Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Duhovni život Nikole Tesle

  • Nedjelja, 25 Listopad 2015 21:37
  • Pročitano 5457 puta

O Nikoli Tesli kao znanstveniku i izumitelju puno je toga napisano i izrečeno. No još je mnogo toga o njegovom životu i radu malo poznato. Primjerice to da je Tesla poznavao tajne starodrevne znanosti joge kao i da je dobar dio života upražnjavao neke od jogičkih vježbi.

Teslu danas neki nazivaju i jogijem novovjeke znanosti zbog duhovnih sposobnosti koje su bile na razini vrhunskih majstora joge, starodrevne znanosti o tijelu, umu, svijesti i duši.


Vježbao je jogu i meditirao

Swami Vivekananda i TeslaPromatrano kroz prizmu nauke o energetskim središtima tijela ili čakrama, može se utvrditi da je Tesla ovladao i uravnotežio većinu od njih, odnosno da je dosegao visoke razine svijesti. Na svoj osebujan način i pod drugim nazivom, primjenjivao je vježbe joge (posebice koncentracije i meditacije) od rane mladosti i kroz njih uvelike sazrio u čovjeka neslućenih umnih sposobnosti i izuzetnih moralnih vrlina.

Tesla se smatrao vjernikom u Boga, a poštovao je sve religije. Uz kršćanstvo (pravoslavlje) iz kojeg je potekao, posebice se nadahnjivao učenjima hinduizma (točnije, znanošću Vedante). To nije bila usputna, već trajna ljubav. Jednom od svojih najboljih prijatelja, novinaru Robertu Johnsonu, darovao je knjigu o hinduizmu. Odakle Tesli zanimanje za jogu i hinduizam?

Poznato je da se još 1893. u Chicagu, tijekom Svjetskog religijskog parlamenta, susreo sa Svamijem Vivekanandom, jednim od poznatih duhovnih učitelja iz Indije, koji je među prvima širio znanost joge u SAD-u. Vivekananda je Teslu upoznao s učenjem Veda, a Tesla ga je prihvatio kao prijatelja i učitelja. Vivekananda je bio oduševljen Teslinim znanstvenim radom, a Nikola Swamijevom duhovnošću. Tesla se u opisu fizikalne stvarnosti počeo koristiti sanskritskim riječima akasha (prostor ili tvar) i prana (dah ili energija).

Pranajama – upravljanje dahom

Genije TeslaDa je Nikola Tesla vježbao pranajamu, svjedoči njegov prijatelj i životopisac John O’ Nill u knjizi“Nenadmašni genije – život Nikole Tesle”, objavljenoj 1944. godine: “Pronašao je da je cijelog svojeg života osjećao neki neobičan doživljaj kada god bi duboko disao. Kada bi god duboko disao, obuzimao ga je osjećaj lakoće, kao da mu je tijelo izgubilo težinu i može letjeti kroz zrak samo snagom njegove volje. U dječaštvu nije spoznao da je u tom pogledu bio neobičan.”

“Onaj osjećaj uznesenosti koji je imao kada bi god duboko disao, davao mu je takav osjećaj lakoće da je uvjerio sebe kako bi mu bilo lako letjeti kroz zrak samo ako bi mogao izmisliti neku mehaničku napravu koja bi ga odbacila i omogućila mu da savlada ono malo težine koja je, kako je mislio, još ostala u njegovom tijelu.”

“Dubokim disanjem on je pročišćavao svoja pluća, izbacujući nešto zaostalog ugljičnog dioksida koji čini kemijski “pepeo” i dobrim je dijelom trom i zamjenjujući ga zrakom koji sadrži mješavinu isto tako tromog dušika i aktivnog kisika. Kako se kisik poslije toga nalazi u većoj količini nego obično, on odmah počinje mijenjati kemijsku ravnotežu u tijelu. Podražaj na mozak proizvodi učinak koji se ne razlikuje mnogo od opijanja alkoholom. Pripadnici neke vrste vjerske sljedbe upotrebljavaju ovaj postupak da bi izazvali “tajne” ili “duhovne” doživljaje. Kako je taj 12-godišnji dječak mogao sve to znati?”

Poput askete ili isposnika

Swami VivekanandaSljedbenici joge rekli bi da je Nikola to znanje donio u svijet iz prethodnog(ih) života. U tome su mu, često i nesvjesno, pomagali majka i otac te stariji i prerano preminuli brat, poznati po nadarenosti, obrazovanosti, ali i poštenju i požrtvovnosti. Ne treba zaboraviti da je odrastao u obitelji predanih vjernika (pravoslavni kršćani), premda je kasnije izjavljivao da vjeruje u Boga koji ne pripada nijednoj vjeroispovijesti (u duhu učenja joge!). Kako god bilo, neosporno je već kao mladić poznavao neke od osnovnih vježbi joge i koristio se njihovom dobrobiti.

O tome je malo svjedočanstva (i zapisa), ponajviše stoga jer je bio samozatajan i skroman. Spisateljica Margaret Cheney u knjizi “Tesla – čovjek ispred vremena” objavljenoj 1981. godine, o tome kaže: “Djelomično zbog toga da obeshrabri sve one koji su mu željeli pripisati neuobičajene sposobnosti i moći, Tesla je ustrajno poricao čak i svoju osjetilnu darovitost koju je nesumnjivo posjedovao.”

Tesla je uistinu imao odlike jogija: bavio se tjelovježbom (u mladosti i srednjoj dobi šetao je, planinario i plivao), vježbao pranajamu i meditaciju, živio je u celibatu, od zrele dobi hranio se vegetarijanski, nije pušio i pio kavu, a alkoholna pića uzimao bi izuzetno rijetko, spavao je dnevno 4-5 sati, bio je dobrotvor, mirotvorac… Vjerovao je u vječnost (promjenjivog) života prolazom kroz utjelovljenja ili reinkarnacije, jedinstvo svih stvorenja i “kotač” sudbine (karmu). Razvio je – današnjim rječnikom kazano – sposobnosti kao što su: vidovitost, astralna putovanja, telepatija, prekognicija, bioenergija… Tesla nije vjerovao u “natprirodne moći”, već je sve ljudske sposobnosti nastojao znanstveno objasniti.

(Izvor: Bioenergija Beloša)

Ocijeni sadržaj
(7 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream