Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Duhovni život Nikole Tesle II. dio

  • Subota, 21 Studeni 2015 20:02
  • Pročitano 1310 puta

Sam Tesla o dosezima jogijskih vježbi kaže: „U mladosti počeo sam vježbati samosavladavanje. Kako je vrijeme prolazilo, ta snažna duhovna vježba postala je moja druga priroda. Nakon nekoliko godina te discipline potpuno sam ovladao sobom tako da sam se mogao igrati strastima koje bi inače uništile i najsnažnijeg čovjeka.”

Da je Nikola Tesla znanja o jogi crpio i iz knjiga, svjedoče pisma koja je razmjenjivao s prijateljima, ponajprije bračnim parom Johnson. U jednom pismu iz 1895. (kada je Tesli bilo 39 godina) Robert Johnson zahvaljuje Nikoli na knjizi o budizmu (hinduizmu). Pismo također svjedoči da je Tesla “tajne” joge bio spreman dijeliti samo s uskim krugom bliskih prijatelja i to iznimno rijetko: “Viteže, nisam znao da ste se posvetili ovoj vrsti službe…”.

Teslin prijatelj Kenneth Swezey pak svjedoči o Nikolinoj sposobnosti usredotočenja (meditacije) i pod stare dane (nakon 1929., kada je Tesla imao 73 godine). Opisao ga je kao čovjeka koji bi znao sate i sate provesti u posvemašnjoj zadubljenosti, ali čija je ljudskost bila strastvena te koji je znao biti “gotovo bolno obuzet osjećajem zajedništva sa svime što je živo i što se kreće”.


Prijateljstvo sa Swami Vivekanandom

Swami VivekanandaPremda je imao sklonosti ka jogi od mladosti, na posebno zanimanje za nju potaknuo ga je susret sa Swami Vivekanandom (1863.-1902.), jednim od najpoznatijih gurua vedske filozofije. Vivekananda je 1893. godine iz Indije otputovao u SAD, potom u Europu gdje se tijekom tri godine susretao i družio s nekolicinom poznatih znanstvenika i umjetnika.

Vivekananda se u jednom pismo prisjeća prvih susreta s Teslom ovim riječima: “Neki od najvrsnijih naučnih umova današnjice govorili su mi koliko su savršeno racionalni zaključci u Vedama. Poznajem jednog koji je jedva stizao ručati ili napustiti svoj laboratorij, ali koji je redovno dolazio i satima slušao moja predavanja o Vedama, jer su, kako je govorio, toliko naučne i toliko skladne s našim vremenom i zaključcima do kojih nauka tek danas dolazi.”

Nakon posjete Teslinom laboratoriju u New Yorku 1896. Vivekananda je bio još više oduševljen Teslom: “Ovaj je čovjek sasvim drugačiji od svih zapadnjaka. Pokazao mi je svoje eksperimente s elektricitetom koji je za njega živo biće i s kojim razgovara. Radi se o visoko spiritualnoj osobi. On bez sumnje posjeduje duhovnost najviše razine…”.


Duhovnost kao putokaz razvoja

duhovnost i razvojU časopisu “Drvo znanja”, broj 97 iz rujna 2006. koji je posvećen upravo Nikoli Tesli, može se pročitati i prilog “Tesla i vedska filozofija” iz kojeg prenosim: “Teslini opisi prirodnih fenomena donekle su slični drevnoj terminologiji sanskrta (starodrevni jezik Veda). Od 1891. godine Nikola Tesla je opisivao svemir kao kinetički sustav ispunjen energijom koja se može iskoristiti u bilo kojoj svojoj točci.

Prema nekim izvorima, nakon upoznavanja sa Swamijem Vivekanandom i izučavanja istočnjačkog pogleda na mehanizme koji pokreću materijalni svijet, Tesla je mjestimično počeo koristiti riječi akaša, prana te pojam svjetlosnog etera kako bi opisao izvor, postojanje te građu materije.

Prema vedskoj znanosti, prana znači energija (uobičajeno ju je prevoditi kao životnu silu), a akaša je materija (uobičajeno ju je prevoditi kao eter).” Naposljetku, poznata je Teslina izjava: “Onoga dana kada nauka počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, u deset godina napredovati će više nego u ranijim stoljećima svoje povijesti.” Zaključno, predanost jogi Tesli je nesumnjivo pomogla u njegovom znanstvenom i istraživačkom radu otvorivši mu s jedne strane uvid u brojne tajne postojanja, a s druge omogućivši snagu volje, postojanost zdravlja i dugovječnost, potrebne za rasvjetljavanje zagonetki prirode.

Posvećenost učenju i vježbama joge Nikolu je učvrstila i u etičkom svjetonazoru usmjerenom ka nesebičnom pomaganju. Na tom se putu Tesla uspinjao i padao, ali mu je ostao vjeran sve do starosti: “ Moramo se vježbati umjerenosti i nadzoru naših čula i sklonosti u bilo kojem pogledu. To sam činio mnogo godina, održavajući sebe mladim u tijelu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvijek bilo po ukusu, ali su moja ugodna iskustva golema nagrada.”

(Izvor: Bioenergija Beloša)

Ocijeni sadržaj
(0 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream