućnosti zataškavanja informacije koje bi mogle naškoditi njegovoj reputaciji.

Ali ako se upoznamo s koristima od uzgoja održive, organske i biodinamične hrane te drugima šaljemo članke poput ovoga i ako bojkotiramo GMO i herbicidima prskane usjeve, taj bi korporacijski demon uskoro mogao shvatiti kakva mu je poruka upućena!

(preuzeto iz časopisa Svjetlost)

 

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream